Alább találhatja azt a tíz jelet, amely segítheti önt abban, hogy felfedezze, hormonháztartásával valami nincsen rendben:

1.    Hízás vagy fogyás.

Amennyiben testsúlya ingadozását figyeli meg, könnyen lehet, hogy ennek hátterében hormonális változások állnak. 

Az anyagcsere folyamatokért, ezáltal a hízásért és a fogyásért felelős hormonokat a pajzsmirigy választja ki. Amennyiben gyakran fázik, kimerült, bőre kiszárad, és székrekedése van, pajzsmirigye előfordulhat, hogy kevesebb hormont választ ki, mint szükséges lenne testsúlya fenntartásához.

Emellett amennyiben hormonszintje nem megfelelő, azt szervezete stresszként kezeli és adrenalint kezd termelni, amellyel energiát juttat szervezeténnek, valamint kortizolt választ ki.

2.    Állandó kimerültség és gyengeség. 

A kimerültség a hormonháztartás egyensúlya felborulásának egyik gyakori jele, amely főképp a menopauza időszakában levő és a menopauza utáni nőket érinti. A kortizol, azaz a stresszhormon termelése szintén gyakran okoz kimerültséget. 

Szervezete kortizol szintje befolyásolja a szerotonin, azaz a boldogsághormon kiválasztását is. Tehát amennyiben depressziósnak és értéktelennek érzi magát, valamint kimerült is, nagy valószínűséggel hormonháztartása okozza a problémát. 

A kimerültséget emellett a pajzsmirigy hormon alacsony szintje is okozhatja, amely szervezete anyagcserefolyamataiért felelős. 

3.    Kimelegedés és éjszakai izzadás. 

Amennyiben hirtelen meleget érez, amely egész szervezetében szétterjed, emellett izzad, szíve gyorsan kezd el verni, és teste zsibbadni kezd, valamint éjszakánként megmagyarázhatatlan okból nagy mennyiséget izzad, hormonális egyensúlyvesztés okozhatja problémáit. 

Szervezete hőmérsékletéért, valamint egyéb testfunkciókért agy agyában található hypotalamusz felelős. 

A hormonegyensúly felborulása megzavarja szervezete ösztrogénszintjét, amely az elsődleges női nemi hormon, és csökkenti annak termelését. 

A csökkent ösztrogénszint összezavarja a hypotalamuszt, azt sugallva neki, hogy a szervezet túlhevült. Emiatt a hypotalamusz aktiválja az ilyen esetben szükséges folyamatokat és nagy mértékű izzadással igyekszik lehűteni a szervezetet. 

2012-ban a nők egészségével foglalkozó Journak of Women's Health szaklapban megjelent kutatás szerint az éjszakai izzadás és a nappali kimelegedés a menopauza kezdetén álló nők 75%-át érinti. 

4.    Álmatlanság és alvási problémák. 

Az álmatlanság a menopauzát átélő nők gyakori problémája, amelyért nem csupán egy, hanem egyszerre több hormon egyensúlyának felborulása felelős. 

A progeszteron, azaz az egyik női nemi hormon szerepe csupán mostanában merült fel az álmatlanság okának kutatása során. Az alvási problémákkal foglalkozó Journal of Clinical Sleep Medicine szaklapban 2005-ben megjelent tanulmányban kimutatták a progeszteron álmosító, az elalvást segítő hatását a szervezetre. A progeszteron-szint csökkenésével éberebbnek, frissebbnek érzi magát. 

Emellett az ösztrogén elősegíti a REM szakasz bekövetkezését, amely a random szemmozgásokkal, ellazult izmokkal, és álmokkal együtt járó, mélyebb alvási szakasz. Az ösztrogén megnöveli az alvással töltött órák számát és csökkenti a hirtelen ébredés esélyeit. 

Az ösztrogén ráadásul a testhőmérsékletet is szinten tartja. Az alacsony ösztrogénszint tehát rosszabb alvást, valamint éjszakai izzadást eredményezhet. 

A hormonális stressz okozta tartósan magas kortizol szint szintén zavarhatja a REM fázist. 

5.    Hajhullás. 

Bár a férfiak körében gyakrabban jelentkező gond a hajhullás, a probléma a nőket is érintheti, főképp a menopauza előtti időszakban, terhesség során, valamint a terhesség utáni időszakban. 

A hajhullási problémákkal foglalkozó American Hair Loss Association vizsgálatai szerint a tesztoszteron (a kis mennyiségben nőkben is megtalálható férfi hormon) dihydro-tesztoszteronná (DHT) alakul át a hajban található enzim hatására. 

A DHT károsítja vagy elpusztítja a hajhagymákat, hajhulláshoz vezetve. A hormonális egyensúly felborulása elősegíti a tesztoszteron nagyobb mennyiségű termelődését, ezáltal nagyobb mennyiségű hajhullást okoz.

A bőrgyógyászattal foglalkozó International Journal of Dermatology szaklapban 2007-ben megjelent tanulmány szerint a mililiterenként öt mikrogrammnyi koncentrációjú tesztoszteronnal kezelt hajhagymákból növő haj lassabban kezdett nőni és rövidebb élettartamú volt, mint a kezeletlen hagymákból származó haj. 

6.    Hangulatingadozás és depresszió.

2011-ben a Psychological Medicine pszichológiai szaklapban megjelent tanulmányban kimutatták, hogy a depresszió kialakulása nagyobb eséllyel következik be a menopauza utáni nők körében, mint a menopauza előtti időszakban. 

