A fokhagyma az egyik legnépszerűbb fűszer, amely jellegzetes illatot és ízt kölcsönöz az ételeknek, és amelynek lenyűgöző gyógyhatásai vannak. A fokhagyma kulcsfontosságú összetevője az allicin, amely antibakteriális, antivirális, gombaölő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett a fokhagymában rengeteg vitamin és tápanyag is található: A, B komplex és C-vitamin, fehérje, kálium, kalcium, cink, réz, vas, szelén, mangán és sok más vegyület.

A fokhagyma 10 legfontosabb gyógyhatása:

1, Csökkenti a koleszterinszintet

A fokhagyma napi fogyasztása nemcsak védelmezi, de fel is lendíti a szervezetünk működését. Ahhoz, hogy kiaknázzuk a benne rejlő lehetőségeket, fogyasszuk nyersen! A főtt fokhagyma sokat veszít a gyógyító hatásaiból.

Több tanulmány is kimutatta, hogy napi 600-900 mg fokhagyma fogyasztása 5-18 %-kal csökkenti a koleszterinszintet és a káros lerakódásokat az erekben. A fokhagyma antioxidáns tulajdonságai segítenek a káros szabadgyökök kisöprésében, így csökkentve a „rossz koleszterin”, az LDL okozta kárt az erekben. A fokhagyma meggátolja a májat a túl sok LDL termelésétől. Tehát ha rendszeresen fogyasztunk friss fokhagymát, azzal jelentősen csökkenthetjük az LDL koleszterinszintet anélkül, hogy a jótékony (HDL) koleszterinszintet befolyásolnánk.

2, Csökkenti az ízületi gyulladások okozta fájdalmat

A fokhagyma csökkenti a fájdalmat és az ízületi gyulladás más tüneteit is. Aloe vera krémmel keverve pedig nyugtatja a gyulladt és fájó reumás ízületeket. A fokhagyma több hatóanyaga is segít az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében.

3, Segít a fogyásban

Sok kutató állítja, hogy a fokhagyma gyulladáscsökkentő hatása segít szabályozni a zsírsejteket a testben – az elhízás első számú tényezőit. A fokhagyma természeténél fogva vízhajtó hatású a benne lévő olajok és a kis moláris tömegű cukrok miatt. A nyers fokhagyma vagy fokhagyma étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása segít megtartani az egészséges testsúlyt.

4, Megelőzi a rákot

A fokhagyma segít megelőzni a rákok, különösen az emésztőrendszeri rákok kialakulását; meggátolja a daganatok további növekedését és csökkentve más tumorok méretét. A fokhagymában lévő allil-kén lelassítja a rákos sejtek növekedését. Azok számára, akiknek családjukban előfordult rákos megbetegedés, ajánlott a fokhagyma napi fogyasztása, hogy csökkentsék a kialakulásának kockázatát.      

5, Csökkenti a magas vérnyomást

A fokhagyma bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást. Értágítóként működik, ezzel könnyítve a vér áramlását. A fokhagymának jelentős szerepe van a vérrögök kialakulásának megakadályozásában is; ez segít a vérnyomás csökkentésében. A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek akár öt hónapon át kellene fokhagymakapszulát fogyasztaniuk naponta, hogy lecsökkentsék a vérnyomásuk szintjét – de előtte mindenképpen konzultáljanak egy szakemberrel!

6, Harcol az allergiák ellen

A fokhagyma az antivirális és gyulladáscsökkentő hatásaival segíti a szervezet küzdelmét az allergia több fajtájával szemben. Csökkenti a légcső és az orrnyálkahártya allergiás gyulladásait, ezért az allergiás embereknek erősen ajánlott a fokhagyma étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása az allergiaszezon alatt. A nyers fokhagyma lé gyors felüdülést nyújt a kiütések, rovarcsípések vagy az allergia más fajtái által okozott viszketésből.

7, Csillapítja a köhögést

A fokhagyma meglepően jó szelén-, mangán-, B6- és C-vitaminforrás: ezek a vegyületek pedig erősítik az immunrendszert. A fokhagyma antibakteriális hatóanyagai remek köhögéscsillapítóvá (és más torokirritációk kezelőjévé) varázsolják ezt a növényt. A fokhagyma étrend-kiegészítők rendszeres szedése csökkentheti a megfázás gyakoriságát, valamint segítséget nyújt az olyan tüdőbetegségek kezelésében, mint például az asztma. Ezek mellett köptetőként is funkcionál, így fogyasztása elengedhetetlen a krónikus hörghurutban szenvedők számára.

8, Csökkenti a vércukorszintet

A fokhagyma az inzulin kiválasztásának növelésével képes szabályozni a vércukorszintet. A fokhagyma napi fogyasztása stabilizálja a vércukrot, valamint védelmet nyújt a cukorbetegség ellen azok számára, akiknél magasabb a diabétesz kialakulásának a kockázata. 

9, Enyhíti a fogfájást

A fokhagyma antibakteriális, fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatása segít a fogfájás gyógyításában. Egyszerűen tegyünk némi fokhagymaolajat vagy összenyomott fokhagymát a fájó fogra és ínyre az azonnali megkönnyebbülésért! Viszont tartsuk észben, hogy a fokhagyma irritálhatja a fogínyt.

10, Segíti az emésztést

A fokhagyma könnyíti az emésztést és szabályozza az emésztőrendszert. Megelőzi a gyomor, a hasnyálmirigy és a belek nedveinek – a tápanyagok emésztéséért felelős folyadékok – eldugulását. A fokhagyma ezen kívül a méreganyagok kiürítésére ösztönzi a májat, miközben védelmezi is ezt a szervet a káros behatásoktól.

Ahhoz, hogy a fokhagyma minden gyógyhatását kiélvezhessük, együk frissen és nyersen! Azok számára, akik nem szeretik az erős ízét, a fokhagyma különböző porok, kapszulák és krémek formájában is kapható. A legtöbb ember nem tapasztal mellékhatásokat a fokhagyma fogyasztása során, viszont nagy mennyiségben fogyasztva gyomorégést vagy felfúvódást okozhat.Az epekö betegséggel küszködők szinte kívétel nélkül nélkülözni kénytelenek ezt a remek gyógynövényt,  mert náluk puffadást epegörcsös rohamot vált ki, már kis adag fokhagyma is.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!