Személyre szabott megelőzés

Az alábbi gyógymódok mindegyike igen közkedvelt az IBS kezelésére.

Az IBS tünetei nem csak kellemetlenek lehetnek, de kínosak is. Görcsök, puffadás, gázképződés, és hasmenés jellemzi, amelyek közül egyik sem túl kellemes jelenség. Azonban bizonyos életmódbeli változtatásokkal enyhülést nyújthat szervezete számára. Mindenki szervezete máshogy működik, ezért lehetséges, hogy többféle gyógymódot is ki kell próbálnia, mire megtalálja az ön számára megfelelőt.

1.    Testmozgás

A testmozgás bizonyítottan csökkenti a stresszt, a depressziót, és a szorongást, főképp akkor, ha rendszeresen végzi. Bármi, ami stressz csökkentő hatású, rendszeresíti a belek összehúzódásait, amely segíti az IBS kellemetlen tüneteinek csökkentését. Ha nem szokott testmozgást végezni, lassan kezdje és fokozatosan növelje a testmozgás mennyiségét. Az amerikai Szívegészségi Központ szerint napi 30 perc testmozgás ideális, heti 5 alkalommal.

2.    Relaxáció

A testmozgáshoz hasonlóan stresszcsökkentő hatású. 

3.    Egyen több rostot

A rostok sokféleképp hathatnak az IBS-ben szenvedőkre. Fogyasztásukkal csökkentheti a székrekedést és az azzal járó kellemetlen tüneteket, ám bizonyos tüneteket, mint a görcsök és a gázképződés épp súlyosbíthat vele. A magas rosttartalmú ételeket, mint a gyümölcsök, zöldségek, vagy a babfélék, néhány hetes periódus alatt lassan vezesse be étrendjébe, így biztosíthatja önmagát arról, hogy hatékonyan kezeli az IBS tüneteit. Néhány esetben orvosa rosttartalmú étrendkiegészítő fogyasztását ajánlhatja (mint a Metamucil) a természetes rost fogyasztása helyett. Az Amerikai Gasztroenterológiai Iskola munkatársai szerint a psyllium tartalmú ételek sokkal hatékonyabban gyógysthítják az IBS tüneteit, mint a korpa tartalmú ételek (mindkét anyag az élelmi rostok közé tartozik.)

4.    Fogyasszon kevesebb tejterméket

Néha a laktóz intolerancia IBS-sel párosul. Ebben az esetben a napi tápanyagok biztosítása érdekében tej helyett próbáljon meg joghurtot fogyasztani, vagy fogyasszon olyan enzim terméket, amely segíti a laktóz feldolgozását. Orvosa lehet, hogy a tejtermékek teljes kizárását javasolja, amely esetben máshonnan kell biztosítania a szervezete számára szükséges fehérjét és kalciumot. Ha nem biztos abban, ezt hogyan tegye meg, keressen fel egy dietetikust. 

5.    Óvatosan a hashajtókkal

A vénynélkül kapható gyógyszerek segíthetik az IBS-es tünetek csökkenését, de ronthatják is őket, attól függően, hogyan használja őket. A Mayo Klinika munkatársai azt javasolják, figyeljen oda és óvatosan szedje ezeket a gyógyszereket. Némelyik gyógyszert 20-30 perccel étkezés előtt kell bevenni a tünetek és a mellékhatások elkerüülése érdekében. Az esetleges problémák elkerlése érdekében mindig kövesse a betegtájékoztatóban leírtakat. 

6.    Okosan az ételekkel

Az egyértelmű, hogy néhány étel fogyasztása súlyosbíthatja az emésztőrendszeri fájdalmakat. Igyekezzen felfedezni, melyek ezek az ételek és lehetőleg kerülje őket. Sokak számára az alábbi ételek és italok okoznak problmákat: 

- babfélék,
- káposzta,
- karfiol,
- brokkoli,
- alkohol,
- csokoládé,
- kávé,
- szánsavas italok,
- tejtermékek.

Míg néhány ételt jobb, ha kerül, bizonyos ételek fogyasztásával csökkentheti IBS tüneteit. Ezek főképp a probiotikumokat tartalmazó ételek, amelyek olyan baktériumok vagy élesztők, amelyek segítik emésztőrendszere megfelelő működését és így az IBS néhány tünetének (mint a puffadás és a gázképződés) csökkenését vagy megszűnését is előidézi. 

7.    Tegyen meg minden lehetséges lépést

Az IBS fájdalmas és kellemetlen betegség lehet, ám ön sokat tud azért tenni, hogy a tünetek csökkenjenek vagy megszűnjenek. A két legjobb módja ennek a stressz megfelelő kezelése és étrendje megváltoztatása. Ha nem biztos abban, milyen úton induljon el, melyik az ön számára megfelelő gyógymód és hogyan kezdjen neki, kérje orvosa tanácsát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!