Teherbe eshet ha Crohn betegsége van? Fontos az időzítés? Tudja meg, mikre kell odafigyelnie ha Crohn betegsége van és teherbe szeretne esni.

A Crohn betegséget általában a 15-25 éves életkori szakaszban diagnosztizálják, amely a nők termékenységének legfogékonyabb szakasza. Ha Crohn betegségben szenved, úgy hiheti, állapota hullámzása és a gyógyszeres kezelést igénylő súlyosabb szakaszok miatt nem megfelelő döntés számára a teherbe esés. 

Teherbe tud esni? 

A jó hír az, hogy a 15-25 éves korú, Crohn betegségben szenvedő nők épp olyan sikerrel eshetnek teherbe, mint azok, akik nem szenvednek ettől a betegségtől. A teherbe esés esélyeit bizonyos sebhelyeket és forradásokat hagyó hasüregi műtétek ronthatják, főképp ha komoly műtétekről van szó, mint a teljes vastagbélkimetszés. 

Ajánlott a teherbe esés?

Egészségügyi szempontból akkor igyekezzen teherbe esni, amikor Crohn betegségének tünetei stabilak és kontrollálva vannak. 

Beszéljen gasztoenterológusával és szülészorvosával a terhesség és szoptatás alatt szedendő gyógyszerekről és azok hatásairól. 

Időzítés és odafigyelés

Legyen türelmes és figyeljen oda arra, amikor Crohn betegsége nyugalmi állapotba kerül, ilyenkor próbáljon meg teherbe esni. 

Támogassa szervezetét tápanyagdús, vitaminokban gazdag étrenddel, amely megfelelő mennyiségű folsavat is tartalmaz. A folsav a B9-vitamin szintetikus fajtája, amelyet természetes formában sokféle gyümölcs és zöldség tartalmaz. Mivel sok folsavat tartalmazó étel, mint a babfélék, a brokkoli, a citrusfélék, vagy a mogyoró, megviselhetik egy Crohn betegségben szenvedő nő emésztőrendszerét, ezért a folsavat ajánlott kiegészítő formában bevinni szervezetébe. 

A folsav biztosítása abban az időszakban is fontos, amikor teherbe szeretne esni, valamint végig terhessége során. A folsav segíti a DNS és az RNS felépítését, létfontosságú tehát a terhesség elején, a korai sejtfejlődési szakaszban. Emellett megvédi a DNS-t a mutációktól, amelyek rákot okozhatnának, és meggátolja a vérszegénység kialakulását. 

Terhesség és a Crohn betegség kezelése

Ha teherbe esik, mindenképpen tájékoztassa gasztroenterológusát, szülészorvosát, és háziorvosát is. A Crohn betegség természete miatt nagyobb az esélye a vetélésnek és a korai szülésnek, ezért mindenképpen fontos, hogy megfelelő módon kezeljék terhességét. 

A Crohn betegségre szedett gyógyszerekre is különös figyelmet kell fordítani, ha teherbe szeretne esni. A szülészorvosok lehetséges, hogy a magzat fejlődése miatt a gyógyszeres kezelés szüneteltetését javasolják, ám ez nagyfokú befolyással lehet az anya betegségének tüneteire. 

A gasztroenterológusok azt szokták javasolni, hogy folytassa úgy gyógyszerei szedését, ahogy terhessége előtt tette, így nem zavarja meg szervezetét. 

Mivel saját és gyermeke egészségét is szem előtt kell tartania, mindenképpen azelőtt keresse fel mindkét szakembert, mielőtt megpróbálna teherbe esni. Ilyen módon lehetősége van a legjobb terv kidolgozására, amellyel terhessége ideje alatt kezelni tudja betegségét. 

Bár néhány Crohn betegségre adott gyógyszer születési rendellenességeket okozhat, a gyógyszerek legtöbbje terhes nők számára is biztonságos. Bizonyos gyógyszerek, mint a sulfasalazine, amelyet a Crohn betegség okozta gyulladás csökkentésére adnak, csökkentetik a folsav hatékonyságát, ezért mindenképpen beszélje meg orvosaival a megfelelő dózist. A folsav hiánya kis testömegű születéshez, koraszüléshez, és a gyermek lassú fejlődéséhez vezethet. A folsav hiányának másik veszélye az idegcsövek rendellenességei, amelyek gerinchasadékot, és agyvelőhiányt okozhatnak. 

A Crohn betegségtől szenvedő nők képesek természetes szülésre, kivéve abban az esetben, amikor aktív végbélnyílás körüli tüneteket tapasztalnak, ilyen esetben a császármetszés javasolt. Akkor is a császármetszés ajánlott, ha anális anasztomózisa volt (bélkimetszés), mert ilyen esetben a természetes szülés inkontinenciát okozhat a jövőben és befolyásolhatja a záróizom működését. 

A Crohn betegség genetikája

A genetikának köze van a Crohn betegség kialakulásához. Az Ashkenazi zsidó populációk háromszorostól nyolcszoros eséllyel szenvednek a betegségben, mint a nem zsidó populációk, bár eddig még nem végeztek arra vonatkozó kutatásokat, amelyekkel megjósolható, ki kapja meg a betegséget. 

Európában és Észak-Amerikában jelentik a legtöbb Crohn-os megbetegedést, amelyeket Ausztrália, Japán, és Dél-Amerika csücske követnek. 

A városi környezetben nagyobb az esélye a Crohn betegség kialakulásának és előfordulásának mint vidéki környezetben, amely azt sugallja, a lakóhely is hatással van a betegség kialakulására.

A dohányzás súlyosbítja a Crohn betegség tüneteit, olyannyira, hogy sokszor csak műtéttel kezelhető tovább a betegség.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!