A rák akkor terjed el, amikor a tumor különböző területein genetikai hiba alakul ki. Ezek egyszerre különböző területeken és utakon is folyhatnak, többféle genetikai felépítéssel rendelkező, egyedi tumort létrehozva.

Ez a felfedezés megmagyarázza, miért sikertelenek gyakran a tumort célzó gyógymódok. Egy tüdőrák biopsziával felismerhető ugyan, milyen genetikai elváltozás okozza a megvizsgált terület elrákosodását, amelyet célzott gyógymóddal lehet is gyógyítani, ám az egyéb genetikai hibák miatti elrákosodott területeket ugyanaz a gyógymód nem segíti. Azokon a területeken probléma nélkül tud tovább romlani a probléma. 

A Brit Rákkutató intézet friss kutatásai szerint rákot okozó genetikai hiba megjelenése után akár hosszú évekig is tünetmentes és felfedezhetetlen lehet a szervezetben. Egyéb genetikai hibák hatására azonban agresszív módon aktívvá válhat.

„A tüdőrák túlélési esélyei aggasztóan alacsonyak, az újfajta célzott gyógymódok pedig csak a betegség egy részét képesek kezelni” - mondta a kutatást végző Charles Swanton professzor - „A kialakulásának megértésével új fejezetet nyitottunk a rákkutatás könyvében és azt reméljük, hamarosan meg tudjuk jósolni annak pontos kialakulási folyamatait és a következő lépéseket is.”

A Járványügyi és -megelőzési Központ felmérései szerint 2011-ben 207339 amerikait diagnosztizáltak tüdőrákkal, és ugyanabban az évben 156953 fő halt bele a betegségbe. 

Dr. Noel Snell, a Nagy-britanniai Tüdőegészségügyi Alapívány, és így a kutatás vezetője is a következőt nyilatkozta: 

„A rák korai felfedezése azt jelenti, hogy valószínűleg könnyebben kezelhető. Az újdonsült kutatásokkal fejlődésük nagyon korai szakaszában lehetőség nyílik majd felfedezésükre, így pedig a túlélési esélyek dramatikusan növekedni fognak.”

Tények a tüdőrákról

    az Egyesült Államokban a legtöbb halált okozó rákfajta
    a dohányzás a tüdőrák kialakulásának első számú oka
    az egyéb veszélyeztető tényezők közé tartozik a passzív dohányzás, az egyéb dohánytermékek fogyasztása, a mérgező anyagok, és a család egészségügyi története. 

A dohányzás és a genetikai problémák

A kutatás során hét tüdőrákos beteget vizsgáltak, köztük dohányosok, dohányzásról leszokottak, és sosem dohányzók is voltak.  

A kutatás a dohányzás hatását is mérte a tüdőrák kialakulására. Azt figyelték meg, hogy az alapvető tüdőrákot okozó genetikai problémákat sok esetben a dohányzás okozta. 

A rák terjedésével azonban ezek a problémák egyre kisebb fontosságúak lettek, ekkor már másfajta folyamatokat figyeltek meg, az APOBEC nevű fehérje okozott további, többféle mutációt. 
 
A kutatócsoport azt reméli, annak felfedezése, hogy a rák hosszú évekig inaktív a szervezetben, sokat segít a rák korai diagnosztizálásának sikerében. A Nagy-britanniai Rákkutató Intézet szerint a tüdőrákkal diagnosztizáltak kevesebb, mint tíz százaléka él a diagnózis után öt évnél tovább. 

Az intézet vezető tudósa, Nic Jones professzor bízik benne, hogy kutatásaik változásokat hoznak: 
„Ez a csodálatos kutatás kiemeli annak a fontosságát, hogy jobb rákfelismerő módszereket találjunk, amelyekkel minél korábban diagnosztizálni tudjuk a betegséget, amikor még kifejlődése kezdetén van. Így akkor el tudjuk csípni a betegséget, mielőtt különféle evolúciós utakat kezdene bejárni, ez pedig nagyobb túlélési esélyeket biztosítana.”

A szervezet egy TRACERx nevű kutatási program támogatásával minél tovább próbálja fejleszteni az eddigi eredményeit. A program több száz tüdőrákos beteg eredményeit analizálja, a betegség fejlődésének vizsgálatával. Azt remélik, felfedezik majd, pontosan hogyan fejlődik ki, mutálódik, és tanul meg ellenállni a gyógykezeléseknek. 

„A késői kivizsgálás és diagnózis az oka a nagyon alacsony túlélési rátának, amely az Egyesült Királyságban még rosszabb, mint Európa többi részén, vagy az Egyesült Államokban.” - mondta Dr. Noel Snell - „A kutatások támogatása elengedhetetlen, ha szeretnénk megtalálni a lehető legjobb megoldást ez a szörnyű betegség kezelésére.”

Egy friss kutatásban arról számoltak be, kidolgoztak egy olyan műszert, amely egy csepp vérből képes diagnosztizálni a tüdőrákot. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!