A többi ásványi anyaghoz képest a mangán elenyésző mennyiségben található meg az emberi szervezetben. A mangán fontos szerepet tölt be számos enzim működésében, így pl. a növekedésben és fejlődésben, de elengedhetetlen a csontok és kötőszövetek megfelelő működésében is. A többi ásványi anyaghoz hasonlóan támogatja az immunrendszer optimális működését. 

Néhány korábbi kutatás arra az eredményre jutott, hogy a mangán hatással van olyan neurotranszmitterek szintjére, mint amilyen a glutamát és a GABA. A mangán tartalmú szuperoxid diszmutáz enzim felelős a mérgező reaktív oxigén semlegesítéséért. 

A legjobb mangán tartalmú ételek a gabonafélék és a zöldségek. 

A magnézium, foszfor és vas mind hatással vannak a mangán felszívódására.

A legtöbb mangánt a zöldségek és gabonák tartalmazzák, mégis az ember számára legjobb mangánforrás a hús.

Milyen kapcsolat van a mangán és a pajzsmirigy egészsége között?

A pajzsmirigy hormonok termeléséhez a szervezetnek szüksége van mangánra. Ha testünk mangánhiányban szenved, az mindenképpel hatással van a pajzsmirigy működésére és a hormontermelésre. 

Egy egereken végzett kísérlet azt mutatta, hogy ha a mangán nagy mennyiségben felhalmozódik az agyalapi mirigyben, jelentősen csökken a szérum T4, T3 és TSH koncentrációja. 

Egy másik tanulmány szerint, amit szintén egereken végeztek, a kifejezetten mangánhiányos étrend szignifikánsan növeli a T3 szintet.

Érdekes, hogy a növényekben található nem-hem-vas, mely nehezebben is szívódik fel, megnehezíti a mangán felszívódását, s így bár a zöldségek és gabonafélék mangánban gazdagok, a rossz felszívódásuk (2-20%) miatt a bennük lévő mangán kevésbé képes hasznosulni, mint az állati eredetű mangán (15-35%). Így összességében a legjobb mangánforrás a hús. Napi 2mg mangán az a mennyiség, ami szervezetünk számára optimális.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!