A fejfájás banális dolog, gondolhatnánk. És valóban, a fejfájás a leggyakoribb központi idegrendszeri probléma. Mindenki átéli élete során néhány alkalommal. Vannak, akiknek elég gyakran kell szenvedniük miatta. A fejfájás csendben csap le, minden figyelmeztetés nélkül és jelentősen befolyásolja hangulatunkat, energia szintünket. A fejfájás gyakorisága és intenzitása személyenként eltérő.

A fejfájás 3 leggyakoribb típusa:

1, Tenziós fejfájás: ez a leggyakoribb forma. A tartós fájdalom mindkét oldalon jelentkezik, társulhat hozzá tarkótáji fájdalom, homlokfájdalom és szorító érzés is. 

2, Migrén: tipikusan lüktető fájdalom, mely az egyik oldalt érinti. Kiválthatják élénk fények, hangos zajok, és bizonyos szagok is. Kísérheti hányinger, hányás és nyaki fájdalom is. Rendkívül kellemetlen állapot, ami megzavarhatja minden napi tevékenységeinket, ráadásul a fájdalom a fizikai aktivitás hatására fokozódik.

3, Cluster fejfájás: az egyik legfájdalmasabb és legjellegzetesebb fejfájásforma. A fejfájásos rohamok periódusosan jelentkeznek, akár hetekig, hónapokig kínozhatják a beteget.

Mik lehetnek a veszélyes fejfájások jelei?

1, Fejfájás látászavarral

Ha még soha nem volt fejfájása és hirtelen kialakul az éles fájdalom, ami látászavarral jár, az akár az óriássejtes arteritis jele is lehet. A fejfájás jellemzően lüktető, tartós, a szemek mögé is sugározhat, és a fej hátsó részét is érintheti. 

A betegség kialakulásának oka bizonyos agyi artériák gyulladása. Gyakori tünete még a betegségnek a fej égő érzése, amit kiválthat a fésülködés, szemüveg vagy kalap viselése is.

Ha a betegséget nem kezelik megfelelően, vakság és stroke is kialakulhat.

2, Hirtelen kialakuló, villámcsapásszerű fejfájás

Ahogy az a nevéből is sejthető, a „thunderclap” fejfájás villámcsapásszerűen jelentkezik, egy percen belül éles fájdalmat okoz, majd lassan elmúlik. Az ilyen típusú fejfájás általában a subarachnoidealis vérzés tünete. Kísérő tünetei lehetnek a hányinger, hányás és a zavartság. 

Életveszélyes állapot, melynek során bizonyos agyi artériák megrepednek és bevéreznek. 

3, Progresszív fejfájás féloldali zsibbadással és gyengeséggel

Jellemzően éles fájdalom, mely a fej egyik oldalán jelentkezik, beszéd és látászavar, fény és hangérzékenység követheti. Jellemző tulajdonsága a test egyik oldalára kiterjedő zsibbadás és gyengeség.  

Kialakulásának oka az agyi vénás trombózis, melynek során bizonyos agyi vénák a vérrögök miatt elzáródnak, így a vér felhalmozódik a vénában és vérzés alakulhat ki. Ez a stroke egyik legfőbb oka. 

4, Nyak és arcfájdalommal járó fejfájás

Négy artéria szállítja a vért a szívből a nyak, az arc, a fülek és a fej irányába. Carotis-artéria disszekció során a vér nem tud az artériákon keresztül az agyba jutni, s ez fejfájást vagy akár stroke-ot is okozhat. 

Leggyakoribb tünetei a hirtelen, intenzív fejfájás, ami nyaki fájdalommal párosul.

A nyak és az arc környékén kialakuló fájdalom oka az oxigénhiány.

5, Fejfájás HIV-fertőzés esetén

A HIV-fertőzés leggyakoribb és legjellemzőbb tünete a fejfájás, a betegek jelentős részénél tenziós fejfájás, kisebb hányaduknál migrén vagy más típusú fejfájás alakul ki. 

6, Merev nyak, fejfájás

A jellemzően nyilalló fejfájás, melyhez merev nyak érzése társul, az agyhártyagyulladás tünete is lehet. Az agyhártyagyulladásban szenvedő betegek 95%-a számol be fejfájásról, merev nyak érzéséről, lázról és mentális zavarról.

7, Fejfájás sérülést követően

A fejsérülést követő fejfájás agyrázkódásra utalhat. Ez általában nem életveszélyes állapot, azonban megzavarhatja mindennapi tevékenységeinket.
Gyakran társul még a fejfájáshoz figyelemzavar, memóriavesztés, látás romlás.

8, Fejfájás közösülés alatt vagy után

A szexuális együttlét során jelentkező fejfájások, melyek hirtelen, villámcsapásszerűen jelentkeznek és rendkívül fájdalmasok, akár agyvérzésre vagy tumor jelenlétére is utalhatnak.

9, Fizikai aktivitást követő fejfájás

A séta, futás, sportolás, hegymászás, lépcsőzés, stb. után jelentkező fejfájás leggyakoribb oka a folyadékhiány, a szervezet dehidratációja. 
A dehidratáció hányingert, hányást, lázat és tudatzavart is okozhat.

10, Első fejfájás 50 év felett

Ha valaki elmúlt 50 éves és soha nem volt fejfájása, migrénje, és hirtelen éles fejfájást érez, azonnal forduljon orvoshoz. Ez ugyanis az óriássejtes arteritis vagy valamilyen agydaganat tünete is lehet, amit minél előbb tisztázni kell.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!