A valós alkoholallergia nagyon ritka, ám tünetei igen súlyosak lehetnek.

Habár az alkoholallergiákat érintő kutatások jelenleg még nagyon kis mértékűek, főképp az aldehid-dehidrogenáz (ALDH2) kutatására koncentrálnak, amely anyag az alhoholt ecetsavvá alakítja a májban. Emiatt az ecetre allergiásak számára az alhokolos italok fogyasztása súlyos reakciókat válthat ki. Emellett a kutatások az ALDH gén változatait, az úgynevezett polimorfizmust is vizsgálták, amely során az  aldehid-dehidrogenáz enzim inaktívvá válik és képtelen az alkohol ecetté alakítására. Ezt az intoleranciát főképp az ázsiai származásúakban lehet felfedezni. 

A legtöbben úgy hiszik, hogy az alkoholallergia valójában a szervezet reakciója az alkohol valamely allergénjére, mint az árpa, az élesztő, a rozs, a gabona, a glutén, a vörösborokban gyakran megtalálható hisztaminok, vagy a fehérborok szulfitja. Ezen felül az alkohol intolerancia és az alkoholallergia kifejezéseket gyakran felváltva, egymás szinonímájaként alkalmazzák. Ez azonban nem így van, hiszen a valós alkoholallergiában szenvedőknek teljes mértékben kerülniük kell az alkoholok italok fogyasztását.

Dr. Sami Bahna, az Amerikai Allergia, Asztma, és Immunológiai Iskola (ACAAI) volt elnöke szerint az alkohol intolerancia és az allergiák mellett az alkohol egyéb allergiás reakciókat is előidézhet, illetve súlyosbíthatja az egyéb allergiák tüneteit. Egy dániai kutatás eredményei szerint minden egyes alkoholos ital 3%-kal növeli a szezonális allergiák kialakulásának esélyeit. A kutatók szerint az alkoholokban található élesztőbaktérium hisztaminokat termel, amelyek a szemviszketést, orrdugulást, és egyéb kellemetlen tünetet okozzák. 

“Ezekben az esetekben a legjobb megoldás az esetleges reakciók kiküszöbölésére az alkoholos italok teljes szintű elkerülése” - mondta Dr. Bahna. 

Amennyiben úgy sejti, az alkohol valamilyen reakciót váltott ki szervezetében, keressen fel egy allergológust. 

Tünetek

Az alkoholallergiások számára a legkisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása is hasi görcsöket, légzési nehézségeket, vagy akár eszméletvesztést is okozhat. Az aldehid-dehidrogenáz hiányban szenvedők általában kimelegedést tapasztalnak, és hányingerük lehet, valamint szívverésük felgyorsulhat. Az alkoholos italok különféle összetevőire az alábbi reakciók jellemzőek:

    A szulfit allergia kiütéseket és anafilaxist okozhat
    A hisztamin allergia orrduzzadást és orrdugulást eredményez
    A magas szulfát tartalmú alkoholos italok súlyosbíthatják az asztmás rohamokat az asztmás betegek körében
    Az alkohol növelheti az ételallergiák okozta reakciókat

Az alkoholos italok fogyasztása ezen felül az alábbi tüneteket eredményezheti: 

    fejfájás,
    orrdugulás, orrfolyás, vagy eldugult orrjáratok, 
    hasi fájdalom, 
    hányinger, 
    hányás, 
    gyomorégés, 
    gyors szívverés. 

A kiütésekről

Míg az  aldehid-dehidrogenáz hiányban szenvedők számára a kipirulás jellemző, mások bőre az alkoholos italok elfogyasztása után kimelegszik, kipirosodik, és egyenetlen lesz. Ezt a tünetet általban a szulfur-doixid okozza, amely az alkohol tartalmú italok gyakori összetevője, és erősítheti a gabonákra vagy szulfitokra való érzékenységet. A fehérborokban található hisztaminok és tanninok néhányaknál szintén kiütéseket eredményezhetnek. 

Kezelés 

Az alkoholos italok okozta tünetek egyetlen kezelési lehetősége az alkohol fogyasztásának kerülése. Amennyiben egy bizonyos összetevőre allergiás, lehetséges, hogy másféle italok fogyasztásával problémái megoldódnak. Az vény nélkül és vénykötelesen is kapható antihisztaminok általában kezelik a kisebb tüneteket. Ha súlyosabb ételallergiától szenved, mindenképpen hordjon az orvosi segítséget megkönnyítő egészségügyi adatait tartalmazó karkötőt, valamint kérdezze meg orvosát, szükséges-e vészhelyzet esetén alkalmazandó epinefrin (adrenalin) injektort hordania önmagával. 

Ázsiai alkoholallergia 

Az ázsiai alkoholallergiát az aldehid-dehidrogenáz hiány okozza, amely az ázsiai származásúak körében igen elterjedt betegség. 

A 2010-ben egy evolúciós biológiával (BMC Evolutionary Biology) foglalkozó magazinban megjelent cikk szerint az állapotért felelős génmutáció abban az időben alakult ki, amikor Kína déli részén nagy mennyiségben kezdték el fogyasztani a rizst, évszázadokkal ezelőtt. A génmutációval élők számára kisebb az alkoholizmus kialakulásának veszélye az alkohol elfogyasztása okozta kellemetlen tünetek miatt. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!