Három nagyon érdekes mirigyről van szó, ami nélkül nem létezhetnénk. Sokat tudunk róluk, de mégsem eleget. Melyek is ezek? A tobozmirigy, mellékpajzsmirigyek, és a pajzsmirigy.

A három mirigy történetében egy közös pont van, ami szinte egy időben történt: amikor a tobozmirigy funkciót váltott, ezzel párhuzamosan megjelent a mellékpajzsmirigy és a pajzsmirigy.

Az egészséges pajzsmirigy megőrzéséhez kiváló választás a mediterrán étrend.

Az ősi gerincesekben nem két szem volt, hanem három. A harmadik, vagy más néven fejtető szem is régebben két szemből állt (tehát az ős gerincesnek 4 szeme volt), de később ezek a felfelé néző szemek egy szemmé olvadtak össze. Szerepe az volt, hogy a szervezetet naponta érő fénymennyiséget érzékelje. Ez volt a tobozszem, ami azonban az agy fejlődése során ezt a funkcióját nagyrészt elveszette és ebből alakult ki a tobozmirigy. A tobozmirigy a melatonin hormon szabályozásáért felelős a szervezetünkben. A melatonin vagy boldogsághormon (ahogy ma sokan ismerik) szintje jelentős mértékben megnő a szerevetünkben nyáron, napfényes tengerpartokon. Ilyenkor a szervezetünk zsír helyett izmot épít, tehát fogyunk és erősebbek leszünk. Sokkal több az energiánk (a szexuális is), amit a napimádók nagyon jól tudnak. Kedélyünk jobb, sokkal optimistábbak vagyunk. 

Csakhogy a tobozmirigy nem "lát át" azt őt körülvevő agyszöveteken, a koponya vastag csontján, a hajon, ezt az információt közvetett úton a szemünkből kapja (ezért sem jó egész nap a napszemüveg nyáron). Belső biológiai ritmusunk jó működéséért továbbra is a tobozmirigy és hormonja, a melatonin a felelős.

A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy a kétéltűek kialakulásakor jelent meg először, amikor a tobozmirigy "elvesztette látását". Mindkét mirigy a halakra jellemző kopoltyúkból alakult ki. A kétéltűeknél jól megfigyelhető, hogy pajzsmirigy hormon hiányában elmarad a metamorfózis: azaz az ebihalból soha nem lesz béka.

A mellékpajzsmirigyek (amiből általában négy van) hormonja nélkül (parat hormon) nem tud kialakulni szilárd, erős csontrendszer, ami viszont nélkülözhetetlen a szárazföldön élő állatok számára. A vízben a gravitációs erőt közömbösíti a felhajtó erő, tehát ott erős belső vázra nem igen van szükség.

Pajzsmirigy hormon hiánya esetén nem tudunk verejtékezni, ami a szárazföldön létkérdés a hőszabályozás szempontjából (vízben felesleges), anyagcserénk lelassul, ezzel párhuzamosan mozgásunk, gondolkodásunk is lassul, a csontjaink is törékennyé válnak. A szőrzet egy része kihullik, a haj ritkul és töredezik, a bőr alatti kötőszövet megduzzad, kocsonyás tapintatúvá válik.

Mintha valami gonosz varázslat során elindulnák visszafelé a békává változás útján. Bizony, a hipothyreosis olyan betegség, melynek során a mesebeli királyleány csókja a királyfit békává változtatja és nem fordítva.

A pajzsmirigy számára nélkülözhetetlen a jód, a szelén, a cink és a tirozin (egy aminosav). A mediterrán étrend (halak, tenger gyümölcsei, olajos magvak, dió, pisztácia, brazil dió) ezeket mind bőségesen tartalmazzák. A kellő napfény gondoskodik a megfelelő melatonin szintről,  a D3 vitaminról, így csontrendszerünk erős és rugalmas lesz, a jól működő pajzsmirigy pedig bőséges energiával látja el testünket, garantálja szellemi frissességünket.  

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!