A melanoma egy igen agresszív bőrrák típus, mely a melnaociták mutációjából indul (ezek adják a bőr színét). A mutálódott sejtek abnormális növekedésbe kezdenek és tumorrá alakulnak.

A melanoma leggyakoribb oka az UV-sugárzás, mely károsítja a bőrsejtek DNS-ét.

A korán felismert melanoma kezelése sokkal könnyebb, ugyanis ha nem diagnosztizálják időben, akkor átterjedhet a bőr mélyebb rétegeibe, illetve áttéteket adhat más szervekbe. Ha a melanoma továbbterjed a test más részeibe, a beteg túlélési esélye jelentősen csökken.

Mire kell odafigyelni? A meglévő anyajegyre vagy az újonnan kialakulóra?

Egy friss kutatás eredménye azt mutatta, hogy a melanoma közel 71%-ban olyan anyajegyből alakul ki, mely újonnan jelentkezik a bőr felszínén. A maradék 29% pedig olyan anyajegyekből, melyek már régóta megtalálhatók a bőrön.

Ráadásul azt is megállapították, hogy azoknak a betegeknek, akiknél a melanoma a meglévő anyajegyből alakult ki, jobbak a túlélési esélyeik, s kedvezőbb a betegség prognózisa.

Fontos tehát mindenkinek tisztában lennie azzal, hogy hány és milyen anyajegy található a bőrén, s különösen nagy figyelmet kell fordítani az újonnan megjelenő anyajegyekre.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!