A szója a hüvelyes növények egyik tagja, amely csoportba a vesebab, a borsó, a lencse, és a mogyoró is tartoznak.

A szója allergia során szervezete immunrendszere a szójában található ártalmatlan fehérjéket hibásan támadóként érzékeli és ezért antitesteket kezd el termelni ellenük. A szója következő fogyasztása során immnrendszere hisztamint szbadít fel szervezete védelme érdekében, amely az allergiás reakció tüneteit okozza. 

A szójababot az Egyesült Államokban főképp feldolgozott ételek összetevőjeként találhatja meg, főképp az edamameban és a tofuban, de olyan ételekben is szerepel, mint a Worchestershire szósz, a természetes és mesterséges ízfokozók, a növényi levesalapok és keményítők, valamint a legtöbb ázsiai eredetű étel. Néhány müzli és mogyoróvaj szintén tartalmaz szóját. Emiatt a szója az egyik legnehezebben elkerülhető összetevő ha azt allergiája miatt nem fogyaszthatja.

A szója a tehéntejjell, tojással, mogyoróval, olajos magvakkal, gabonával, halakkal, és rákfélékkel közösen alkotja annak a nyolc allergénnek a csoportját, amelyek az ételallergiák 90%-áért felelősek. A szója azon ételallergiák közé tartozik, amely nagyon fiatalon alakul ki, és három éves korra akár el is múlhat. 

Gyógymód

A szója allergia egyetlen kezelési módja az allergén kerülése. Ha ettől az allergiától szenved, szokásává fog válni a termékek összetevői listájának elolvasása és a szója tartalmú termékek elkerülése. Emellett akkor is tudja meg az ételek összetevőit, ha étterembe megy.  

Vizsgálat

Különféle tesztek léteznek a szója, és egyéb ételallergiák felfedezésére, amelyek közül az alábbiak a leggyakoribbak: 

    Bőrteszt:

Egy cseppet helyeznek a sejtett allergénből bőrére és egy tűvel átszúrnak a kivonaton és beleszúrnak a bőr felső rétegébe is. Amennyiben allergiás az összetevőre, egy szúnyogcsípéshez hasonló piros folt fog megjelenni a szúrás helyén.

    Intradermális bőrteszt: 

A fenti bőrteszthez hasonló, ám ilyenkor egy tű segítségével az allergént a bőr alá juttatják. Ez a fenti bőrtesztnél érzékenyebb, pontosabb eredményeket adó teszt, olyankor alkalmazzák, amikor az egyéb tesztek negatívok lettek. 

    Vérteszt (RAST teszt): 

Vértesztet általában egy évesnél fiatalabb csecsemőkön végeznek, akik bőre nem reagál olyan jól a tesztekre mint az idősebb gyermekeké és felnőtteké. A RAST teszt során a vér IgE antitest tartalmának mennyiségét mérik. 

    Ételteszt: 

A legjobb módszer az éltelallergia felfedezésére, amely során a valószínűsített allergénből nagy mennyiséget kell elfogyasztani, miközben egy orvos figyeli és elemzi a tüneteket. 

    Kizáró étrend: 

Ilyenkor a valószínűsített allergént néhány hétig teljesen ki kell zárni az étrendből, majd lassan, fokozatosan elkezdeni fogyasztani, miközben feljegyzi az összes jelentkező tünetet. 

Szója allergia csecsemőknél

Az allergia a csecsemők körében általában már három hónapos kor előtt jelentkezik. 

Szójalecitin allergia

A szójalecitin egy nem mérgező ételadalék, amelyet a természetes emulgeálószert igénylő ételekhez szoktak hozzáadni. A lecitin segíti a cukor kikristályosodásának elkerülését a csokoládéban, javítja bizonyos ételek eltarthatóságát, és csökkenti a termék sütése közben az olaj fröcskölését. A legtöbb szója allergiától szenvedő a szójalecitint tudja fogyasztani. 

Szójatej allergia 

A tehéntejre allergiás gyermekek fele a szójára is allergiás. Ha gyermeke bébiételeket eszik, mindenképpen a két hypoallergén termék valamelyikére váltson át. A nagy mértékben hidrolizált bébiételekben a fehérjéket megtörik, így kisebb eséllyel okoznak allergiás reakciót. Az elementális bébiételek pedig a lehető legegyszerűbb felépítésű fehérjéket tartalmazzák, amelyek kis eséllyel váltanak ki reakciót. 

Szójafehérje allergia

A szójababok legalább 21-féle fehérjét tartalmaznak, amelyek asztmához hasonló allergiás reakciót okozhatnak. A szójabab a fejlődő magokban is fehérjéket tárol, amelyek szén, nitrogén, és szulfur forrásként funkcionálnak. 

Szójaolaj allergia

A szójabab olaj általában nem tartalmaz fehérjéket, ezért azok számára is biztonságos fogyasztása, akik szója allergiától szenvednek. 

Szójaszósz allergia

A szója összetevői mellé a szójaszósz gabonát is tartalmaz, amely miatt nehéz meghatározni, melyik összetevő okozza az allergiás reakciót. A szójaszósz ráadásul hisztamint is tartalmaz, amely hisztaminmérgezést okozhat, ez az állapot egy az allergiához hasonló, a száj és a bőr gyulladásával járó reakció. Egy bőrteszttel vagy egyéb vizsgálattal eldönthető, mely összetevő okozza a tüneteket.

Jelek és tünetek

A szója allergia tünetei kis mértékűtől a súlyosig terjedhetnek, az alábbiak jellemzőek: 

    hasi fájdalom,
    hasmenés, hányinger, vagy hányás, 
    orrfolyás, asztmás légzés, vagy légzési nehézségek, 
    lázas kihólyagosodás, 
    láz, 
    szemgyulladás, 
    bőrreakciók, mint a kiütések és az ekcéma, 
    viszketés és duzzadás, 
    anafilaxiás sokk (a szója esetében ez nagyon ritkán fordul elő).

Csecsemőknél

A csecsemők tünetei között a fentieken kívül a sírás, ingerlékenység, és a szója kerülése fordulhatnak elő.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!