Minden bizonnyal ismeri a kaktuszra hasonlító Aloe Vera növényt, melyet bármelyik kertben termeszthet. Samponok, arckrémek gyakori összetevője. Az egyiptomiak a halhatatlanság növényének tartották.

Hogyan készíthet Aloe Vera levet? 

- a növény külső részeiről törjö le néhány levelet és vágja fel őket. Minél idősebbet válasszon, hiszen azoknak a leveleknek a legmagasabb az antioxidáns tartalma

Húsos, apró tüskékkel szegélyezett leveleiről lehet felismerni. Húsában található az Aloe Vera lé, amelyet időszámításunk óta használnak különféle otthoni gyógymódokra. Napjainkban mind leve, mind gél formája használatos a mindennapi orvosi, kozmetikai, gyógyászati területeken, valamint az étrendben is.

- a növényből szivárgó levet facsarja ki egy tálba 

- öntse turmixgépbe, és adjon hozzá egy csészényi vizet

- keverje össze, és 3-4 napon belül használja fel, különben antioxidáns tartalma csökken.

Az Aloe Vera antioxidánsokban és antibiotikumban gazdag, segíti a sejtfejlődést, gyorsítja a sebgyógyulást, és csökkenti a fájdalmat. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, mint például: Kalcium, nátrium, kálium, vas, mangán, cink, folsav, A-, B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamnok, és aminosavak.  

Cikkünkben az Aloe Vera csodatevő, jótékony hatásait soroljuk fel.

1.    Bélbánalmak kezelésére kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatása miatt.

2.    Két hetes fogyasztása csökkenti a szervezet gyulladásos megbetegedéseit, mint a reuma, a szemgyulladás, vagy az izületi gyulladások. 

3.    Kívülről alkalmazva csökkenti az izom- és izületi fájdalmakat.

4.    Emésztési problémákkal küzd? Igyon Aloe Vera levet, amely csökkenti a refluxbetegség tüneteit, lúgosítja a szervezetet, és hashajtó hatása miatt a székrekedésre is jó. 

5.    Csökkenti a trigliceridek szintjét, így remek koleszterinszint helyreállító. A legjobb hatás érdekében fogyassza naponta. 

6.    Szeretne természetes módon fogyni? Aloe Vera fogyasztással stabilizálja szervezete anyagcsere folyamatait, csökkenti a lipidszintet, és segíti a zsírégetést.

7.    Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres Aloe Vera fogyasztás javítja a szájüreg egészségét és higiéniáját.

Csökkenti a fogíny gyulladást és a fogkő képződést, valamint gyógyírt nyújt a herpeszre és a szájüregi sebekre. 

8.    Rendszeresen fogyasztva rendben tartja a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek – orvosi konzultáció után – ajánlott fogyasztása.

9.    Méregtelenítéshez keverjen el 2 teáskanálnyi Aloe Vera levet 1 pohát vízben és reggel, éhgyomorra igya meg.

10.    Ínyre kenve csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

11.    Szemtisztítót is készíthet belőle, keverjen el 2 teáskanál Aloe Vera gélt egy pohár vízben. Egy teáskanál bórsavat is adhat hozzá. Csökkenti a szem gyulladását és a szemirritációt. 

12.    Állandóan homloküregi problémákkal küzd? Próbálja ki a természetes gyógymódot. Az Aloe Vera magas magnézium tartalma miatt antihisztaminként viselkedik, csökkentve az arcüreg és a mellkasüreg allergiás gyulladásait.

13.    Renszeres Aloe Vera lé fogyasztással csökkentse a rák kialakulásának kockázatát, hiszen magas rákellenes hatóanyag tartalma miatt csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét.

14.    Rendszeresen fogyasztva erősíti az immunrendszert és a szervezet természetes védekezőképességét.

15.    Ha megfázott, influenzás, köhög, bedugult az orra, tüdőgyulladása van, vagy egyéb légzőszervi megbetegedése van, az Aloe Vera levének fogyasztása a leghatékonyabb természetes gyógymód.

Az Aloe Vera minden bőrtípusnak megfelel, még a nagyon érzékenynek is. Minden bizonnyal látott már és használt

Aloe Vera-t tartalmazó bőrápoló termékeket, hiszen a bőrproblémák leghatékonyabb gyógymódja. 

16.     Fiatalító hatása üdén és frissen tartja bőrét, valamint halványítja a bőrhibákat.

17.    Hidratálja a bőrt 

Megszabadítja az elhalt sejtektől, megszűnteti a ráncokat és a szarkalábakat, valamint a terhességi csíkokat is csökkenti.

18.    Borotválkozás

A férfiak borotválkozás után használhatják az irritáció és gyulladás csökkentésére, valamint a borotválkozás közben ejtett esetleges vágásokat is gyógyíthatják vele.

19.    Régóta pattanásokkal küzd?

Az Aloe Vera remek sebgyógyító, fertőtlenítő hatása elpusztítja a baktériumokat, a hegeket pedig bőrvilágosító hatása miatt eltűnteti. 

20.    Mindannyian nagy mennyiségű naptejet használunk el nyaranta, ám a napsugarak néha mégis át tudnak hatolni a védőrétegen. Az Aloe Vera gél remekül gyógyítja a napégés okozta sebeket, valamint hűsíti is azokat. Azonnali enyhülést nyújt, csökkenti a fájdalmat és a bőrpírt, valamint védőréteget von a bőr köré és megvédi a további sebesülésektől.

