A cukorbetegség egy olyan betegség, amelyet a rendellenesen magas vércukorszint jellemez. Ha rosszul szabályozzák, olyan szövődményekhez vezethet, mint a szív- és vesebetegség, valamint az idegek károsodása. A kezelés gyakran magában foglalja a gyógyszeres kezelést és az inzulininjekciókat, de sokan érdeklődnek olyan élelmiszerek iránt is, amelyek segíthetnek a vércukorszint csökkentésében.

Ilyen például a fahéj, egy általánosan használt fűszer, amelyet világszerte édes és pikáns ételekhez adnak. Számos egészségügyi előnnyel jár, többek között képes csökkenteni a vércukorszintet és segít kezelni a cukorbetegséget.

Ebből a cikkből megtudhat mindent, amit a fahéjról és annak a vércukorszint szabályozására és a cukorbetegségre gyakorolt hatásáról tudni kell.

Mi a fahéj?

A fahéj egy aromás fűszer, amelyet a Cinnamomum fafajok kérgéből nyernek ki. Bár a fahéjról talán a fahéjas tekercsek vagy a reggeli gabonafélék jutnak eszünkbe, valójában már évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban és az élelmiszerek tartósítására.

A fahéj kinyeréséhez a Cinnamomum fák belső kérgét kell eltávolítani. A kéreg ezután szárítási folyamaton megy keresztül, amelynek során felpöndörödik, és így fahéjrudakat kapunk, amelyekből egy további eljárás során fahéjpor készíthető.

Az Egyesült Államokban több különböző fahéj fajtát árulnak, és jellemzően két különböző típusba sorolják őket:

  • Ceyloni: Ezt nevezik "valódi fahéjnak" is, és ez a legdrágább fajta.
  • Cassia: Kevésbé drága, és a legtöbb fahéjat tartalmazó élelmiszeripari termékben megtalálható.

Bár mindkét típust fahéjként árulják, a kettő között fontos különbségek vannak, amelyeket a cikk későbbi részében tárgyalunk.

Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnyt biztosítanak

Egy gyors pillantás a fahéj tápértékadataira nem biztos, hogy elhiteti Önnel, hogy a fahéj egy szuperélelmiszer. Habár nem tartalmaz sok vitamint vagy ásványi anyagot, azonban nagy mennyiségű antioxidáns van benne, ami az egészségügyi előnyeit adja.

Egy tudóscsoport 26 különböző gyógynövény és fűszer antioxidáns-tartalmát hasonlította össze, és arra a következtetésre jutott, hogy mind közül a fahéj rendelkezik a második legmagasabb antioxidáns-tartalommal (a szegfűszeg után). Az antioxidánsok azért fontosak, mert segítenek a szervezetben csökkenteni az oxidatív stresszt, egyfajta sejtkárosodást, amelyet a szabad gyökök okoznak.

Egy tanulmány kimutatta, hogy napi 500 mg fahéjkivonat 12 héten át történő fogyasztása 14%-kal csökkentette az oxidatív stressz egyik előjelzőjét a prediabéteszben szenvedő felnőtteknél. Ez azért jelentős, mivel az oxidatív stressz szinte minden krónikus betegségben, köztük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik.

Utánozhatja az inzulint és növelheti az inzulinérzékenységet

A cukorbetegeknél vagy a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni, vagy a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra, amely magas vércukorszinthez vezet. A fahéj azáltal segíthet a vércukorszint csökkentésében és a cukorbetegség elleni küzdelemben, hogy utánozza az inzulin hatását és fokozza a glükóz sejtekbe történő szállítását. Azáltal is segíthet a vércukorszint csökkentésében, hogy növeli az inzulinérzékenységet, így az inzulin hatékonyabban szállítja a glükózt a sejtekbe.

Egy 7 férfi bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a fahéj elfogyasztása után azonnal növelte az inzulinérzékenységet, és a hatás legalább 12 órán át tartott. Egy másik vizsgálatban 8 férfinél szintén az inzulinérzékenység növekedése volt kimutatható a fahéj 2 hetes szedését követően.

