Schwartz és munkatársai egy korábban már felvetett kérdést vettek górcső alá, és gondolataikat a világ egyik legtekintélyesebb cukorbetegséggel foglalkozó folyóiratában publikálták.

Lényegében arról van szó benne, miszerint a különböző diabetes típusok, mint 1-es TD, Mody, LADA, 2-es TD, valójában egy és ugyan azon betegséget jelenti, csupán annyi a különbség köztük, hogy a betegség kialakulásának a sebessége és megjelenésének az időtartama eltérő.

Az alapvető közös ok a hasnyálmirigy béta sejtjeinek kóros működése, aminek számtalan oka van, és ennek következtében 11 szervre kiterjedő működési zavar lép fel mindenkiben, súlyosbítva az inzulin hiányból adódó tüneteket.

A hasnyálmirigy béta sejtjei kb. 40 E inzulint termelnek naponta. Normális körülmények között egy egység inzulin kb. 4g szénhidrát beépülését segíti elő, következésképen a napi szénhidrát igényünk 160g. Ebből a 160g-ból 135g-ot az agy éget el, mert a központi idegrendszer a cukrok égetésével biztosítja napi energia igényét. A fennmaradó 25g- szénhidráton osztozik a többi szervünk és szövetünk. Az agy a szervezet legnagyobb kalória fogyasztója nyugalomban, kb. a bevitt energia 25%-a megy el az agyműködés biztosítására, míg a második legnagyobb energia fogyasztónak a szív (kb. 22%). 

Csakhogy, míg az agy szinte kizárólag szénhidrátokat fogyaszt, addig másik létfontos szervünk, a szív viszont az energia igényének túlnyomó részét a zsírsavak égetéséből fedezi. 

Ez nagyon bölcsen van így kitalálva, hisz ezzel elkerülhető, hogy az élet szempontjából a két legfontosabb szervünk egymással versengjen a  megszerezhető táplálék vonatkozásában.

Ezért is helytelenek a „low carb” diéták, hiszen az agy így is, úgy is megköveteli a napi 135g szénhidrátot, amit ha nem viszünk be a szervezetünkbe, akkor a sejtjeink a saját fehérjéit kezdik lebontani és abból készít szénhidrátokat az agyunk számára. A legnagyobb fehérjeraktárunk az izomszövet. Ezért aki low carb diétát fogyaszt, az csak úgy előzheti meg az izomtömeg vesztést, ha étrendjében megemeli a fehérjék mennyiségét, azért hogy ebből készítsenek a sejtjeink cukrot és ne az izomszövetünkből. Ez igen költséges módja annak, hogy az agyat tápláljuk, ráadásul a napi 0,8g/tskg ajánlott fehérje mennyiséget értelemszerűen jócskán túl kell lépni, ami hosszútávon igencsak megterheli veséinket, májunkat.

De akkor hogyan lehetséges az, hogy a cukorbetegek többsége, akik inzulin kezelésre szorulnak, jóval több inzulint kapnak, mint napi 40NE? 

Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db Ganoderma (reishi, pecsétviaszgomba)

Ennek az az oka, hogy a betegekben különböző súlyosságú inzulin rezisztencia alakult már ki, ezért náluk, egy egység inzulin nem 4g szénhidrátot visz be a sejtekbe, hanem csak kettőt vagy még annyit sem. Az inzulin rezisztencia kialakulásának számtalan oka van, de köztük a legfontosabb az elhízás. Ezért kell törekedni arra, hogy a cukorbetegek ne hízzanak el és ez fordítva is igaz. Aki túlsúlyos (elhízott), az mindenképpen inzulin rezisztenciában is szenved, még akkor is, ha vércukor értékei még normálisak, mivel ilyenkor a hasnyálmirigy többlet inzulin termeléssel igyekszik kompenzálni a problémát. Ez persze azt eredményezi, hogy idővel a hasnyálmirigy béta sejtjei kimerülnek, tehát nem követünk el nagy hibát, ha azt állítjuk, hogy minden elhízott ember cukorbeteg (már), vagy lesz a fent részletezett okok miatt.

Sokszor csak terheléses vércukor vizsgálattal derül ki a betegség, ami sokaknak meglepetést okoz, mert a cukorbetegség kezdetben semmi tünetet nem okoz (később majd annál többet). 

Mint írtam, a cukorbetegségnek sok oka létezik, de közülük az egyik legfontosabb az elhízás, és ezt a tényezőt módunkban áll befolyásolni, míg más okokat többnyire nem, pl. vírus fertőzés okozta béta sejt pusztulás, autoimmun betegség okozta béta sejt pusztulás, a hasnyálmirigy súlyos betegsége, gyulladások, rosszindulatú daganatok, stb. A cukorbetegek száma riasztó mértékben növekszik az egész világon, így nálunk is. Kb. hatszázezer honfitársunk szenved tőle, és több százezren vannak, akik nem is tudják, hogy már cukorbetegek. A fő ok az étkező asztalnál keresendő. Nem árt erre gondolni már most, mielőtt belevetnénk magunkat a téli nagy evészetekbe

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!