A vesebetegség az egyik leghalálosabb csendes gyilkos, ezért rendkívül fontos, hogy időben felismerjük a vesebetegségek korai jeleit.

A vese két bab alakú szerv, ami a hasüreg hátsó részén a gerinc egyik és másik oldalán helyezkedik el. A veséknek fontos szerepük van a kiválasztás folyamatában, a vörös vértestek termelésének szabályozásában, bizonyos hormonok termelésében (amik a vérnyomást szabályozzák) és a D-vitamin aktív formájának előállításában. 

Emellett segítik fenntartani a víz és asávnyi anyagok (nátrium, kálium, foszfor) egyensúlyát a vérben. 

A vesék működése az életkor előre haladtával romlik, de egyes rizikófaktorok is elősegítik a vesebetegségek kialakulását: cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, túlsúly, stb.

Gyakran a vesebetegségek korai stádiumában nem tapasztakhatunk feltűnő tüneteket, ezért nagyon nehéz a betegség diagnosztizálása. 

A vesebetegségek 10 legfontosabb tünete, amit ismernie kell

1, Változás a vizelési szokásokban

A vesebetegségek első jele a vizelési szokások változásában jelentkezik. A vizelés gyakorisága és a vizelet mennyisége változhat.

További változások lehetnek: éjjel többször fel kell kelnie vizelni. Gyakoribb vizelés. A szokásosnál sötétebb vizelet. Habos vagy pezsgő vizelet. Véres vizelet. Vizelési nehézség, fájdalom, égő érzés vizeléskor. 

2, Duzzanatok kialakulása

A vesék feladata a kiválasztás és, hogy eltávolítsák a fölösleges folyadékot a szervezetből. Amikor ez nem történik meg és a víz felhalmozódik, akkor duzzadás alakul ki a test különbözé részein, jellemzően a kezeken, lábakon, bokákon, arcon, a szemek alatt. Azt is tapasztalhatja, hogy amikor megnyomjaa bőrét, pár másodpercig kis gödröcske marad utána.  

3, Fáradtság és gyengeség

Ha a veséi nem működnek megfelelően, gyakran érezheti magát fáradtnak, gyengének és kimerültnek minden különösebb ok nélkül. Ennek oka az lehet, hogy a salakanyagok felhalmozódnak szervezetében, illetve vérszegénység alakulhat ki. 

Az egészséges vesék egy eritropoetin nevű hormont termelnek, ami segíti az oxigén-szállító vörös vértestek termelését. A károsodott vesék kevesebb hormont termelnek, ami a vörösvértestek csökkenő mennyiségéhez vezet.

Emellett amikor a vesék nem működnek normálisan, akkor a szervezet nehezebben tud megszabadulni a veszélyes méreganyagoktól és más vegyületektől. Ennek hatására csökken az étvágy, így csökken a szervezet energiaszintje. 

4, Szédülés

Ha a vesebetegség vérszegénységet okoz, akkor gyakran szenvedhet szédüléstől, egyensúlyzavartól. Ennek oka, hogy az anémia miatt az agy nem kap megfelelő mennyiségű oxigént. Emellett jelentkezhet memóriazavar, koncentrációzavar és alvási nehézség is.

5, Megmagyarázhatatlan hátfájdalom

A megmagyarázhatatlan hátfájdalom a nem diagnosztizált vesebetegség vagy fertőzés jele is lehet. De okozhatja vesekő is, policisztás vesebetegség, vagy öröklött vese rendellenesség.

6, Pattanások és bőrviszketés

Néhány vesebetegség jellemző tünete a bőrön kialakuló pattanások, irritáció, erőteljes viszketés. A méreganyagok felhalmozódása szervezetben számos bőrproblémát okozhat. 

Az erőteljes viszketés a vérben lévő kalcium és foszfor egyensúlyának felborulása is okozhatja, amit szintén a nem megfelelően működő vesék okozhatnak. 

7, Ammónia szagú lehelet

A vesebetegség fémes ízt okozhat a szájban és ammónia szagú leheletet. Ez akkor következik be, amikor a karbamid mennyisége megnövekszik a vérben. A karbamid ammóniává bomlik le a nyálban és ez okozza az ammónia szagú leheletet.  

8, Hányinger és hányás

A hányinger, hányás és rossz étvágy igen gyakori emésztőrendszeri tünetei a vesebetegségnek. Ezek a tünetek főleg reggel jelentkeznek. 

Mivel a vesék nem tudják kiszűrni a káros méreganyagokat a vérből, s ezek felhalmozódása felelős a tünetekért.

9, Gyakori fázás

Ez a tünet szintén az anémiának köszönhető. A vesebeteg ilyenkor fázhat még egy meleg szobában is. Láz és hidegrázás is előfordulhat a fázás mellett.

10, Légzési zavar

A légzési zavart a vérszegénység mellett a tüdőben felgyülemlett folyadék is okozhatja. Ráadásul, ha a vesebetegség következtében túlzott mennyiségű kálium halmozódik fel a vérben, szívritmuszavarok alakulhatnak ki. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!