A kutya az ember legjobb barátja, legalábbis akkor, ha az ember nem allergiás kutyájára.

A kutyaallergia érintheti a teljes állatfajtát, vagy akár csak bizonyos kutyafajtákat. A legtöbb esetben annyira kötődik kedvencéhez, hogy nem hajlandó elfogadni, háziállata felelős betegségéért. Ez azonban a diagnózist és a gyógyezelést is megnehezíti. 

Az állatallergiák különösen gyakoriak az Egyesült Államokban, a lakosság 15-30%-a szenved valamilyen allergiában. Bár a macskaallergia kétszer olyan gyakori mint a kutyaallergia, a kutyák okozta allergiás reakciók súlyosabbak, főképp, ha asztmától is szenved.

A kutyaallergia tünetei

A kutyaallergia tünetei enyhék és súlyosak is lehetnek. Az alacsony érzékenységűek körében a tünetek lehet, hogy néhány napig nem is jelentkeznek. 

A kutyaallergia leggyakrabban jelentkező tünetei az alábbiak: 

    az orr és a szemek körüli membránok megduzzadása és viszketése,
    a bőr kipirosodása miután egy kutya megnyalta,
    köhögés, légzési nehézségek, vagy asztmás légzés 15-30 perccel az allergénekkel való találkozás után,
    kiütések az arcon, nyakon, vagy mellkason, 
    amennyiben asztmás, súlyos asztmás roham. 

Gyermekeknél

A fenti tünetek mellé a gyermekek körében a kutyaallergia gyakran ekcémával társul, amely a bőr fájdalmas gyulladásával jár. Régen úgy hitték, hogy ha egy újszülöttet kitesznek a családi eb szeretetének, a gyermekben allergia alakulhat ki. 

A kutyatulajdonosok nagy szerencséjére ennek épp az ellenkezője igaz. Az elmúlt években több kutatással is kimutatták, hogy ha a csecsemő nagyon fiatalon találkozik a háziállattal, az megvédi attól, hogy a jövőben allergiás legyen az állatra. 

A kutyaallergia kezelése

Ha kutyaallergiás, gyakran annyira hozzászokik a tünetekhez, hogy egy idő után fel sem tűnik önnek, kedvence mennyire befolyásolja élete minőségét. Ezekben az esetekben a legjobb megoldás, amennyiben lehetséges, kedvence eltávolítása otthonából néhány hónapra. 

Ha ez megtörtént, hetente legalább egyszer alaposan takarítsa ki lakását és figyelje tünenteit. Ha ezek után úgy dönt, kedvencével együtt szeretné folytatni életét, a legjobb, ha minél inkább megpróbálja kerülni az allergéneket. 

A háziállat allergének elkerülése gyakran kevesebb, kevésbé súlyos tünetet eredményez. A teljes kerülés majdhogynem lehetetlen. 

Amennyiben súlyos allergiás reakciói vannak, az alábbiak hasznosak lehetnek: 
    az antihisztaminok segítik a viszketés, tüsszentés, és orrfolyás csökkentését (vény nélkül kapható gyógyszerek mint a Benadryl vagy a Claritin, és vényköteles gyógyszerek, mint az Allegra vagy a Clarinex);
    az orron át alkalmazható corticoszteroidok, mint a Flonase vagy a Nasonex csökkenthetik a gyulladást és kontroll alatt tarthatják a tüneteket;
    a cromolyn-szódium egy vény nélkül kapható orrspray, amely segítheti a tünetek csökkentését, főképp akkor, ha a tünetek megjelenése előtt alkalmazza;
    az orrdugulás csökkentő szerek segítik a légzés megkönnyítését és az orrüreg felduzzadt szöveteinek megnyugtatását (szájon vagy orron át alkalmazható szereket is talál);
    az immunterápiát súlyosabb eseteknél alkalmazzák, a kezelés során több allergiainjekciót kap, amelyek során a beteget kiteszik a tüneteket okozó állati fehérje (allergén) támadásainak;
    a leukotriene változását segítő gyógyszerek, mint a Singulair, azoknak javasolt, akik nem tudják tolerálni az orron át alkalmazandó antihisztaminokat vagy corticoszteroidokat. 

A kutyaallergia kezelése természetes módon

A sós vizes átöblítés, amely megtisztítja az orrüregeket az allergénektől, sokak számára segíthet a kutyaallergia tüneteinek enyhítésében.  Az ilyen jellegű orröblítés segíti a tünetek enyhítését, így az orrdugulás megszüntetését és az orrfolyás csökkentését is. 

Gyógyszertárakban vény nélkül megvásárolhatja a sós orrsprayket és orrtisztító készülékeket, vagy saját maga is elkészítheti 1/8 teáskanálnyi asztali só és egy pohárnyi desztilláltvíz keverékéből. A keveréket ezután pumpás végű cseppentővel tudja a legkönnyebben felhasználni. 

Mi okozza a kutyaallergiát? 

A kutyák szervezete kiválasztja a fehérjéket, amelyek bőrszöveteikben, nyálukban, és vizeletükben is megtalálható. Allergiás reakcióról akkor beszélhetünk, ha az arra érzékeny személy immunrendszere abnormálisan reagál az egyébként ártalmatlan fehérjére.

Az allergén idővel az állat bundájára is rákerül, amelyet az egész lakásban megtalálhat a szőnyegeken, ruhákon, és ülőgarnitúrán is. Fontos azt megjegyezni, hogy az állati szőr önmagában nem allergén. Az állati bőrszövetek hosszú időn át a levegőben képesek keringeni, amely során az emberi tüdőbe is bejuthat.

Hogyan kezelje a kutyaallergiát? 

A kutyatartók számára több lehetőség is nyílik az allergia kezelésére, például az alábbiak: 
    kutyamentes területek kijelölése a lakásban (néhány olyan szoba, mint a hálószoba kijelölése, ahova az állat nem mehet be);
    a kutya fürdetése heti rendszerességgel (egy nem allergiás személy által);
    a szőnyegek, bútorhuzatok, függönyök, és minden a kutya szőrét vonzó tárgy eltávolítása, ha lehetséges, akkor a padlóburkolat ne fa, csempe, vagy pvc legyen;
    a levegőben keringő allergének mennyiségének csökkentése érdekében szerezzen be egy nagyfokon működő légtisztító berendezést;
    ha olyan körülmények között él, ahol az egész éves időjárás engedi azt, hogy megfelelő körülmények között tartsa kutyáját, lehetőség szerint tiltsa ki a lakásból. 

Hogyan előzze meg a kutyaallergiát? 

Az egyetlen módja az allergia megelőzésének, ha teljes mértékben kerüli a kapcsolatot mind a kutyával, mind az allergiát okozó bőrszövetével. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!