Évtizedek óta a depresszió kezelésének a legjobb módját azok a gyógyszerek jelentetik, amelyek a feltételezések szerint úgy hatnak, hogy az agyban megemelik a szerotonin szintjét.

Eszerint a depresszió oka az alacsony szerotonin szintben jelölhető meg. David Healy, az Észak Wales régiót ellátó intézmény vezető pszichiáter professzora szerint ez valójában egy mítosz. A szerotonin szint emelő gyógyszerek, SSRI-k, szerinte hatásosak lehetnek a depresszió kezelésében, csak éppen nem a szerotonin szint emelése révén. Ez az egész egy mítosz a professzor szerint.

Semmiféle valódi bizonyíték nem áll rendelkezésre, amely egyértelműen igazolná, hogy ezen gyógyszerek hatására az agyban a szerotonin szintje megemelkedne.

Az antidepresszánsok évtizedes sikertörténetét már korábban is néhányan megkérdőjelezték, azonban a pszichiáterek többségének az álláspontja szerint ezek a gyógyszerek jóval több hasznot okoznak, mint amennyi kárt. Healy szerint ez sem biztos, hogy így van.

Minden esetre abban viszont már nagyon sokan egyet értenek, hogy bár ezek a gyógyszerek kétség kívül hatásosak, de valóban nem a szerotonin szint emelkedése itt a lényeg. Az igazság az, hogy pontosan még ma sem tudjuk, hogy ezek az antidepresszáns gyógyszerek, hogyan is fejtik ki a hatásukat. 

A milliárdos üzlet a gyógyszergyárakat új és még újabb SSRI-k kifejlesztésére sarkallta, és nem voltak érdekeltek abban, hogy a valódi hatásmechanizmus tisztázása céljából drága kutatásokat végezzenek. A szerotonin elmélet kiváló fedő sztorinak bizonyult.

Senki ne ringassa magát abban az ábrándban, hogy ha megeszik egy-két banánt, vagy elfogyaszt egy-két tábla csokoládét, akkor ezzel a szerotonin szintjét megemeli, mert ez koránt sincs így. Hangulatjavító hatás valóban megfigyelhető, de ez elsősorban a jó íznek (főleg az édes íznek) tulajdonítható, mellyel jutalmazza magát az agy, mint a szervezetünk legfőbb cukorfogyasztója.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!