A szénanátha egyik leginkább zavaró tünete egyéb problémák mellett a kitartó, szünni nem akaró köhögés. Míg orrfolyását és tüsszögését egy csomag zsebkendő és egy kevés antihisztamin kezelheti, köhögése ennél nehezebben leküzdhető lehet.

A szénanátha okozta köhögés 

A szénanátha okozta köhögés oka orra tartalmának visszajutása a nyelőcsőbe vagy a légcsőbe. Ez a probléma okozza a legtöbb, krónikus köhögéssel járó állapotot. Ilyenkor a felső légúti rendszerben túlzott váladék felhalmozódás kezdődik, amelyet több féle tényező okozhat. A szénanátha esetében allergének állnak a probléma hátterében, mint a pollenek vagy a penész. 

A szénanátha okozta köhögés megszüntetésének érdekében meg kell tudnia és meg kell értenie, mi okozza tüneteit.

A túlzott váladék felhalmozódik orra és torka hátsó területein, amely idővel torkába is lecsuroghat. Ez kiszáríthatja torkát és torokfájást valamint irritációt okozhat. Ezek az összetevők együttesen, vagy külön-külön is okozhatják a krónikus köhögést a szénanáthában szenvedők számára.  

Allergén okozta köhögés

A torok irritációja és orrtartalma visszafolyása okozta köhögés mellett allergének is köhögést válthatnak ki a szénanáthában szenvedők körében. A részecskék torkán ragadhatnak, krónikus köhögést kiváltó csiklandó érzést okozva. 

Azonban azt is fontos megjegyezni, hogy a krónikus köhögés asztmát is jelezhet, főképp ha légzési nehézségekkel is küzd. Köhögésének nem kell egész évben tartania ahhoz, hogy asztma okozza, előfordulhat, hogy szezonálisan, a szénanátha tünetei erősödésével súlyosbodik köhögése. Amennyiben kitartóan köhög, mindenképpen keresse fel orvosát. 

Diagnózis 

Orvosa elsőként igyekszik kideríteni, mi okozhatja köhögését, hiszen köhögést szénanátha, savas reflux, és sok egyéb tényező okozhat, ezért elsőként szűkíteni kell a lehetséges okok listáját. 

A diagnózis nagy részét képezi a köhögés hangjának megfigyelése. A szénanátha száraz és slejmes köhögést is okozhat. A száraz köhögést a torkában felhalmozódó irritánsok, a slejmeset pedig eldugult orrából visszajutó váladék okozza. Egyéb okokat azonban már köhögése típusának megállapításával kizárhat. 

Az asztma gyakran sípoló légzéssel társul, valamint egyéb tünetekkel, amelyek vizsgálatával orvosa meg tudja állapítani, asztmától szenved-e. 

Orvosa arra is kiváncsi lehet, milyen színű a köhögése által felszabaduló váladék. A sárga vagy zöld váladék gyulladást, vagy vírust jelezhet. 

Másodlagos komplikációk

Az egész nap tartó köhögés nem csupán a környezetében tartózkodókat zavarja. A folyamatos köhögés rossz hatással lehet szervezetére, hiszen sokféle másodlagos komplikációt okozhat a nagymértékű köhögés. 

Mivel éjszaka is szenvedhet a köhögéstől, az alváshiány kimerültséget, ingerlékenységet, és a tisztán gondolkodás nehézségeit okozhatja. Előfordulhat, hogy nappal, nem megfelelő pillanatokban elbóbiskol, hiszen éjszakai köhögési rohamai miatt nem volt lehetősége kipihenni magát. 

A köhögés fejfájást és bordasérüléseket is okozhat. Amennyiben bordája megrepedt, a köhögés még fájdalmasabbá válik, és bordái gyógyulására nincsen segítség, türelmesen várni kell. A nagymértékű köhögés miatt kimerültnek érezheti magát, légszomja lehet, szédülhet is. Emellett túlzott izzadást és vizelettartási zavarokat is okozhat. 

Gyógykezelés

A megfázással küzdők évtizedek óta alkalmazzák a köhögésre szedhető gyógyszereket, azonban a szénanátha esetében a hagyományos gyógyszerek nem feltétlenül kezelik megfelelően problémáját. Néhány esetben az orvosok köhögés csökkentő szereket írhatnak fel, azonban vita forog akörül, ezek a szerek valóban hatékonyak-e. Az Amerikai Mellkasi Betegségek Iskolája (ACCP) kutatásai szerint a köhögést csökkentő és köptető szerek nem hatékonyak a köhögés tüneteinek csökkentésében. 

Az ACCP munkatársai felfedeztek két olyan, hosszú távon alkalmazandó gyógykezelést, amely hatékonyan csökkenti a szénanátha okozta köhögést és egyéb tüneteket is. A tódulatgátlók, mint a Mucinex és a Sudafed, valamint az antihisztaminok, mint a Benadryl és a Zyrtec a két leghatékonyabb módja a szénanáthat okozta köhögés gyógyításának. A tódulatoldókat csak rövid időszakokig ajánlott alkalmazni, mert az orrspray-k függőséget okozhatnak és szervezete nem tud nélkülük megfelelően működni. 

Amennyiben szénanátha okozta köhögéstől szenved, az antihisztaminok és a tódulatoldók rövid távon gyógyírt nyújthatnak. A kitartó, erős reakció az allergénekre bőrtesztet igényelhet, amely során kideríthetik, milyen gyógymódra van szüksége panaszai kezelésére.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!