Csökkenti az éhgyomri vércukorszintet és a hemoglobin A1c értéket

Számos ellenőrzött vizsgálat bizonyította, hogy a fahéj kiválóan csökkenti az éhgyomri vércukorszintet. Egy 543, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyt vizsgáló áttekintés szerint a szedése átlagosan több mint 24 mg/dl (1,33 mmol/l) csökkenéssel járt.

Míg ezek a vizsgálati eredmények elég egyértelműek, a hosszú távú vércukorszint-szabályozás mérőszámát, a hemoglobin A1c értéket vizsgáló tanulmányok ellentmondásos eredményeket hoztak. Egyes tanulmányok a hemoglobin A1c érték jelentős csökkenéséről számolnak be, míg mások nem számolnak be semmilyen hatásról. Az ellentmondásos eredmények részben az adott fahéj mennyiségében és a résztvevők korábbi vércukorszint-szabályozásában mutatkozó különbségekkel magyarázhatók.

Étkezések után csökkenti a vércukorszintet

Az étkezés mennyiségétől és a benne lévő szénhidrátok mennyiségétől függően a vércukorszint elég drámaian megemelkedhet étkezés után. Ezek a vércukorszint ingadozások növelhetik az oxidatív stressz és a gyulladás szintjét, amelyek hajlamosak sok kárt okozni a szervezet sejtjeiben, és a krónikus betegségek kockázatának teszik ki Önt. A fahéj segíthet kordában tartani ezeket az étkezések utáni kiugró vércukorszint értékeket. Egyes kutatók szerint ezt úgy éri el, hogy lelassítja az ételek kiürülésének sebességét a gyomrodból.

Egy tanulmány szerint 1,2 teáskanál (6 g) fahéj egy adag rizspudinggal együtt történő fogyasztása lassabb gyomorürülést és alacsonyabb vércukorszint-emelkedést eredményezett, mint az anélkül fogyasztott rizspuding esetében. Más tanulmányok szerint az étkezést követően azáltal csökkentheti a vércukorszintet, hogy blokkolja a vékonybélben a szénhidrátokat lebontó emésztőenzimeket.

Csökkentheti a gyakori cukorbetegség szövődményeinek kockázatát

Ez a fűszer többet tesz annál, hogy csökkenti az éhgyomri vércukorszintet és az étkezések utáni vércukorszint-emelkedést. Valamint csökkentheti a gyakori cukorbetegség szövődményeinek kockázatát is. A cukorbetegeknél kétszer akkora a szívbetegség kockázata, mint a cukorbetegségben nem szenvedőknél. A fahéj segíthet csökkenteni ezt a kockázatot azáltal, hogy javítja a szívbetegségek megállapított kockázati tényezőit.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkön végzett ellenőrzött vizsgálatok áttekintése alapján a fahéj szedése a „rossz” LDL-koleszterin átlagos 9,4 mg/dl (0,24 mmol/l) és a trigliceridek 29,6 mg/dl (0,33 mmol/l) csökkenésével járt. A „jó” HDL-koleszterin átlagos 1,7 mg/dl (0,044 mmol/l) növekedéséről is beszámolt. Továbbá egy másik vizsgálat megállapította, hogy 2 g fahéj étrendkiegészítő 12 héten át történő fogyasztása jelentősen csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást.

Érdekes módon a cukorbetegséget egyre inkább összefüggésbe hozzák az Alzheimer-kór és más demenciák kialakulásával is, és sokan ma már az Alzheimer-kórra "3-as típusú cukorbetegségként" hivatkoznak. Tanulmányok szerint a fahéjkivonat csökkentheti két fehérje - a béta-amiloid és a tau - plakkok és csomók kialakulásának képességét, amelyek rutinszerűen kapcsolódnak az Alzheimer-kór kialakulásához.

Ezt a kutatást azonban csak kémcsövekben és állatokon végezték el. Az eredmények megerősítéséhez további, embereken végzett vizsgálatokra van szükség.

Ceyloni kontra Cassia: Melyik a jobb?

