Sokan hiszik azt, hogy az asztma és az allergia két teljesen különböző, egymástól független jelenség. Mindkét állapot kitartó köhögéssel járhat, azonban az asztmára a legtöbben úgy gondolnak, mint egy rendszeres gyógykezelést igénylő betegségre.

Az allergiák és az asztma kapcsolata

Az allergiák tulajdonképpen immunrendszere reakciói egy általa nem kedvelt anyagra, amely szervezetébe jut. Ez a rendszer, amely biológiai úton nyújt védelmet a betegségek ellen okozza az irritáló allergiás tüneteket a hisztaminoknak köszönhetően. Az orrfolyás és a tüsszögés is szervezete reakciója az idegen anyagokra. 

Sokan abba nem gondolnak bele, hogy az allergiák idővel asztmás tüneteket okozhatnak. A pollen, amely egész tavasszal tüsszögést okozott állhat kitartó köhögése és légzési nehézségei hátterében is.

Hasonló módon, az asztmások légzőszerveiben is harcok dúlnak. Ennek eredményeképp légutai begyulladhatnak, ezáltal érzékenyebbek lehetnek a mindennapi anyagokra, mint a por vagy a pollen. Az asztmás betegek, csakúgy, mint az allergiában szenvedők, egész éven át tartó, vagy szezonálisan jelentkező tüneteket is átélhetnek. 

Az asztma okai

Nem csak az allergének okozhatnak asztmás reakciót. A testmozgás, a stressz, vagy a refluxbtegség is asztmás reakciót okozhatnak. Sok betegnél ezek kombinációi okozzák az időről időre jelentkező asztmás tüneteket. 

Gyakran azok, akik tavasszal és ősszel szenvednek asztmától, allergia okozza állapotukat. Azt is fontos megjegyeznie, hogy bármi lehet allergén a lakásában található portól kezdve az őszi gaznövényeken át a karácsonyi fenyőig. 

Asztma vs. allergia 

Az allergiás tünetek közül a tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, és a fejfájás jellemzőek. A köhögés is jelentkezhet allergiás betegeknél, azonban az elhúzódó, életvitelét zavaró köhögés egy súlyosabb betegséget, asztmát jelezhet. 

Az asztmára száraz, sípoló vagy fütyülő légzéssel járó köhögés jellemző. Az asztmás betegek gyakran szenvednek légzési nehézségektől és mellkasi szorító érzéstől. 

Amennyiben gyermeke hangosabban vagy gyorsabban lélegzik a normálisnál, figyeljen oda. Emellett figyelje meg gyermeke szokásainak változását, hiszen egy fizikailag megterhelőbb feladat nehezebbé válhat gyermeke számára amennyiben asztmás és ezért kerülheti azokat. 

Sok asztmás tapasztalja, hogy tüneteik súlyosbodnak az éjszaka során. Emellett az is megfigyelhető, hogy a hideg időjárás súlyosbítja az asztmás tüneteket. 

Allergiás foltok

Főképp gyermekeknél jellemző a szem körüli allergiás foltok megjelenése, amely gyakran az allergia okozta aszmához kapcsolható. Ezt a krónikus arcüreg elzáródás okozza, amely a szem alatti megnövekedett véráramláshoz vezet. Csupán az elzáródást kell orvosolni, nem kell komolyabb, a szemére kiterjedő veszélytől tartania. 

Az allergiás foltok gyakran segíthetnek az allergia okozta asztma diagnózisában, hiszen ezek a tünetek főképp asztmás roham előtt jellemzőek. Amennyiben gyermekét allergia okozta asztmával diagnosztizálták, fel fogja fedezni, hogy a foltok jelentkezése egy közelgő asztmás rohamot jelez.

Diagnózis 

Amennyiben úgy gondolja, ön vagy gyermeke asztmás, a következőkre számíthat az orvosi vizsgálat során: orvosa egy sztetoszkóp segítségével meghallgatja tüdejét, hogy felfedezze a sípoló vagy fütyülő légzést. Ezután néhányszor mély levegőt kell vennie és lassan kifújnia azt. 

A légzőgyakorlatok nagy részét képezik az allergia okozta asztma diagnózisának, amely vizsgálat során gyakran spirometriás tüdővizsgálatot is végeznek, amely eszközzel a tüdejéből kifújt levegő mennyiségét és a kifújás gyorsaságát vizsgálják. 

Orvosa ezen túl orrát, torkát, és légutait is megvizsgálja, valamint tüneteire vonatkozó kérdéseket is feltehet. Bár egy allergiateszt nem zárja ki az asztma lehetőségét, az allergiás asztma okozta tünetei mögött álló allergéneket kiszűrheti segítségével. 

Az allergia okozta asztma kezelése

Az allergia okozta asztma gyógyításának első lépése az allergia kezelése. Emiatt fel kell kutatni, mely összetevők okozzák az allergiát, ehhez a leggyakrabban allergiatesztet végeznek. Antihisztaminok segítségével csökkenthető orra és arcürege eldugulása valamnint szervezete hisztaminreakcióját is csökkentheti. Ezen felül az antihisztaminok az asztmás tünetek csökkentésére is alkalmasak. 

Az asztmás betegeknek gyakran corticoszteroidok szedését is ajánlják, általában inhalátor formájában. A teofilin naponta szedheő gyógyszer, amely légutai duzzanatának csökkentését segítik. A gyulladás csökkentésével az allergia okozta asztmások is újra szabadon lélegezhetnek.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!