Nem létezik ember a Földön, akinek életében legalább egyszer vagy kétszer ne fájt volna a feje. Másoknál a súlyos fejfájás rendszeresen, akár havonta, hetente vagy 1-2 naponta jelentkező, rendkívül kellemetlen érzés, mely képes megkeseríteni a mindennapokat. A migrén és a cluster típusú fejfájás időszakosan jön elő és igen súlyos fájdalmakat okozhat. 

A migrénes fejfájás során a szervezet szabályszerűen legyengül, de emellett más, kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek, mint pl. a hányás vagy a szédülés. 

Ne feledjük! A fejfájás csak egy tünet, a hatékony kezelés elengedhetetlen feltétele a fejfájás okának a tisztázása.

A legtöbb fejfájás oka az izmokból és idegekből ered. 

A fejfájás elleni, gyakran vény nélkül kapható gyógyszereknek számos mellékhatása ismert, az igen népszerű acetaminofen pl. komoly májkárosodást okozhat. Évente emberek egy kisebb csoportja kerül be a sürgősségi osztályokra acetaminofen mérgezés miatt. Egy részük bele is halhat a túladagolásba. 

Az aszpirin és más acetil-szalicilsav tartalmú gyógyszerek gyomorbántalmakat és akár gyomorfekélyt is okozhatnak.

Ennek következtében, ritkán súlyos gyomor vagy nyombélből eredő vérzés, még ritában akár afekély átlyukadása(perforációja) is bekövetkezhet. 

Gyógynövényekkel a kínzó fejfájás ellen

Fűzfa kéreg

A fűzfakéreg fájdalomcsillapító hatása már évszázadok óta ismert, a fehér fűz kivonatát már az 1800-as évek elején alkalmazták fejfájásra. A fehér fűz aktív hatóanyaga a szalicin, melyet szervezetünk szalicil-savvá alakít.(A jó öreg Aszpirin előanyaga) így a mellékhatásaik is megegyeznek.

Az 1800-as évek közepére egy német gyógyszergyár (Bayer) elkészítette a szalicil-sav szintetikus változatát, azonban az gyakran okozott gyomorvérzést és súlyos gyomorfekélyt. Ezért a szalicil-savat acetil-szalicilsavra módosították. Így kelt életre az Aszpirin.

Az acet-szalicilsav már sokkal kevésbé irritálja a gyomor és a belek falát, de továbbra is okozhat súlyos tüneteket.  
A fűzfa kérge klinikailag bizonyítottan képes hatásosan csökkenteni vagy akár elmulasztani a fejfájást. 

Papsajt

A papsajt egy ősi természetes gyógymód a fejfájás megszüntetésére. Az utóbbi években fedezték fel, hogy hatásos lehet migrén és tenziós fejfájás esetén is. 

Egy 2000 májusában publikált tanulmány megerősítette, hogy a papsajt rendkívül hatékony ellenszere lehet a migrénnek, bármiféle mellékhatás nélkül képes lehet elmulasztani a fejfájást. 

Néhány bizonyított kisebb tanulmány  is arra enged következtetni, hogy a papsajt a rövid, de nagyon intenzív, a fej egyik oldalán jelentkező cluster típusú fejfájás esetén is hatásos lehet. 

Egy klinikai vizsgálat során 245 migrénes beteg 68%-ánál következett be legalább 50%-os fájdalom csökkenés a papsajt használatának köszönhetően. 

Őszi margitvirág

Az őszi margitvirág szintén migrén és cluster típusú fejfájás esetén hatásos. A növény a százszorszépek családjába tartozik, leveleiből készül a gyógyító keverék. 

Az őszi margitvirág hatásmechanizmusáról nem sokat tudunk, a kutatók úgy gondolják, hogy gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető kedvező tulajdonsága.  

Egy 1997-es tanulmány azt mutatta, hogy az őszi margitvirág képes szignifikánsan csökkenteni a fájdalmat, emellett enyhíti a hányingert és a fényérzékenységet. A migrén megelőzésében is hatásos.  

Csukóka

A csukóka normál mennyiségben fogyasztva egy meglehetősen biztonságos természetes megoldást nyújthat tenziós fejfájás esetén. Általában kapszula vagy kivonat formájában kapható.

Gyömbér és/vagy Ginkgo Biloba

A gyömbér és ginkgo biloba kivonat kiválóan alkalmas a különböző fejfájások kezelésére. A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, érdemes nyersen vagy gyömbér tea formájában fogyasztani. 

A Ginkgo Biloba kivonat javítja a szellemi frissességet és a memória problémákat azáltal, hogy tágítja az ereket az agyban. A fejfájás tüneteit is hatékonyan csökkenti.Szalicil készítmények aszedése mellett használata nem javasolt.    
A fenti készítmények alkalmazása előtt érdemes mindenképpen kikérni szakember véleményét a konkrét esetre vonatkozóan. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!