Friss kutatások szerint ha gyermeke első évében gyakran találkozik háziállatokkal, védelmet alakíthat ki az allergiák és az asztma kialakulása ellen.

Szakemberek már egy ideje úgy hiszik, hogy ha kutyát tart otthonában, megvédheti gyermekét bizonyos allergiák kialakulásával szemben. Mostanra a kutatók azt is sejtik, miért van ez. 

Ha gyermeke gyakran találkozik kutyákkal, védett lehet az allergiák kialakulásával szemben

Susan Lynch, a San franciscoi California Egyetem kutatója egereken végzett kísérletekkel felfedezte, hogy a kutyákat tartók otthonából összeszedett por a fiatal egyedeknél immunreakciót kiváltó bélbaktérium kialakulásához vezet. 

A kutatási fejlődéssel foglalkozó Proceedings of the National Academies of Sciences online portálon publikált kutatás beutatja, hogyan tesztelte Susan Lynch és csapata a nem felnőtt egerek allergiás reakcióit. A kutyát tartók otthonából összeszedett porral kezelt fiatal rágcsálók szervezete kevesebb nyálkát és kevesebb T-sejtet termelt, amikor később egy csótány allergénnel kezelték őket. A T-sejtek a szervezet allergének okozta gyulladásának és nyálkatermelésének csökkentését segítik. 

“Úgy találjuk, hogy az allergének közvetlen vagy közvetett módon befolyásolhatják azt, hogyan hatnak a mikrobiómák ezekre a fontos immunsejtekre.” - mondta Dr. Kari Nadeau, a Stanfordi Egyetem allergológusa és a Packard Gyermekkórház klinikai kutatásainak vezetője.

Dr. Nadeau azt nyilatkozta, hogy Dr. Lynch kutatása azért fontos, mert az allergológusok épp próbálják megérteni az allergiák és a gyomorbaktériumok közötti kapcsolatot.

A jó baktérium megvédi az érzékeny beleket

Kutatása során Dr. Lynch felfedezte, hogy a kutyaszövetnek kitett egerek bélrendszerében egy Lactobacillus johnsonii nevű baktérium jelenléte figyelhető meg. A kutatók ekkor a kontrollcsoport szervezetébe is bejuttatták ugyanezt a baktériumot, amely után mindkét csoport védett volt a csótány allergénnel szemben, azonban a legjobb eredményeket azok mutatták, akik a kutyaszövettel léptek kapcsolatba először.

Dr. Lynch szerint ez azt jelenti, hogy a kutyák szövete több különféle baktérium növekedéséhez és szaporodásához vezet a belekben. Úgy reméli, hogy további kutatásokkal jobban megértik majd, milyen módon védi a Lactobacillus johnsonii a légutakat, valamint ezek a kutatások abban is segítséget nyújthatnak, hogy megállapítsák, mely egyéb bakteriális fajok nyújtanak védelmet.

“Hosszú távú célunk, hogy a kutatások kiegyensúlyozásával olyan finomított baktériumcsaládokat fejlesszünk ki, amelyeket embereken is alkalmazhatunk az allergiás asztma terápiás megelőzésére és gyógyítására.” - mondta Dr. Lynch.

Korábbi eredmények azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik életük első éveiben kutyákkal vagy néhány esetben macskákkal éltek együtt, kisebb valószínűséggel szenvednek majd allergiás asztmától. Az elmélet szerint ez azért van így, mert a kutyák olyan anyagokat és organizmusokat hoznak be a lakásba, amelyekkel a gyermek csak későbbi élete során találkozna, így viszont egészen fiatalon szembesülnie kell bizonyos baktériumokkal.

“Ezért hisszük úgy, bár ennek bizonyítására még további kutatáso szükségesek, hogy a baktérium a külső környezetből származik és ugyanez a faj teszi lakhelyévé az emberi bélrendszert” - mondta Dr. Lynch - “Azt is meg kell jegyeznünk, hogy létezik egy időbeli komponense is a bundás állatok biztosította védelmi rendszernek. Általában akkor nyújtanak védelmet, ha élete korai szakaszában élnek együtt. Tehát nem elég háziállatot tartania, az időzítés is nagyon fontos.”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!