Szakemberek azt jósolják, hogy a java hátra van, az Amerikában és Európában bejelentett esetek pedig azt mutatják, hogy a járvány egyéb kontinensekre is átterjedhet. Ám azt se felejtse el, hogy amíg a vírus ezreket fertőz és öl meg, néhányakat immunizálhat is. 

Nagymértékű, globális beavatkozás nélkül a helyzet sokkal rosszabbra is fordulhat, hiszen a törékeny helyi egészségügyi rendszerek hamar összeomolhatnak a nagy nyomás alatt. 
 
Néhány hete az Egyesült Államok Járványügyi és megelőzési központja (CDC) új előrejelzési modellel azt számolta ki, hogy 2015 elejére az ebolás megbetegedések száma félmilliónál is magasabb lehet, amennyiben nem dolgoznak ki sürgősen a mostaninál hatékonyabb megelőzési és kontrolláló módszereket. A modell jóslatai szerint a megbetegedések száma 20-40 naponta fog megduplázódni. 
 
Az Egészségügyi Világszervezet Globális kezdeményezés vészhelyzet miatt és lényeges sebészi figyelemért programjának elnöke, Dr. Isabelle Nuttall egy genfi konferencián azt nyilatkozta, hogy az esetek száma négyhetente duplázódik, és a vírus Guineában, Sierra Leonéban, és Libériában a legelterjedtebb.  
 
Az előrejelzések nem befolyásolják az immunisokat
 
A The Lancet orvosi magazin szerint számos, jelenleg nem azonosított személy élhet Nyugat-Afrikában, akik az ebola vírussal találkozva nem lesznek betegek, és nem is fertőznek meg másokat, valamint a jövőbeli fertőzésektől is védettek lehetnek. Amennyiben az immunitás bizonyítható, és valóban élnek ilyen emberek, nem csak az ebola terjedésének mértéke változtatható meg, de meg is gátolható annak továbbterjedése. 
 
Arra bíztatják az illetékeseket, hogy minél előbb járjanak utána a kérdéseknek, hogy kiderülhessen, mennyire elterjedt lehet az ebola immunitás, hányan lehetnek fertőzöttek, ám tünetek és továbbfertőzési veszély nélkül. Valamint az is kérdés, a további esetleges kitörésektől is védettek-e. 
 
Dr. Steve Bellan, a texasi egyetem kutató biológiai doktora azt állítja, hogy “annak a tudata, hogy az érintett népesség hány százaléka immunis az ebolára, életeket menthet”.
 
Az immunis személyek életeket menthetnek meg a betegség kontrollban tartásával
 
Amennyiben az immunis személyek segítik a vírus terjedésének csökkentését, csökken a nem immunisak megfertőződési veszélye is. 
 
“Nem kell arra várnunk, hogy megtaláljuk a megfelelő ellenszert és kifejlesszük a vakcinát” - nyilatkozta Dr. Bellan - “Az immunis személyek alkalmazása az ebolás betegek kezelésére sikeresebb lehet, mint az ebolán már túlesett, túlélők megkeresése, hiszen a túlélők fiziológiai traumákat éltnek át, stigmatizálhatják őket, valamint a betegség alacsony túlélései esélyei miatt számuk is alacsonyabb lehet, mint az eleve immunisaké.”
 
A korábbi ebola járványokból okulva léteznek olyan emberek, akik a vírusnak kitéve nem mutatnak tüneteket, ám az nem vehető bizonyosra, hogy ez lehetséges immunitásuk miatt van így. Az ebolára természetüknél fogva potenciálisan immunis személyek megtalálása nem csak az ebola megfékezéséért, de terjedésének és jövőbeli hatásainak felméréséhez is sokat tehet. A kutatást minél előbb le kell folytatni, nem csak a járvány minél előbbi megfékezése és minél több emberi élet megmentése miatt, hanem azért is, mert az immunis személyeket csak egy aktív járványkitörés alatt lehet megtalálni. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint hét országban (Guinea, Libéria, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Spanyolország, és az Egyesült Államok) közel 9000 esetet regisztráltak, és majdnem 4500-an haltak bele a betegségbe. A vírus az egészségügyi dolgozókat sem kíméli, jelenleg 427-en fertőzöttek és 236-an haltak meg.

“... a protektív, tünetmentes immunitás kiterjedtsége és annak jelzői csak az átvitel veszélyével együtt lehetséges” - magyarázzák a kutatók.
 
A második ebolás egészségügyi dolgozó Cleveland és Dallas közötti járaton utazott tünetei megjelenése előtt. Ez felveti a kérdést, vajon a Járványügyi- és megelőzési Központ eleget tesz-e a a betegség terjedésének megfékezéséért.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!