A szerotonin és az endorfin a szervezet boldogság-hormonjai. Az endorfint az agyalapi mirigy termeli, a szerotonint pedig a pajzsmirigy választja ki.

Amennyiben szervezetében nagy mennyiségben találhatóak meg ezek a hormonok, nagyobb lesz a fájdalomtűrő képessége, túlzottan alacsony hormonszint esetében azonban csökkentik a boldogságérzetet és megnehezítik a pozitív gondolkodást. 

A hangulatingadozás akkor jellemző, amikor megszűnik szervezete kontrollja a hormonok felett. A hormongyensúly felborulása ugyanis mirigyeit is összezavarja, amelyek így egyik pillanatban vidámságot, a másikban pedig épp az ellenkezőjét váltják ki szervezetéből. 

7.    Emésztési és emésztőrendszeri problémák. 

A hormonrendszeri problémák egyik leginkább mellőzött tünetei a különféle emésztőrendszeri problémák. A hormonoknak ugyanis hatalmas szerepe van az összes testfunkcióban, így az emésztés során is. 

A gasztrin, a szekretin, és a kolecisztokinin az a három, emésztőrendszerében található hormon, amelyek segítik emésztését az ételek lebontásával és a tápanyagok minél gyorsabb eljuttatásával véráramába. 

Az emésztőrendszeri hormonok egyensúlyának felborulása nehezítheti az ételek lebontási folyamatát, ezzel emésztési problémákat, főképp puffadást, hasi görcsöket, gyomorégést, böfögést, és hányingert okozva. 

2012-ben a Gender Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a menstruáció és a menopauza korai időszaka során jellemző emésztőrendszeri problémák, mint a hasi és bélrendszeri fájdalmak, valamint a puffadás, a csökkent ösztrogén és progeszteron termelésnek tulajdonítható. 

8.    A libidó csökkenése.

A hormontermelés egyensúlya a nőkben főképp szülés után, valamint a menopauza előtt és után borul fel. 

Az endokrinológiával és anyagcsere folyamatokkal foglalkozó Trends in Endocrinology and Metabolism szaklapban 2001-ben megjelent tanulmány szerint a női petefészekben termelt tesztoszteron mennyisége közvetlen befolyással van a libidóra.

Ahogyan a petefészek teljesítőképessége a kor előrehaladtával csökken, úgy csökken az általa termelt tesztoszteron mennyisége is. Ez csökkenti a libidót. 

Ugyanez a hormon határozza meg a férfiak libidóját is. A Journa of Clinical Endocrinology and Metabolism szaklapban 2006-ban megjelent tanulmány szerint egyértelmű összefüggés fedezhető fel a férfiak csökkenő tesztoszteron szintje és a csökkenő libidója között. 

A csökkent tesztoszteron szint erekciós problémákat is okozhat, mutatott rá a Journal of Sexual Medicine szaklapban 2003-ban megjelent tanulmány. 

A petefészek a tesztoszteronon kívül ösztrogént is kiválaszt, amely hormon termelése a kor előrehaladtával szintén csökken, csökkentve a klitorisz, vagina, és vulva vérellátását. Ezáltal vaginális szárazságot okoz, valamint csökkenti a genitális idegreakciókat. 

9.    Étel iránti vágy.

A hormonegyensúly felborulásakor a mellékvesének kétféle válaszreakciója lehet az ételek iránti vágyra. Egyrészt a krónikus hormonális stressz miatt felszökik a kortizol szintje, másrészt idővel nem képes megfelelő mennyiséget termelni, ezáltal kortizol hiányt okozva.

Mindkét helyzet hatással van a vércukorszintre, amely az éhségérzetet is befolyásolja. A magas kortizol szint megnöveli a vércukorszintet, amely igen erős éhség rohamokhoz vezethet. 

Hasonlóképpen, az alacsony kortizol szint veszélyesen alacsony vércukorszinthez vezethet. Mivel a cukor az izmokban energiává alakul, az alacsony cukorszint kimerültséghez vezethet, ami szintén az éhség jelét küldi a szervezetnek. 

Akkor is felborulhat az egyensúly, ha a pajzsmirigy a szükségesnél kevesebb hormont termel. Ez szintén alacsony vércukorszinthez és a cukros ételek iránti vágyhoz vezet. 

Az étel iránti vágy emellett a menstruáció előtti pár napban is jellemző, amikor a szervezet nagymértékű hormonális változásokon esik át. 

10.    Szemszárazság. 

A száraz szem szindróma akkor következik be, amikor szeme nem képes a megfelelő mennyiségű könnytermelésre, vagy amennyiben a könny összetevők (olaj, víz, és fehérje) arányai felborulnak. 

Kellemetlen, gyakran fájdalmas probléma, amelyet a szervezet hormonegyensúlyának felborulása is okozhat. A hormonok ugyanis segítik a szemfunkciók rendszeresítését és közvetlen módon befolyásolják a szem egészségét. 

A tesztoszteron segíti a szaruhártyán találhatómeibom mirigyek és a könnymirigyek megfelelő működését. A mirigyek fenntartják az egészséges egyensúlyt, és segítik a megfelelő könnytermelést. Amennyiben hormonegyensúlyának felborulása szervezete tesztoszteron szintjének csökkenését okozza, az a mirigyek aktivitását is csökkentheti. Ez a folyamat szemszárazsághoz is vezethet. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!