A mozgásszegény életmód, a szénhidrátokban és kalóriában dús étkezések, a tartós pszicho-szociális feszültség együttesen alakítja ki a dibetogén életformát, mely korunk emberére oly annyira jellemző.

Ma hazánkban szinte minden tízedik felnőtt cukorbetegségben szenved. A diabetogén életforma azonban töretlen népszerűségnek örvend szerte a nagyvilágban. Ennek következtében várhatóan a cukorbetegek száma Európában a következő pár évtizedben tovább fog növekedni. Afrikába kb. 90%-kal, Ázsiában kb. 70%-kal, Latin-Amerikában kb. 60%-kal, Európában és Észak Amerikában kb. 25%-kal.

A diabetogén életforma diabéteszt okozó, cukorbetegséget előidéző életforma, mely modern világunkban egyre jellemzőbbé válik.

Ez pedig könnyen semmissé teheti a kínkeservesen elért eredményeket. 

Az USA-ban már 40 éve csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, ami a dohányzás visszaszorítása mellett a korszerűbb és hatékonyabb orvosi kezeléseknek is köszönhető, de ez a csökkenés megtorpanni látszik.

Ennek pedig  a legfőbb oka a diabetogén életformában jelölhető meg.

A diabetogén életforma következtében nem csak a vércukorszint emelkedik meg, hanem sokkal gyakoribbá válik az elhízás, a magas vérnyomás, a magas húgysav szint, emelkedik a koleszterin szintje is, és ezek együttesen megnövelik a szív- és érrendszeri, de még a rosszindulatú megbetegedések gyakoriságát is.

Akik túlélik a szívinfarktust vagy a stroke-t, sokkal rosszabb életminőségre és rövidebb élettartamra számíthatnak.

A cukorbetegek 75%-a vagy szívinfarktusban vagy stroke következtében veszti el az életét, átlagosan nyolc évvel korábban, mint nem cukorbeteg társaik. A vakság leggyakoribb oka mára már a cukorbetegség és a művese kezelésre vagy vese transzplantációra szoruló betegek majdnem fele is a cukorbetegek közül kerül ki.

A cukorbetegség károsítja az idegrendszert is (neuropathia diabetica). 

Minden második betegnél ez a kórkép kialakul, aminek következtében fájdalmak, érzészavarok, izomerő gyengeség, ügyetlenség, ritkán bénulások jelentkezhetnek.

Ha a kényelem szeretetét, a lustaságot, a falánkságot járványnak gondoljuk, akkor mondhatjuk a cukorbetegség járványa felütötte a fejét az egész világon. Ennek a  járványnak a leküzdésében  azonban nem a védőoltások, nem a gyógyszerek segítenek, hanem mi magunk. A fejben dől el a kérdés (vagy már el is dőlt?).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!