21.    Vágásokat, sebeket, rovarcsípéseket gyógyíthat vele. 

22.    Télen-nyáron hasznlhatja bőre külső hidratálására. 

A fokozott por, napfény, és légszennyezés nagyon kiszárítja és megviseli a hajat. Ha megvonja hajától az összes természetes olajat és nedvességet, haja vége töredezni fog, hajtöve pedig korpás lesz. Az Aloe Vera minden hajtípusnak megfelelő ápolást nyújt, a száraz, töredezett hajra kifejezetten ajánlott. Hajápolóiba keverve, rendszeresen alkalmazva haját simává, puhává, és egészségessé varázsolja.

23.    Serkenti a haj növekedését 

Enzimtartalma eltávolítja a fejbőrhöz tapadó halott bőrsejteket, amelyek eltömítik a pórusokat és lassítják a haj növekedését. A nagymértékű faggyú felhalmozódás hajproblémákhoz, kopaszodáshoz vezethet. Az Aloe gél eltávolítja a faggyút és ezáltal serkenti a hajnövekedést.

24.    pH szintentartás 

Lúgosító hatása miatt az Aloe Vera rendben tartja a fejbőr pH értékét, ily módon a haj hidratált marad, vízfelszívó képessége megmarad, amely hajnövekedést eredményez. 

25.    Korpátlanítás

Őskor óta alkalmazzák a haj korpátlanítására enzimlebontó és gombaölő hatása miatt. A fejbőr megbetegedéseit is gyógyítja. 

26.    Hajápolás 

Tegyen balzsamjába 2 teáskanálnyi friss Aloe gélt majd használja úgy, ahogy szokta. Javítja a balzsam hidratáló hatását, hiszen önmagában is remek hidratálószer. 

Aloe Vera felhasználásával készült arcmaszkok:

27.    Agyagos maszk: 

Agyagpakoláshoz adjon ½ teáskanál Aloe gélt, néhány cseppnyi rózsavizet, egy kevés mézet, majd keverje össze. 
Kenje arcbőrére, hagyja hatni 15 percig, majd mossa le meleg vízzel.

28.    Gyümölcsös maszk: 

Turmixoljon össze néhány darabot kedvenc gyümölcsiből, mint a papaya, banán, alma, narancs, stb. Adjon hozzá egy teáskanál Aloe gélt és keverje jól el. Száraz bőr esetén egy teáskanál mandulaolajat is adhat a keverékhez.
Kenje arcára, hagyja hatni 20 percig, majd hideg vízzel mossa le.

29.    Száraz és érzékeny bőrre

Két teáskanál Aloe gélt keverjen össze 1-1 teáskanálnyi rózsavízzel és mandulaolajjal. Adjon hozzá frissen darált uborkát, keverje jól össze. 

Kenje arcára 15 percre, majd hideg vízzel mossa le. 

Arcradírént is használhatja a maszkot, amely hidratálja, kiegyenlíti, és megtisztítja bőrét.

Készítéséhez keverjen össze 2 teáskanálnyi zabpelyhet a reszelt uborkával. Adjon hozzá 1 teáskanálnyi Aloe levet, majd az elkevert masszával gyengéden, körkörös mozdulatokkal radírozza át arcbőrét. Hagyja 15-20 percg hatni, majd meleg vízzel mossa le. 

30.    Zöldtea maszk

Az öregedés jeleinek megszüntetésére remekül alkalmas maszk antioxidán tartalma miatt segíti a szabadgyökök elleni harcot, így csökkenti az öregedés arcbőrön megjelenő tüneteit.

Törje össze ¼ avokádó húsát a reszelt uborkával, majd adjon hozzá egy teáskanálnyi Aloe gélt és egy kevés elkészített zöldteát. 

A masszát kenje arcára, hagyja hatni 20 percig, majd meleg vízzel mossa le.

31.    Hidratáló maszk

A Shea vaj hidratáló tulajdonságairól híres, különféle krémek és balzsamok elengedhetetlen hozzávalója. 

Egy teáskanálnyi Aloe gélt keverjen el 1-1 teáskanálnyi olíva olajjal és Shea vajjal. Arcára kenve hagyja 20 percig hatni, majd hideg vízzel mossa le. Száraz, érzékeny bőrre kiváló gyógyír.

Aloe Vera-t felhasználó hajpakolások

32.    Tisztító hajpakolás

Aludtejet keverjen össze Aloe Vera géllel, kenje hajára, majd 30 perc elteltével gyengéd tisztító samponnal mossa ki. 

33.    Puha hajért

3 teáskanálnyi Aloe gélhez adjon 1-1 teáskanál citromlevet és kókuszolajat. 

Masszírozza fejbőrébe, majd 20 perc hatóidő után samponnal mossa ki. 

Hibiszkuszos hajpakolás

Turmixoljon össze Aloe gélt egy maréknyi hibiszkusz levéllel, a virágot is hozzáadhatja. A masszát kenje hajtövére és hajszálaira, majd hagyja 30 percet hatni. Samponnal mossa ki. Előfordulhat, hogy duplán kell majd samponoznia.

Friss Aloe gélt önmagában is használhat. Kenje fejbőrére, majd 20 perc után mossa le bő vízzel.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!