A húsféleségek kiváló fehérjeforrások. A fehérjék aminosavakból állnak és a húsfélék az összes aminosav féleséget tartalmazzák, amikre a szervezetünknek szüksége van.

Az aminosavak egy különleges csoportját képezik azok az aminosavak, amiket a szervezetünk nem tud szintetizálni, így ezeket esszenciális aminosavaknak nevezzük.
A húsféleségek az összes esszenciális aminosavak tartalmazzák.

De a húsevéssel könnyen túlméretezzük azt a mennyiséget a fehérjéből, amennyire ténylegesen szükségünk van.

Az ilyen feleslegben bevitt fehérjék károsítják a veséket, drágák és lebomlásuk során cukrok képződnek belőlük. Drága módja a cukor pótlásnak a fehérje fogyasztás.

A húsok kéntartalmú aminosavakban igen gazdagok. Ezek az aminosavak létfontosak, de ha több van belőlük, akkor a szervezetünk lebontja ezeket. Első lépésben kénsav keletkezik belőlük, amik az anyagcsere folyamatok során gyorsan gyengébb savakra "cserélődnek" és a felesleges savak a vizelettel kiürülnek a szervezetünkből. Igen ám, de  a vizelet savanyítása azzal a következménnyel jár, hogy megnő a kalcium kiválasztás is a vizeletben, ami a kalcium tartalmú vesekövesség kialakulására hajlamosít. A vesekövek több mint 80%-a a kalcium valamilyen sója.

Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor csökkentenünk kell a húsfélék fogyasztást. A felnőtt ember napi fehérje igénye testsúly kilogrammonként 0,6-0,8g. Tehát egy 10 dkg-os hússzelettel bőven fedeztük napi fehérje igényünket.

A növényi étrend a vizeletet lúgosítja, ezért ha már húst eszünk, tegyük azt úgy, hogy hozzá sok salátát, zöldséget fogyasztunk, bő folyadék (víz) kortyolgatása mellett. Az evés közben nem iszunk vizet szabály ostobaság, főleg ha a kisgyermeket tiltjuk az étkezés közbeni vízivástól. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!