Frusztráló tud lenni, amikor duzzadt szemekkel ébredünk, főleg egy nagy nap előtt. Ez az egyik leggyakoribb szépségprobléma, amely során különböző tényezők miatt feldagadnak a szemhéjak. Okozhatja túl sok sírás, fizikai stressz, felépülés egy nagyobb műtét után, genetika, bőrgyulladás, hormonzavar, fronthatás, másnaposság, rossz étrend, alváshiány vagy allergia.

10 módszer arra, hogyan szabaduljunk meg a szempuffadástól:

1, Víz

Senki nem akar magának duzzadt szemeket, hiszen fáradtnak és betegnek tűnhetünk tőle. Aggodalomra semmi ok, több egyszerű, természetes gyógymód létezik a kezelésére.

A legegyszerűbb módja a duzzadás eltüntetésére az, ha sok vizet iszunk: ideális esetben naponta legalább 8-10 pohárral kéne innunk. Amikor a test jól hidratált, kicsi a vízvisszatartás esélye, amely a szemhéjak és más testrészek feldagadását okozza. Ezen kívül a víz segít kimosni a méreganyagokat a szervezetből. A vízbevitel növelésével egy időben csökkentsük a fogyasztott só mennyiségét, plusz az üdítőitalok és a kávé fogyasztását, mert elősegítik a kiszáradást!

2, Teafilter

A fekete és a zöld tea filterét egyaránt használhatjuk a duzzadt és irritált szemek nyugtatására. A teafilter a tea anti-irritatív hatóanyagainak segítségével csökkenti a duzzanatot, a gyulladást és a szem pirosságát. Pár percig áztassuk forró vízbe a filtereket, majd vegyük ki őket és hagyjuk, hogy kicsit kihűljenek! Feküdjünk le, és még melegen és nedvesen helyezzük őket a szemünkre, majd takarjuk le őket egy kendővel! Rövid időn belül csökkenni fog a szem puffadtsága.

3, Uborka

A hűtött uborka kiváló gyógyír az ilyen duzzanatokra. A benne lévő enzimek és összehúzó hatóanyagok segítenek csökkenteni a gyulladásokat. Vágjunk vastag szeleteket egy uborkából, és tegyük őket a hűtőbe tíz percre! A hideg szeleteket helyezzük a szemünkre és hagyjuk ott kb. 10 percig, amíg az uborka meg nem melegszik! Naponta többször is alkalmazhatjuk ezt a praktikát, amely eltünteti a szem körüli ráncokat is.

4, Burgonya

A burgonyában lévő keményítő gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkezik, amelyek szintén segítségünkre lehetnek a szempuffadás kezelésében. Hámozzunk, mossunk és szárítsunk meg egy közepes méretű burgonyát! Reszeljük le, tegyük egy tiszta konyharuhába és pár percre tegyük a szemhéjakra! Ismételjük addig, amíg nem csökken a duzzanat! Ez a gyógymód a fejfájást is gyógyítja.

5, Tojásfehérje

A tojásfehérjének olyan bőrösszehúzó hatásai vannak, amelyek enyhítik a puffadást és megelőzik a ráncok kialakulását. Verjünk fel keményre két tojásfehérjét! Adjunk hozzá pár csepp csodamogyoró-kivonatot, amely szintén egy természetes bőrösszehúzó anyag! Egy ecsettel vagy ronggyal vigyük fel a keveréket a szemek alá, majd hagyjuk megszáradni!

6, Hideg kanál

Tegyünk 5-6 fémkanalat a hűtőbe 5-10 percre! A hideg kanalak domború részét helyezzük a szemünkre és tartsuk ott, amíg a kanál meg nem melegszik, majd cseréljük le egy hidegre! Ez a módszer összehúzza a szem körüli bőrt, valamint nyugtatja az ereket, extra enyhülést biztosítva a fáradt szemeknek. Ha kényelmetlennek érezzük a fémkanalak használatát, helyettesíthetjük őket egy zacskó fagyasztott borsóval is!

7, Meleg víz és só

Adjunk fél teáskanál sót egy pohár meleg vízhez, és jól keverjük össze! Figyeljünk rá, hogy a víz ne legyen túl forró! Áztassunk vattapamacsokat a sós vízbe, majd tartsuk a szemhéjunkon pár percig! Legalább félóráig ismételgessük, és eltűnik a duzzanat!

8, Hideg víz

Ha a szempuffadás oka a kialvatlanság, a hideg víz a legjobb megoldás a kezelésére, mert összehúzza az ereket és csillapítja a duzzanatot. Egyszerűen mossunk arcot hideg vízzel többször a nap folyamán! Használhatunk jeget is: tegyünk egy zacskó jeget egy konyharuhába, és helyezzük a szemhéjra! Kis idő múlva csökken a puffadás.

9, Eper

Az eperpár perc alatt simává és fiatalossá teszi a bőrt, valamint a puffadást is csökkenti. Tegyük be az epret félórára a hűtőbe! Szedjük le a hideg eperszemek tetejét és vágjuk vastag szeletekre a gyümölcsöt! Pár percre helyezzük a szeleteket a szeme alá! Amint levesszük őket, érezni fogjuk a változást.

10, Aloe vera

Az Aloe vera antioxidáns- és E-vitamintartalma szintén hatásos megoldás erre a problémára. Ha Aloe kivonatot kenünk a szemek alá, azzal javítjuk a vérkeringést és kimossuk a felesleges folyadékokat a szemek környékéről, ezzel csökkentve a duzzanatot. Vigyázzunk, hogy ne kenjük a kivonatot a szemünkbe! Ha kényelmetlennek érezzük a tiszta Aloe kivonat használatát, többféle bőrápoló krémet alkalmazhatunk, amely tartalmaz Aloe verát.

A legközelebbi szempuffadáskor próbálja ki otthon ezeket a gyógymódokat! Ha azonban egyértelmű ok nélkül dagadnak meg a szemhéjai és fájdalmat vagy homályos látást is tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!