Egy ausztrál kutatók által végzett kísérlet szerint, melyet a Public Health Nutrition nevű folyóiratban közöltek, a fokozott omega-3-zsírsav fogyasztással csökkenthető az inzulinrezisztencia, és így a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikója is, mely szorosan összefügg a túlzott mennyiségű cukor- és zsírfogyasztással, az elhízással és a szív- és érrendszeri betegségekkel is.

A kutatásban 126 felnőtt vett részt, körükben viszonylag magas a 2-es típusú diabétesz veszélye. Azoknál a résztvevőknél, akik fokozott mennyiségű omega3-zsírsavat vettek magukhoz, csökkent az inzulinrezisztencia mértéke.

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az inzulinrezisztencia kialakulásnak megelőzésében.

Egy korábbi kutatás (melyet a Barcelona Egyetem kutatói végeztek és a 2009-es Federation of American Societies for Experimental Biology Journal-ban publikáltak) is arra jutott, hogy a magasabb omega3-zsírsav bevitel alacsonyabb inzulin rezisztenciával jár együtt, és hasonló eredményekkel zárult egy 2011-ben, a European Journal of Lipid Science and Technology-ban publikált kutatás is.

Esszenciális olajak az egészségért

Mára több kutató is úgy gondolja, hogy a nyugati étrend túlságosan is bővelkedik omega-6-zsírsavakban, míg omega-3-zsírsavban viszonylag szegény – utóbbi forrásai a halolaj, repceolaj, lenmag, chia mag, stb.

A nagyobb arányú omega-3-zsírsav fogyasztás több pozitív élettani hatással is bír: hosszabb életet, és kevesebb szív- és érrendszeri problémát „írhatunk a számlájára”. Napi egy-két omega-3-zsírsav kapszula szedése jelentősen csökkentheti a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat, amely olyan krónikus betegségek kockázatát növeli, mint például a szívinfarktus, diabétesz, rák, és a demencia.

Ezen kívül az omega-3-zsírsav csökkenti a magas vérnyomást és a reumás fájdalmakat – néha ugyanolyan hatékonysággal, mint a vény nélkül kapható gyógyszerek.

Az eddigi kutatások eredményei alapján több mint 70 kedvező hatás tulajdonítható a felsoroltakon kívül az omega-3 zsírsavnak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!