A sötét ló ismét nyert. Az idei szezonális influenza oltások három vírustörzzsel szemben nyújtanak biztonságos védelmet, miközben az idei járványt két törzs okozza, a Yamagata (japán vírustörzs) és a H3N2 vagy hongkongi törzs. Sajnos az oltóanyagok közül a három komponensűek a H3N2 ellen védelmet nyújtanak, de a Yamagata ellen nem.

Voltak azonban olyan oltóanyag gyártók, akik négy komponensű oltóanyagot készítettek, ilyen pl. a Vaxigrip, ami a Yamagata törzs ellen is védelmet nyújt. Sajnos a hazai oltóanyag, amiből a legtöbbet használtunk fel, csak trivalens, azaz a Yamagata ellen nem véd. A Yamagata és a H3N2 kb. azonos gyakorisággal betegítik meg az embereket.

A H3N2-vel szemben az 1968 előtt született korosztályok többnyire védve vannak, mivel abban az időben ez a törzs nagyon sok embert betegített meg, világjárványt okozott, így akik akkor ezt a fertőzést elkapták, most védettnek tekinthetők.

A Yamagata egy új B vírus variáns, ezzel szemben nem vagyunk védettek. A CDC (USA) szakemberei szerint még a járvány alatt is célszerű védőoltást alkalmazni a hatékony kombinációval, mert kb. két hét alatt már elégséges immunvédelem alakulhat ki. Minden védelem jobb, mint a semmi.

Úgy tűnik, az idei járvány sem válogat. A 4 évestől a 95 évesig terjed azon betegek skálája, akik sajnos már áldozatul estek a fertőzésnek. Sok köztük fiatal és erős volt és semmi komolyabb betegségben korábban nem szenvedett.

Fontos a gyakori kézmosás, valamint az önmérséklet. Aki beteg, ne menjen az emberek közé, de ha mégis megteszi, akkor viseljen szájmaszkot, hogy mást ne fertőzzön meg.

A betegség nem gyógyul a szokványos, TV-ben reklámozott szerekre, a szövődmények gyakran az első két napban már megjelennek, ezért az influenzás beteg mindenképpen forduljon orvoshoz és ne próbálja meg kezelni önmagát.

A sok pihenés, bő folyadékfogyasztás, a könnyű, nem megterhelő, vitamindús étrend segíthet.

Ajánlják megelőzésre, de a betegség alatt is a napi 3000 IU D3 vitamint, a napi 1000 mg C-vitamint és napi 1000-3000 mg lizint tartalmazó (ez egy esszenciális aminosav) készítményt is. Sok lizin van a csirkehúsban, a húslevesben, a spenótban és a tojásban is. Azok a fehérje források, amik argininben is gazdagok (vörös húsok, halak, stb.) nem jók, mert az arginin a lizin hatását ebből a szempontból közömbösíti. A magas sikiminsav tartalmú gyümölcsök (pl. csillagánizs) vagy a nem agyonkezelt fehér bor mérsékelt fogyasztása is segíthet a megelőzésben (sok sikimnsavat tartalmaz), mert a sikiminsav a Tamiflu nevű influenza vírus ellenes gyógyszernek az alapja, de ez csak a vírusfertőzés első 24-36 órájában hatékony. A Tamiflu szigorúan vényköteles gyógyszer. A vörösborok sikiminsav tartalma elenyésző.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!