A prosztata mirigy nagyjából diónyi méretű és rengeteg feladata van. Legfőként az, hogy növelje a spermiumok életrevalóságát és működőképességét. Emellett azonban a szervezet első védelmi vonalának részét is képezi, véd a betegségekkel és genitális-urinális fertőzésekkel szemben.

Működésének elengedhetetlen feltétele a cink, ez a szerv tartalmazza a legtöbb cinket a szervezetben. 

Ezen felül egyre több a bizonyíték van arra, hogy a természetes vagy étrend-kiegészítőként történő cinkfogyasztás erősen korrelál a prosztatarák általi halálozás esélyének csökkenésével. 

A cinkhiány a prosztata elégtelen működéséhez vezet (emellett egyéb problémákhoz is, mint pl. a glükóz szabályozás problémái vagy a progresszív hallásromlás). A cink önmagában egy ismert antioxidáns és antimikrobális anyag, amely jó eséllyel segíti a prosztatát abban, hogy legyőzze a gyulladásokat és fertőzéseket.

Természetes források és kiegészítők

A cink természetes formájában megtalálható a marhamájban, bárányban, szardíniában, gyömbér gyökérben, osztrigában, pekándióban, teljes kiőrlésű gabonában, rozsban, zabban, csirkében, mogyoróban és lima babban, hogy csak egy párat említsünk.  Ezek az ételek általában fehérjében gazadagok. Amikor valaki étrend-kiegészítővel pótolja a cinket, érdemes figyelni a cink fajtájára. Sok kisebb gyártó cink-oxidot használ, ezek az oxidok kerülendők, mivel szabad gyököket képezhetnek, ezzel csökkentve a cink antioxidáns hatását. Ehelyett a cink citrát vagy picolinát típusa keresendő. Ezek sokkal könnyebben felszívódnak, feles szabad gyökök keletkezése nélkül.

Napi 4-5mg cink az optimális mennyiség, főleg napi 2 mg réz mellett. A cink és a réz arány nagyon fontos, mert szervezetünk leghatékonyabb antioxidáns enzimje, a superoxid dismutáz (SOD) működéséhez mindkettőre egyaránt szükség van. A cink túladagolható és 40mg/nap felett már számolnunk kell a káros mellékhatásokkal. A túl sok cink rézhiányt okozhat, ami pedig így is fenyeget minket. USA adatok szerint az elmúlt 60 évben a tej réztartalma 90%-kal, zöldségeké 75%-kal, a húsoké pedig 55%-kal csökkent! A rézhiányban a verőerek fala szakadékonnyá válik, korai őszülés, pajzsmirigy alulműködés, szívizom elfajulás lehet a következménye.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!