A magasabb intelligenciahányadossal rendelkezőek körében kisebb a skizofrénia kialakulásának esélye, főképp akkor, ha genetikailag egyébként hajlamosabbak lennének a betegségre. A kutatást a pszihiátriával foglalkozó The American Journal of Psychiatry magazinban publikálták.

A kutatók, akik között Dr. Kenneth S. Kendler, a virginiai egyetem egyik kutatója is megtalálható, azt mondták, hogy kutatási eredményeik megrengetik az eddigi eredményeket, hiszen arra jöttek rá, hogy az intelligens emberek kisebb eséllyel esnek valamilyen mentális betegségbe. 

„Egy nagyon okos ember génjei mellett a skizofréniának nincs túl sok esélye” - mondta Dr. Kendler. 

A skizofrénia egy életet megnehezítő, az agyat érintő betegség, amely csak az Egyesült Államokban 2.4 millió főt érint. A betegség általában a korai felnőttkor során jelentkezik, hallucinációk, kényszerképzetek, abnormális gondolatok, és izgatott testmozdulatok jellemzik. 

A skizofrénia kialakulásának pontos okai nem ismertek, de a kutatók arra már rájöttek, hogy a betegség örökletes. A teljes lakosság 1%-a szenved ebben a betegségben, de azok körében, akiknek szülei vagy testvérei közül valaki ebben a betegségben szenved, 10%-uk szintén meg fog betegedni. 

A jelenlegi kutatás során Dr. Kendler és kollégái az IQ és a később kialakuló skizofrénia közti kapcsolatot vizsgálták, megkülönböztetve a genetikai okok miatt veszélyeztetett személyeket és a populáció többi tagját. 

Egy bizonyos IQ szint „már utal a skizofréniára”

A kutatócsoport 1204983 svéd, 18-20 év közötti férfi IQ szintjét elemezte, az alanyok 1951 és 1975 között születtek. 

A kutatók a Cox arányos modellt használták arra, hogy kiszámolják, milyen hatással van az IQ szint a skizofrénia kialakulására az átlag populáció körében, valamint azok körében, akiknek valamelyik közeli rokona ebben a betegségben szenved. 

A kutatócsoport 2010-ig követte a kutatás résztvevői skizofénia-gyanús kórházi látogatásait. 

Az analízis eredményei kimutatták, hogy az alacsonyabb IQ szinttel rendelkezőek körében nagyobb eséllyel alakult ki a skizofrénia, mint a magasabb IQ szintűeknél. Ez az összefüggés még erősebb volt azok körében, akiknek valamelyik közeli rokona skizofrén. Ha a család valamelyik tagja a betegségben szenvedett már, az ő unokatestvérei, féltestvérei, vagy édestestvérei közül a legalacsonyabb IQ szintű személy volt a legjobban kitéve a skizofrénia kialakulási veszélyének. 

A kutatás eredményeiről Dr. Kendler a következőeket mondta: 

„A skizofrénia veszélyét főképp az jelezte, hogy a személy megjósolt IQ szintje mennyire tért el a rokonainál mért szinttől. 

Ha ez a szám jelentősen alacsonyabb, nagy esélye van a skizofrénia kialakulásának. Ha nem éri el azt az IQ szintet, amit genetikai felépítése és családi háttere alapján elméletileg kellene, nagy a veszélye a skizofrénia kialakulásának.”

Azt is hozzátette, hogy a skizofrénia kialakulásának nagyobb esélye és az alacsonyabb mért IQ szint közötti kapcsolatot környezeti hatások is befolyásolhatják, mint például a korai kábítószer fogyasztás, vagy egy gyerekkori trauma. 

Dr. Kendler kiemeli, hogy mindezek ellenére eredményeik nem jelentik azt, hogy a magas IQ szinttel rendelkezőek körében nem alakul ki a skizofrénia. Például az amerikai matematikus John Nash-t hozza fel, akinek életét a 2001-es Egy csodálatos elme című film is bemutatja, Russel Crowe főszereplésével. John Nash közgazdasági Nobel díjat kapott, annak ellenére,  hogy skizofréniában szenved. 

„A kérdés az” - teszi hozzá Dr. Kendler - „hogy az ennyire kiemelkedően intelligens emberek körében kiemelt veszélye van-e a betegség kialakulásának?”

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!