A tejallergiát az állati tejben található fehérje váltja ki, az immunreakciót leggyakrabban a tehéntejben található alfa-S1-kazein nevű fehérje okozza.

A tehéntej a kisgyerekek körében legtöbb allergiás reakciót kiváltó tápanyag, azon nyolc étel egyike, amelyek a gyermekkori allergiák 90%-áért felelősek (a többi étel a tojás, mogyoró, olajos magvak, szója, hal, rák, és gabona).

A tejallergiát gyakran összekeverik a laktóz intoleranciával, mivel a két állapot tünetei gyakran azonosak, azonban két nagyon különböző állapotról van szó. A laktóz intolerancia akkor alakul ki, ha az érintett személy szervezetéből hiányzik a laktáz enzim, amely a tejcukor (laktóz) emésztését teszi lehetővé.

Tünetek

A tejallergiás gyermekek általában lassan reagálnak az allergénre, tehát az allergiás reakció a tej elfogyasztása után órákkal, esetleg napokkal jelentkezik. 

A lassú reakciós tünetekre az alábbiak jellemzőek: 

-    hasi görcsök,
-    laza széklet (vért vagy váladékot tartalmazhat),
-    hasmenés,
-    bőrkiütések,
-    időszakos köhögés,
-    orrfolyás vagy homloküreg gyulladás,
-    növekedési nehézségek.

A gyorsan, az allergén elfogyasztása után akár percekkel jelentkező tünetek az alábbiak lehetnek:

-    asztmás légzés,
-    hányás,
-    bőrkiütések. 

Bár ritka, de előfordulhat, hogy a tejallergiás gyermek anafilaxiás sokkot kap, amely a torok és a száj megdagadásával, a vérnyomás csökkenésével, légzési nehézségekkel jár, és akár szívrohamot is okozhat. Az anafilaxist azonnal kezelni kell epinefrinnel, injekció formájában.

Rizstej allergia

A rizs nagyon kis eséllyel okoz allergiás reakciót, hypoallergén tápanyagnak számít. Ezért sok szülő ad gyermekének rizstejet a tehéntej helyett az allergiás reakciók elkerülése érdekében. Míg a nyugati világban a rizsallergiás tünetek száma elenyésző, Ázsiában, ahol évszázadok óta alapvető élelmiszer, az 1990-es évek óta egyre több allergiás esetet jegyeznek. 

A rizsallergia tünetei az alábbiak lehetnek:

-    bőrpír,
-    kiütések,
-    bőrviszketés,
-    duzzanatok,
-    eldugult vagy taknyos orr,
-    asztmás légzés,
-    anafliaxis.

Mandulatej allergia

Ha tehéntejről mandulatejre vált, lehetséges, hogy csupán egyik allergiáját váltja le egy másikra. Az olajos magvak, mint a mandula, dió, kesudió, és pekándió az allergének listájának tetején szerepelnek. Emellett a mogyoróallergiában szenvedők közel fele allergiás az olajos magvakra is. 

A tehéntej allergiával ellentétben, amely általában csak kisgyermekeket érint, az olajos mag allergiák egész életen át tartanak. A gyermekek csupán 9%-a növi ki a mandula, vagy egyéb olajos mag allergiát. 

Az olajos mag allergiákra főképp bőrreakciók jellemzőek, valamint az alábbiak: 

-    viszketés,
-    ekcéma vagy kiütések,
-    duzzadás,
-    hányinger,
-    hasi fájdalom,
-    hasmenés,
-    hányás,
-    orrfolyás,
-    asztmás légzés,
-    légzési nehézségek.

Az anafilaxia sokkal nagyobb eséllyel fordul elő olajos magvak fogyasztása esetén, mint bármely egyéb allergiatípusnál.

Anyatej allergia

Az anyatej a tápanyagok legjobbját nyújtja egy csecsemő számára, segíti a gyermek fejlődését, és az ellenálló képesség kialakulását, valamint bizonyos allergiák kialakulása ellen is védelmet nyújthat. 

A tehéntejet fogyasztó anya azonban az anyatejjel gyermekének is átadja az alfa-S1-kazeint és a tejsavó fehérjét, amely a gyermekben eséllyel allergiás reakciót vált ki. A tejallergiára a legtöbb esetben még csecsemőkorban fény derül. 

Jó hír azonban, hogy az anyatejet fogyasztó csecsemők körében kisebb az allergiák kialakulásának esélye és kevesebb fertőzést kapnak el életük első évében, mint azok, akik bébiételeken nevelkednek. 

Az orvosok legalább fél éves korig ajánlják a csecsemők szoptatását az allergének elkerülése érdekében.

Szójatej allergia

A szója szintén a nagy nyolcas csapatába tartozik, ezért nagyon fontos a tünetek megfigyelése, főképp gyermekek körében. A szójabab, csakúgy, mint a mogyoró,a vesebab, a lencse, és a borsó, a hüvelyesek családjába tartozik.

A szójaallergia csecsemők körében fordul elő a leggyakrabban, az alábbi tünetek jellemzik:

-    kipirosodás,
-    viszketés,
-    bőrkiütések,
-    orrfolyás,
-    asztmás légzés. 

Súlyosabb allergia esetében hasi fájdalmak, hasmenés, és az ajkak, a nyelv, vagy a torok megduzzadása jelentkezhet. Nagyon ritka esetekben a szójaallergia anafilaxist okozhat.

Gyermekek, csecsemők, és újszülöttek

Az allergiákat általában nagyon fiatalon, három hónapos kor előtt felfedezik. Ahogy feljebb olvashatja, a szoptatás az egyik legjobb módja az allergiák elleni védelemnek. Az újszülötteknek életük első négy hetében semmiféle bébiételt nem szabad adni, ám amennyiben a szoptatás nem megoldható, bizonyos bébiételeket a legtöbb csecsemő fogyaszthat. 

Bébiételek a tejallergiás csecsemők számára:

A legtöbb gyermekorvos szójaalapú bébiételek fogyasztását ajánlja, amelyek hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak a tejallergiás csecsemő szervezete számára. 

Amennyiben a tünetek nem szűnnek meg a szójatejre váltás után sem, próbálkozhat hypoallergén bébiételekkel, amelyek nagymértékben hydrolizált termékek, megtört, ilyen módon kisebb eséllyel allergiát okozó fehérjékkel.

Másfajta hypoallergén bébiétel az úgynevezett elementáris táp, amelyek a legegyszerűbb felépítésű fehérjéket tartalmazzák.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!