A test a benne található kalcium 99%-át a csontokban – így a fogakban is – tárolja, míg a maradék kalcium a véráramban kering. A csontok egészségének fenntartásában létfontosságú szerepet játszik a kalcium, így a kalciumhiánnyal küzdők nagy eséllyel szenvednek majd csontritkulástól. Meg kell jegyezni azonban, hogy nem kizárólag a kalciumhiány az oka a csontritkulás kialakulásának, hanem több vitamin hiánya is szerepet játszik a folyamatban.

A kalcium felszívódásához szükséges vitaminok

A sort a D-vitaminnal kezdhetjük, mely létfontosságú a kalcium felszívódásában. Sajnos rengetegen szenvednek D-vitamin hiányban, sokan kifejezetten kóros szinten, sokszor úgy, hogy nem is tudnak róla. Általában 30 ng/ml-től már a normális kategóriába esőnek minősül a D-vitaminszint, azonban egyre több kutatás világít rá arra, hogy a normális kategória alsó határa az 50 ng/ml kellene, hogy legyen!

A pajzsmirigy működése közvetlenül hatással van a szervezet kalcium-szintjére.

A fehérjefogyasztás szintén nagyban befolyásolja a kalcium felszívódását. Elegendő mennyiség fogyasztása esetén nő a kalcium beépülése, azonban a túlzott fehérjefogyasztás elősegítheti a vesekő kialakulását is, így csak óvatosan szabad bánni vele.

Három ásványi anyag rendkívül fontos szerepet játszik a kalcium beépülésének sikerében, ezek pedig a foszfor, a kálium és a magnézium. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne essen a normál határ alá ezen ásványi anyagok szintje szervezetünkben, hiszen testünk több alapvető funkciójához szükségesek!

Miért fontos még a kalcium?

A kalcium a csontképzésben betöltött szerepén túl elengedhetetlen még az olyan alapvető funkciók ellátásában is, mint például az izom összehúzódások. Itt nemcsak a kar és a láb izmairól van szó, hanem a test összes izmáról, így a szívizomról is! Ki kell emelni, hogy ha kalciumhiány alakul ki a testben, akkor az ösztönösen az izmokhoz irányítja a kalciumtartalékait, így elvonja azt a csontoktól!

A kalcium a véralvadásban is fontos szerepet játszik, azonban itt is szükség van még a kalciumon kívül K-vitaminra és a fibrinogén nevezetű fehérjére is, hogy az alvadásban résztvevő enzimek aktiválódjanak.

A megfelelő ideg-ingerület vezetéshez és a sejt membránon keresztüli ionvándorlásokban, az így kialakult elektromos potenciál különbségek fenntartásában létfontosságú a kalcium. A kalciumhiány  vezethet akár magas vérnyomáshoz és vastagbélrákhoz is.

Hogyan kapcsolódik a kalcium az egészséges pajzsmirigyműködéshez?

A pajzsmirigy által kibocsátott hormonok sorába tartozik a kalcitonin, mely segít a kalciumszint szabályozásában. A mellékpajzsmirigyek által termelt paratiroid hormon növeli, a kalcitonin hormon csökkenti a kalciumszintet, így egyensúlyban tartva azt. Ezért, ha a  mellékpajzsmirigy-pajzsmirigy nem működik megfelelően, általában a pajzsmirigy hormonszint változásait vizsgálják, de meg kell jegyezni, hogy ritkán, de előfordulhat, hogy bizonyos tumorok, vagy hirtelen trauma hatására következik be változás a kalcitonin szintjében.

A kalcium természetes forrásai

Bár a tejtermékekben is található kalcium, mégsem ők a legjobb természetes kalciumforrások, melyet jól tükröz, hogy a fejlett világ lakói nagy mennyiségben fogyasztják őket, mégis rengeteg a csontritkulás és a kalciumhiányból adódó betegség, míg például Indiában kevés tejterméket fogyasztanak, mégis ritka a kalciumhiány kialakulása. A zöldleveles zöldségek remek forrásai lehetnek a kalciumnak, és nagy előnyük, hogy csak ritkán váltanak ki allergiát, szemben a tejtermékekkel. Ebbe a csoportba tartoznak például a káposztafélék, a leveles kel, vagy a spenót. A brokkoli és a mandula is kitűnő forrásai a kalciumnak, és rendkívül komplex hatással egészségünket számos módon erősítik. A halak közül a szardínia és a lazac emelkednek ki kalciumtartalmuk tekintetében.

Étrend-kiegészítés kalciummal

Sajnos a komoly kalciumhiányt nehéz kizárólag az étrenddel helyrehozni, ezért ajánlott az étrend-kiegészítők formájában történő kalciumpótlás. Válasszunk természetes eredetű, jó minőségű étrend-kiegészítőket, viszont ügyeljünk arra, hogy ha rendszeresen szedünk gyógyszert egy betegségünkre, hagyjunk elegendő időt a gyógyszer és a kalcium étrend-kiegészítő bevétele között.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!