A policisztás ovárium szindróma a leggyakoribb hormonális rendellenesség fiatal lányoknál és reproduktív életkorban lévő hölgyeknél, jellemzően 18 és 44 éves kor között fordul elő. Szélsőséges esetben akár fiatalabb lányokat is érinthet a betegség.

1. oldal:

A fejlett világban 15 nőből legalább egy szenved a betegségben. 

Mi okozza a PCOS-st?

A PCOS leggyakoribb okai: fizikai aktivitás hiánya, elhízás, túlzott mennyiségű tesztoszteron hormontermelés, genetikai tényezők. 

Az inzulin rezisztencia is egy gyakran emlegetett ok, mivel hozzájárul az emelkedett tesztoszteron szinthez. 

Az inzulin egy hormon, amit a szervezet azért termel, hogy csökkentse a vércukor szintet (azáltal, hogy a glükózt bejuttatja a sejtekbe). Inzulin rezisztencia során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, így a vércukorszint megnő.

Mindez arra ösztönzi a szervezetet, hogy még több inzulint termeljen, s így kialakul az ördögi kör, melynek során a vér inzulinszintje is megnő. 

A PCOS hatása

A PCOS a leggyakoribb oka a meddőségnek a nők között. A rendellenesség anovulációs meddőséget okoz.

Jelenleg a PCOS-nek nincs egyértelmű gyógymódja, habár életmód változtatással, a fizikai aktivitás növelésével, fogyással jól kontrollálhatóak a tünetek. Fogamzásgátló tabletták és más gyógyszerek szedésével kezelhető a betegség.

A legtöbb nő esetében csak akkor történik meg a betegség felismerése, amikor nem sikerül teherbe esniük. 

A PCOS 10 leggyakoribb jele és tünete

1, Rendszertelen menstruációs ciklus

A tartósan szabálytalan menstruációs ciklus a PCOS leggyakoribb tünete. A hormonális rendellenesség ugyanis tesztoszteron túltermelődést indít el, a túlzott mennyiségű tesztoszteron hatására pedig ciszták alakulnak ki a petefészekben. Ezek a ciszták pedig megakadályozzák a petesejt kijutását a petefészekből, ezzel akadályozva a menstruációt. 

Egy 2014-es tanulmány szerint (Human Reproduction) egyértelmű kapcsolat van a serdülő korban tapasztalt szabálytalan menstruációs ciklus és a PCOS, valamint a későbbi meddőség kialakulása között.  

Ha ez a serdülő kor vége felé jelentkezik, még nagyobb a valószínűsége a hormonális rendellenesség kialakulásának. 

2, A menstruáció hiánya

Ez a PCOS kevésbé gyakori tünete, melynek során a nő menstruációs ciklusa 16 és 18 éves kora között sem alakul ki. Gyakoribb tünet a rendszertelen menstruációs, illetve a szekunder amenorrhea, melynek során a nő menstruációja legalább 6 hónapra abbamarad. 

3, Túlzott mennyiségű arc és testszőrzet

Ez a tünet szintén a túlzott mennyiségű tesztoszteron termelés eredménye, így a PCOS egyik gyakori tünete. 

Ilyen esetben a szőr általában a felső ajkakon, az állkapocs és az áll területén, a kezeken, lábakon, combokon, mellkason és hason nő nagyobb mennyiségben. A hirsutismus 4 esetből 3-nál hormonális problémára vezethető vissza. 

4, A haj elvékonyodása és kihullása

Az elvékonyodott haj és a gyors hajhullás a hormonális egyensúly felborulásának, így a PCOS-nek is gyakori jele. A megnövekedett mennyiségű tesztoszteron egy része a fejbőrbe vándorol, ahol interakcióba lép a hajhagymában található enzimekkel és dihidro-tesztoszteronná (DHT) alakul.  

A DHT hozzákötődik a hajhagymához, s végül a hajszál elvékonyodását, majd kihullását okozza.

5, Pattanások

Ha a pattanások kialakulása 25 éves kor utánra tehető, érdemes PCOS-re gyanakodni. A hirsutismushoz hasonlóan a pattanások kialakulása is a túlzott tesztoszteronszint eredménye, ami serkenti az olajtermelést a faggyúmirigyekben. 

A PCOS miatt kialakuló pattanások az arcon, állon, állkapcson, nyakon fordulnak elő. Az ilyen típusú pattanások tovább tartanak, mint a normál pattanások.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!