A policisztás ovárium szindróma a leggyakoribb hormonális rendellenesség fiatal lányoknál és reproduktív életkorban lévő hölgyeknél, jellemzően 18 és 44 éves kor között fordul elő. Szélsőséges esetben akár fiatalabb lányokat is érinthet a betegség.

2. oldal: A PCOS további jelei és tünetei

6, Túlsúly, hízás, fogyási nehézség

A PCOS-es betegek nem mindig kövérek, de jellemzően nem is vékonyak. A PCOS-ben szenvedő hölgyeknél általában lelassul az anyagcsere, így fokozatosan kialakul a túlsúly is. 

Általánosságban elmondható, hogy a PCOS-es nők 50%-a túlsúlyos vagy elhízott és a legjellemzőbb a hasi zsírszövet kialakulása. 

A PCOS másik gyakori tünete, hogy a beteg képtelen fogyni. 

7, Magas vérnyomás

PCOS során szív és érrendszeri szövődmények is kialakulhatnak. Ez nyilvánvaló, hiszen a betegség jellemző tünete az inzulin rezisztencia, a magas vérnyomás és a túlsúly. 

A magasabb BMI-indexszel rendelkező PCOS-ben szenvedő nőknél gyakori a magas vérnyomás kialakulása egy 2015-ös tanulmány szerint (The Amrican Journal of Hypertension).

8, Abnormális bőr elszíneződés

A PCOS abnormális bőr elszíneződést is okozhat, melynek során barna területek jelennek meg a tarkón és a hajlatokban. Ezen bőrterületek felülete jellemzően durva. 

Egy 2011-es vizsgálat szerint 30-ból 6 esetben a PCOS (az inzulin rezisztencia és magas inzulinszint) okozza a megváltozott bőrfelületet.

SuperGreens lúgosító kezdőcsomag ÚJ!!! SuperGreens lúgosító kezdőcsomag ÚJ!!! Innerlight SuperGreens

Ez egy igen jellemző tünet, a 18 és 32 év közötti betegek közel 70%-ánál előfordul.

9, Stressz

Egy 2012-es kutatás eredményei azt mutatták, hogy 81 PCOS-es nő közül 32 szenvedett neurózisban, 29 magas szintű, 12 pedig extrémen magas szintű stresszben.

10, Depresszió

A stresszhez hasonlóan a depresszió is az egyik pszichés manifesztációja lehet a PCOS-nek. 
Ez különösen jellemző a magasabb BMI-jű PCOS-es betegekre.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!