A hasmenés akkor következik be, ha az emésztőrendszer nem működik rendesen,és a vastagbélben a víz felszívódása eégtelen, vagy mert a felszívó felület valamilyen ok miatt lecsökknet, vagy azért mert a salak anayagok túl gyorsan haladnak át rajta. A következmény gyakori és híg széklet. 

Általában 2-4 nap alatt múlnak el a heveny  hasmenés tünetei, a probléma súlyosságától függően. A hasmenést egy sor természetes, otthon is alkalmazható gyógymóddal kezelheti.

A hasmenés lehet enyhe, akut vagy krónikus. A heveny hasmenés fő oka valamilyen vírusos fertőzés, de emellett, bakteriális fertőzések is okai lehetnek (Salmonella, Clostridium, Shigella, patogén E. coli, stb.), melyek közvetlenül vagy toxinjaik révén okozzák , de kialakulhat túlzott koffein és alkoholfogyasztást követően is. A hasmenés tünetei lehetnek a hasi fájdalom, enyhe láz, és hányinger, gyengeség, rossz közérzet.

A 10 legjobb módszer itt olvasható.

1, Koplalás

Semmi szilárd étel az első napon, de bő folyadék fogyasztás. Ez lehet egy liter tea, benne egy csapott teáskanálnyi konyhasóval és fél teáskanálnyi cukorral.

2, Gyömbér

A gyömbért az ételmérgezés kezelése során használják és emellett csökkenti a hasi görcsöket és fájdalmat. A második harmadik naptól, amikor már, ehet egy kis főtt burgonyát, vagy párolt rizst is.

-    Őröljön egy kis darab gyömbért, majd adjon hozzá egy kávéskanálnyi mézet. Fogyassza a keveréket, amely serkenti az emésztést. Igyon meg utána 3 dl tiszta vizet is apró kortyokban.
-    Gyömbérteát is fogyaszthat napi két-háromszor a hasmenés kezelésére. Adjon egy kis gyömbérdarabot vízhez és forralja fel pár percre, szűrje le és adjon hozzá pár csepp mézet. Ha nem talál friss gyömbért, őrölt gyömbért is használhat.

3, Barna rizs

Ha hasmenése van, egyen barna rizst, amely B-vitaminban gazdag. Fél csésze barna rizst forraljon fel három csésze vízben, amíg nagyon puhává nem válik, majd adjon hozzá banánt és fogyassza el. A puha barna rizs hatékonyan és gyengéden tisztítja majd meg a szervezetét a méreganyagoktól. A banánban található pektin felszívja a felesleges vizet és hamar megszabadítja a hasmenéstől.

4, Répa

A répa is jó pektinforrás, így hasmenés esetén hasznos lehet.

-    Fogyasszon naponta többször friss répalevet, hogy visszaállítsa a vitaminok és tápanyagok megfelelő szintjét. Pár csepp citromlevet és kevés cukrot vagy mézet is adhat hozzá ízlés szerint.
-    Főzve és pürévé törve is fogyaszthat répát kevés vízzel, ebből fél csészényit fogyasszon naponta többször.

5, Almaecet

Ez a hasmenést okozó baktériumok elpusztításában segít, emellett pektinben gazdag, amely hűsíti és nyugtatja a gyomrot.

1.    Adjon egy kávéskanálnyi almaecetet egy pohár vízhez.
2.    Fogyassza az oldatot minden étkezés után, amíg a hasmenés tünetei fennállnak.

6, Tiszta folyadékok

A hasmenés következtében dehidratálódhat a szervezet. Minimum 8 pohár tiszta vizet igyon kókuszlével és koffeinmentes üdítőkkel a hasmenés alatt. A jobb hatás elérése érdekében fél kávéskanálnyi tengeri sót keverjen el egy pohár vízben és napi 2-3 alkalommal fogyassza. A koffeinmentes sportitalok is hasznosak lehetnek az elvesztett vitaminok és ásványi anyagok pótlására. Kerülje a kávét, az alkoholt és a nem-tiszta folyadékokat, mint a narancslé vagy a paradicsomlé. A hasmenést pálinkával kezelni több, mint hiba!

7, Erdei bogyós gyümölcsök

A szeder és az áfonya is segíthet hasmenés esetén. A harmadik naptól ajánlom.

-    Készítsen áfonyalevest és napi kétszer fogyassza, nyugtatja a gyomrot. Az áfonya antibakteriális és antioxidáns hatású.

-    A szeder is jó tannin forrás. A hasmenés kezelésére igyon naponta többször szederteát. Ennek elkészítéséhez egy evőkanálnyi szedret vagy őrölt szederlevelet fél pohár vízzel forraljon fel, majd áztassa pár percig. Szűrje le az oldatot fogyasztás előtt. Az apró magvakat szűrje ki mindenképpen az italból a fogyasztás előtt. 

8, Kamillatea

A kamilla sokféle hasi bántalom esetén jól használható, a krónikus hasmenést is beleértve. Emellett bélgyulladás esetén is jól jön.

1.    Készítsen kamillateát, áztasson 10 percen keresztül egy kávéskanál kamillavirágot és egy kávéskanál mentalevelet egy csésze forrásban lévő vízbe
2.    Szűrje le, majd fogyassza minimum napi háromszor.

Emellett zöldteát is fogyaszthat az emésztőrendszer helyes működésének visszaállítása érdekében.

9, Köménymag olaj (krónikus hasmenésben)

A feketemag egy gyógynövény, amely sokféle egészségügyi probléma esetén használható, mint a puffadás, a kólika, az asztma, a szorulás és a hasmenés. A hasmenés kezelése során a mag olaját használja.

1.    Egy kávéskanálnyi olajat keverjen el natúr vagy ízesített joghurtban.
2.    Napi kétszer fogyassza ezt a keveréket, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak.
 
10, Görögszéna magvak

Ezek a magvak olyan vegyületekben gazdagok, melyek a krónikus hasmenés természetes ellenszerei. Egy maroknyi magvat keverjen el egy csésze friss joghurtban vagy vízben. 

Hasznos keverék lehet egy fél kávéskanálnyi görögszéna mag, pörkölt kömény magvak és két evőkanálnyi joghurt keveréke. Ezt napi háromszor fogyassza a gyors hatás érdekében.
 
Ezek a természetes gyógymódok más-más személyekre másként hathatnak a hasmenés okától és intenzitásától függően. Ha azonban a tünetek nem enyhülnek egy héten belül, mindenképp forduljon orvoshoz. A legfontosabb, hogy a aszékletfogóktól tartózkodjon, mert ezek használatával a betegség lefolyása sokkal súlyosabb lesz és elhúzódóbb a gyógyulás is. A székletfogó készítmények csak "steril" hasmenés esetén jöhetnek szóba.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!