Az ujjvégek hámlása gyakori probléma a világ minden táján. Az ujjak végén a bőr nagyon érzékeny, és ha nem gondoskodunk róla megfelelően, elkezdhet hámlani. Ezt a problémát sok minden okozhatja: ekcéma, napégés, száraz bőr, pikkelysömör, fertőzések, szélsőséges (hideg) időjárás, gyakori kézmosás, erős vegyszerek, allergia, cukorbetegség, vagy B-vitamin hiány.

A 10 leghatékonyabb otthoni gyógymód hámló ujjvégek kezelésére:

Meleg víz

Az ujjvégek hámlása átmeneti probléma, amely pár napon belül elmúlik, amikor megjelenik az új bőrréteg. Ha azonban gondot jelent vagy kényelmetlenül érezzük magunkat miatta, kipróbálhatunk pár otthoni módszert a kezelésére.

Áztassuk meleg vízbe a kézfejünket minden nap a hámlás elmulasztására! Ennek kétféle jótékony hatása van: rugalmassá válik az ujjvégeken a bőr, valamint a száraz bőr elkezd leesni. A meleg vízhez mézet és citromlevet is adhatunk a gyorsabb hatás érdekében. Miután kivettük a vízből a kezünket, töröljük szárazra és kenjük be enyhe hidratálóval! Ehelyett olívaolajat is használhatunk, amely segít megtartani a kéz nedvességét.

Uborka

Vágjunk vastag szeleteket egy friss uborkából! Finoman dörzsöljük be egy szelettel az ujjakat, hogy a bőr felszívhassa a zöldségből a nedvességet! Reszelt uborkát is kenhetünk az ujjakra – ezt hagyjuk száradni félóráig, majd langyos vízzel mossuk le! Az uborka segít frissen, simán és megfelelően hidratáltan tartani a bőrt. Rendszeres alkalmazása esetén pár nap alatt elmúlik a bőr hámlása.

Víz

A hámlás egyik fő oka a kiszáradás, ezért fontos, hogy megfelelően hidratáljuk a testünket. Naponta 8-10 pohár fogyasztásával biztosíthatjuk a bőrünk ápolását. A sok víz emellett segít kimosni a méreganyagokat az emésztőrendszerből, ezáltal a bőr ragyogó, rugalmas és egészséges lesz. Víz mellett ihatunk kókuszvizet és más zöldség- és gyümölcsleveket is. Kerüljük az alkoholos italokat, a teát, kávét és a szénsavas üdítőket!

Zab

Töltsünk meg meleg vízzel egy nagy tálat, majd adjunk hozzá egy marék őrölt zabot! Áztassuk a vízbe az ujjainkat 15 percig! Utána mossunk kezet tiszta vízzel, majd törölközzünk meg! Ne felejtsük el hidratálni a kezünket! Ez a módszer hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket az ujjakról, simává és puhává varázsolva őket. Alkalmazzuk mindennap, lefekvés előtt!

Mentalé

A menta a sokféle gyógyhatása mellett hidratáláshoz is kiváló. Nyerjük ki pár friss mentalevél levét! Lefekvés előtt kenjük be ezzel az ujjakat! Hagyjuk a bőrön egész éjjel, majd reggel mossuk le langyos vízzel! Ez a módszer segít a bőr szárazsága ellen, valamint gyógyítja az ekcémát és a bőrgyulladást is.

Tej

Lefekvés előtt igyunk egy pohár meleg tejet némi mézzel elkeverve! Ettől jobban és pihentetőbben fogunk aludni, ráadásul a bőr szárazsága is csökken. Mivel a tej természetes módon hidratál, közvetlenül az ujjakra is kenhetjük. Ehhez érdemes magasabb zsírtartalmú tejet használni. Két evőkanál tejhez keverjünk egy evőkanál mézet! Masszírozzuk finoman a bőrbe! Ez a keverék segít a bőrnek megtartani a nedvességet. Ehelyett meleg tejbe is áztathatjuk az ujjvégeket naponta 10 percre.

Aloe vera

Az aloe vera nyugtató hatóanyagai segítenek a száraz, fájó vagy irritált, hámló ujjvégek kezelésében, plusz segít a bőrnek megtartani a nedvességet és a különböző fertőzések ellen is védelmet nyújt a bőr számára. Dörzsöljük be friss aloe géllel az ujjakat, hogy a bőr visszanyerje rugalmasságát és simaságát! Emellett naponta megihatunk két evőkanál aloe vera levet is.

Olívaolaj

A legjobb hidratáló, amelyet a bőrünkre alkalmazhatunk, az olívaolaj. Ha meleg olívaolajba áztatjuk az ujjainkat, azzal mélyen hidratáljuk és tápláljuk a bőrünket. Melegítsünk fel fél csésze extra szűz olívaolajat – öntsük az olajat egy műanyag zacskóba és helyezzük egy edény éppen felforralt vízbe 10 percre! Ezután öntsük az olajat egy tálba, majd adjunk hozzá három csepp levendulaolajat! Áztassuk bele az ujjainkat 10 percre! Langyos vízzel mossunk kezet, majd hidratáljuk a bőrt!

Méz

A méz természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így használhatjuk az ujjakon lévő bőr nyugtatására és védelmére is. Vegyünk kevés jó minőségű mézet, és dörzsöljük az ujjainkra! Hagyjuk a bőrön 10-20 percig, majd mossuk le langyos vízzel! Ehelyett készíthetünk keveréket mézből és olívaolajból, majd alkalmazhatjuk hasonló módon mindennap, hogy rugalmasan tartsuk a bőrt. Ilyen keveréket készíthetünk méz, őrölt szantálfa és rózsavíz felhasználásával is. Hagyjuk a bőrön 20 percig, majd meleg vízzel és enyhe szappannal mossuk le!

Banán

Egy érett banánból, némi tejfölből, egy csipet sóból és egy evőkanál olívaolajból kiváló orvosság készíthető hámló ujjvégek kezelésére. Banán helyett egy érett avokádó húsát is használhatjuk. Kenjük be ezzel a keverékkel az érintett bőrfelületet, és hagyjuk a bőrön legalább félóráig! Mossuk le és töröljük meg alaposan a kezünket, majd kenjük be hidratálóval! Ha naponta alkalmazzuk, ez a módszer jelentősen felgyorsíthatja a bőr gyógyulásának folyamatát.
Ha legközelebb elkezdenek hámlani az ujjai, próbálja ki ezeket az egyszerű módszereket! Ha azonban a probléma visszatér vagy egy héten belül nem múlik el, ajánlott orvoshoz fordulni!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!