A fahéjat általában két különböző típusba sorolják - ceyloni és cassia. A Cassia fahéjat a Cinnamomum fák néhány különböző fajából lehet kinyerni. Általában olcsó, és megtalálható a legtöbb élelmiszeripari termékben és az élelmiszerboltok fűszeres polcain. A ceyloni fahéjat viszont kifejezetten a Cinnamomum verum, azaz a Ceyloni fahéjfából nyerik ki. Jellemzően drágább és ritkább, mint a Cassia, de tanulmányok kimutatták, hogy a ceyloni fahéj több antioxidánst tartalmaz. És így, mivel több antioxidánst tartalmaz, lehetséges, hogy a ceyloni fahéj több egészségügyi előnnyel jár.

Mindazonáltal, bár számos állaton és kémcsőben végzett vizsgálat kiemelte a ceyloni fahéj előnyeit, azonban a legtöbb tanulmány, amely az emberek egészségre gyakorolt előnyeit bizonyította, a Cassia fajtát használta.

Néhány embernek jobb óvatosan bánnia a fahéjjal

A cassia fahéj nem csak antioxidánsokban szegényebb, de magas a kumarin tartalma is, amely egy potenciálisan káros szerves anyag, mely sok növényben megtalálható. Számos patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kumarin mérgező lehet a májra, ami aggodalomra ad okot, hogy emberekben is májkárosodást okozhat.Ennek megfelelően az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a kumarin tolerálható napi bevitelét 0,1 mg/kg-ban határozta meg.

A cassia fahéj átlagos kumarinszintjét használva ez körülbelül fél teáskanál (2,5 g) cassia fahéjnak felel meg naponta egy 75 kg-os személy esetében. Mint látható, a casszia fahéjnak különösen magas a kumarin tartalma, és a felső határértéknél könnyen többet fogyaszthatunk belőle, ha cassia fahéj étrendkiegészítőket szedünk, vagy akár nagy mennyiséget fogyasztunk belőle az ételekben. A ceyloni fahéj azonban sokkal kisebb mennyiségű kumarint tartalmaz, és ezzel a típussal nehéz lenne az ajánlott kumarin mennyiségnél többet fogyasztani.

Emellett a cukorbetegeknek, akik gyógyszereket vagy inzulint szednek, óvatosnak kell lenniük, amikor fahéjat adnak a minden napi ételeikhez. A fahéj hozzáadása az aktuális kezelésen felül az alacsony vércukorszint kockázatának teheti ki Önt, amit hipoglikémiának nevezünk. A hipoglikémia egy potenciálisan életveszélyes állapot, ezért ajánlott megbeszélni orvosával, hogy beillesztheti-e a fahéjat a kezelésébe.

Legvégül a gyermekeknek, terhes nőknek valamint, akiknek kiterjedt kórtörténetük van, beszélniük kell orvosukkal, hogy a fahéj előnyei túlsúlyban vannak-e a kockázatokkal szemben.

Mennyit kell bevenni?

A fahéj vércukorszint-csökkentő hatásait körültekintően tanulmányozták. Ennek ellenére nem alakult ki konszenzus abban a tekintetben, hogy mennyit kell fogyasztani ahhoz, hogy a lehetséges kockázatok elkerülésével élvezhessük az előnyeit.

A tanulmányok jellemzően napi 1-6 grammot használtak, vagy étrendkiegészítőként, vagy ételekhez adott por formájában. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a napi 1, 3 vagy 6 grammot szedők vércukorszintje ugyanannyi mennyiségben csökkent, mint ahány grammot szedtek belőle. Mivel a legkisebb adagot szedők ugyanolyan előnyöket tapasztaltak, mint a legnagyobb adagot szedők, lehet, hogy nincs szükség nagy adagok szedésére.

Ezenkívül számos tanulmány kimutatta, hogy a Cassia fahéj kumarin tartalma olykor eltérő lehet. Ezért bölcs lenne, ha nem lépnénk túl a napi 0,5-1 grammot, nehogy túllépjük a kumarin tolerálható napi beviteli értékét. A ceyloni fahéjjal sokkal kisebb óvatossággal lehet bánni. Napi 1,2 teáskanál (6 g) fogyasztása a kumarintartalom tekintetében biztonságosnak tekinthető.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!