Kegyetlen valóság, hogy pajzsmirigye képes saját szervezete ellen fordulni. A pillangó alakú, nyaka első oldalán található mirigy ugyanis szervezete egyik legfontosabb játékosa. Szabályozza a hormonok felszabadulását, amelyek felelősek az olyan testfunkciókért, mint az anyagcsere és befolyásolja egyéb testfunkcióit is, mint a légzés, a szívritmus és a testhőmérséklet. De pontosan mi történik a Hashimoto betegség során? A Hashimoto egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet, és idővel lassítani kezdi a pajzsmirigy hormon termelését. Ez vezet a hypothyreosishoz, azaz pajzsmirigy alulműködéshez, amely hátráltatja a megfelelő testi funkciók működését.

Leggyakrabban a 30-50 éves nőket érinti a betegség. Alább olvashatja a legfontosabb tudnivalókat róla. 

Génjeiben a hiba

Ne hibáztassa érte a szüleit, de az autoimmun betegségeknek is vannak genetikai összetevői. Sőt, amennyiben családjában van példa autoimmun betegségre, nagyobb valószínűséggel fog kialakulni önnél is a betegség, amely lehet egy pajzsmirigy betegség, vagy valami mást, mint a coeliakia vagy a reumás ízületi gyulladás, mutatott rá Dr. Monika Shirodkar, a Jefferson Health elismert endokrinológusa. (És amennyiben Hashimoto szindrómában szenved, nagyobb a kockázata más autoimmun állapotok kialakulásának.)

A betegek gyakran nem tudják, hogy a családban jellemző a pajzsmirigy probléma, vagy ha igen, akkor csak az alapvető információt ismerik, hogy valaki "pajzsmirigy betegségben szenved." A pajzsmirigy betegség azonban rengeteg különböző állapotot is jelenthet, egy apró göbtől kezdve egészen a mirigy rákos elváltozásáig. Amennyiben diagnosztizálták a betegséggel, kérdezze meg családját, szenved-e más is a Hashimoto thyreoiditisben, egyéb pajzsmirigy betegségben, vagy autoimmun betegségben.

A tünetek nem nagyon feltűnőek

Fáradtnak érzi magát. Kicsit hízott. Székrekedése van. És mintha a memóriájával is problémái lennének. Ismerősen hangzik? Kicsit mintha a stressz tüneteit írnák le. Egyszerű tüneteit hibáztatni a napról-napra tartó küzdelemért szervezetével, amely során túl sok mindent kellene elintéznie, de mintha sosem tudna eleget aludni. A probléma különösen igaz a középkorú nők körében. Ezeket a tüneteket azonban pajzsmirigy probléma is okozhatja. Amennyiben a tünetei annak ellenére is fennállnak, hogy odafigyel egészségére, eleget alszik, aktív életmódot folytat, és egészségesen étkezik, keresse fel orvosát. A hashimoto egyéb tünetei közé tartoznak a menstruációs ciklus szabálytalanságai, a haj ritkulása, és az izületi- és izomfájdalmak. 

Egyszerűen kiderítheti, mi áll a probléma hátterében 

A tűktől rettegőek számnára nem a legjobb hír, de orvosai egy egyszerű vérvizsgálattal ellenőrizni tudják a két pajzsmirigy hormon, a TSH és a T4 szintjeit. A Hashimoto diagnózisához emellett azt is megvizsgálják, vérében jelen vannak-e pajzsmirigy antitestek, amelyek akkor keletkeznek, amikor az immunrendszer megtámadja a mirigyet.

Nem biztos, hogy elsőre felfedezik 

A Hashimotot hosszú időbe telhet diagnosztizálni, mivel a tünetek nem feltétlenül azonnal jelentkeznek. „A fejlődés krónikusan lassú is lehet, amelyet a pajzsmirigy lassulása okoz” – mondta Dr. Shirodkar – „Nem lesz egyik pillanatról a másikra levert és tíz kilóval nehezebb.” Egyel több ok arra, hogy figyeljen szervezete jeleire és azonnal keresse fel orvosát, amint úgy érzi, valami nincsen rendben. 

Jó hír a súlygyarapodásról

Nem kellemes és összezavaró érzés, amikor fellép a mérlegre és nem érti, hogyan kúszott fel az a pár kiló. Vajon az előző esti nassolás okozta? Nem, hiszen mivel pajzsmirigye kulcsszerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, a mirigy alulműködése súlygyarapodást okozhat. Ez Hashimoto betegeknél 5-10 kilót is jelenthet, amely súly nagyrésze folyadék, azaz nem zsír, mutattak rá a Mayo Clinic munkatársai. Ugyanakkor a súlygyarapodást okozhatja más probléma is, főképp ha csak enyhe pajzsmirigy alulműködésben szenved. Tehát nagyon fontos, hogy aktív életmódot folytasson és egészséges, teljes értékű ételeket fogyasszon. 

A gyógyszer a legjobb megoldás 

Legelőször valószínűleg egy szintetikus pajzsmirigyhormont tartalmazó gyógyszert fog felírni orvosa. Ez egy remek módszer, mivel a a gyógyszer egyszerűen pótolja azokat a hormonokat, amelyeket szervezete nem képes megtermelni, és a megfelelő adagolás mellett mellékhatásai sincsenek. A legtöbb esetben a gyógyszeres kezelést egész élete során folytatni kell. „Sokakat érthető módon megráz a Hashimoto diagnózisa, azonban ez egy kezelhető állapot” – mondta Dr. Shirodkar. 

A természetes gyógymódok nem mindenkinél válnak be

Kétféle Hashimoto beteg létezik. Az egyiküknél a pajzsmirigy betegség nem súlyos, általában gyógyszeres kezelés nélkül is jól kontrollálható. Dr. Shirodkar ezeknek a betegeknek ajánlja a természetes gyógymódok kipróbálását, természetesen megfelelő orvosi felügyelet mellett. Kiemeli, nincsen tudományos bizonyíték arra, milyen gyógymódokkal kezelhető biztosan a pajzsmirigy betegség, így nem biztos, hogy a probiotikumok fogyasztása vagy a gluténmentes étkezés megoldás lesz az Ön számára. Azok számára, akik szeretnének teherbe esni, vagy súlyosabb tünetektől szenvednek, a szintetikus pajzsmirigyhormon szedése a legjobb és egyetlen gyógymód. Ennek oka, hogy a kontrollálatlan pajzsmirigybetegség meddőséget is okozhat, valamint teherbe esés esetén megnöveli a szövődmények kialakulási esélyeit, mint a preeclampsia (terhességi mérgezés) vagy a születési rendellenességek. 

A tünetek jóideig fennállhatnak 

Egyrészt hosszabb ideig tarthat a pajzsmirigy gyógyszer megfelelő adagjának beállítása, amely megfelelően szabályozza szervezete hormonszintjét. Emellett „amennyiben hormonszintje normalizálódik is, a tünetek még pár hétig fennállhatnak” – mondta Dr. Shirodkar. Legyen tehát türelmes, kis időbe telhet, mire újra önmagának érzi majd magát, de ne féljen, eljön ez az idő is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!