Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a hajtüszők közvetlen célpontjai a T3 és T4 hormonoknak, melyeket a pajzsmirigy termel és melyek a haj biológiai paramétereinek szabályozásáért felelősek, a ciklikusságtól egészen a pigmentációig. A Journal of Endocrinology and Metabolism 2008. augusztusi számában jelentetett meg egy cikket a két legfőbb pajzsmirigy által termelt hormon, a T3 és a T4-hormon hajtüszőkre gyakorolt hatásairól. A kutatásban 40 és 69 éves kor közötti nők hajtüszőit kezelték a két hormonnal, azok növekedési fázisában.

Az eredmények azt mutatták, hogy a T4-hormon sejtszinten növelte a haj mátrix keratinociták osztódását és növekedését, meghosszabbította a növekedési fázist, illetve a T3 és a T4-hormon kombinációja lelassította a programozott sejthalált, és stimulálta a melanin – a pigmentekért, így a haj színéért felelős hormon – szintézisét a hajtüszőben.

A pajzsmirigy egészséges működése alapfeltétele a szép és egészséges haj meglétének.

Tapasztalati úton szerzett megfigyelések során már bebizonyosodott, hogy a száraz, töredezett hajat, a korai, intenzív hajhullást, a korai őszülést és a szemöldök külső felének kihullását okozhatja a pajzsmirigy alulműködése. A pajzsmirigy rendellenességei kortól függetlenül mindenkinél előfordulhatnak és sajnos gyakran hosszú ideig nem ismerik fel azokat. Az Egyesült Államokban 27 millióra becsülik a diagnosztizálatlan pajzsmirigy rendellenességgel küzdők számát, a legtöbbjük nő. Ha ezt az arányt kivetítjük hazánkra, akkor kb. 1 millió betegről beszélhetünk!

A pajzsmirigy az anyagcserében szerepet játszó legfontosabb mirigy. Ha nem megfelelően működik, az kihatással van az egész szervezet egészségére, így a testtömegre, a mentális állapotra, a testhőmérsékletre és az energiaszintre.

A pajzsmirigy alulműködése a leggyakoribb jelentkező rendellenesség, és ha nincs kezelve, drámaian növeli a degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát. Gyakori jele a gyenge szívdobogás, amelynek következtében kevesebb oxigén jut a sejtekhez.

További tünetek lehetnek a nehéz fogyás, súlyingadozások, székelési nehézségek, mentális lassulás, a bőr sárgás elszíneződése, az arcvonások durvábbá válása, izom- és ízületi fájdalmak, depresszió, ingerlékenység, hirtelen pánikrohamok, az ok nélküli hidegrázás, hőhullámok, a pihentető alvás utáni nehéz kelés, vagy ha csak napi többszöri szundítással tudjuk végigcsinálni a napot.

Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, a test más, kevésbé alapvetően fontos szervektől, területektől fogja elvonni az energiát, hogy helyreállítsa az előbbi kárát. Ezért veszít majd elsőként a haj és a köröm erejéből, ha pajzsmirigy rendellenességről van szó. Ha a pajzsmirigy hormontermelése túl alacsony, a tápanyagok belekben való felszívódása és felhasználása sem lesz tökéletes, így jönnek hát létre a pajzsmirigy rendellenességek fentebb felsorolt tünetei.

Mit tehetünk meggyengült hajtincseink szépségének visszaállításáért?

Hajunk védelmében mindenképp vissza kell terelni a pajzsmirigyet a helyes működés irányába. Először is kérjük meg orvosunkat, hogy ha a tünetek alapján felmerült a pajzsmirigy rendellenesség gyanúja, végeztessen vérképvizsgálatot, de nemcsak a TSH, hanem a T3 és a T4-hormonszintek adataival kiegészítve! 

Ha bebizonyosodik az alulműködés, gyakori a szintetikus gyógyszerekkel való kezelés, mint például a levothyroxine hatóanyagot tartalmazó synthroid vagy levoxyl, a liothyronine-t tartalmazó cytomel, és a thyrolar, melyek mind a T3 és/vagy a T4-hormonok mesterségesen előállított megfelelői.

A malacok pajzsmirigy hormonjaiból származó gyógyszer megfelelő megoldás lehet, hiszen az emberi pajzsmirigy hormonjaival majdnem megegyezik, ráadásul T3- és T4-hormont is tartalmaz. Mivel a test természetes anyagként azonosítja, biztosan nem fogja elutasítani, és még mellékhatásai sem lesznek. 

A hajhullás fajtái

3 gyakori formája van a hajhullásnak: a leggyakoribb, ha a fej területének egészéről nagyjából egyenlő mennyiségben hullik. Ez a tünet mind a pajzsmirigy alulműködésre, mind a pajzsmirigy túlműködésre jellemző.
A második kategóriába az a fajta hajhullás tartozik, mely egy kis, körkörös területen fordul elő, és a területről akár az összes haj is kihullhat, foltot hagyva a hajkoronán. Ez a típus gombás fertőzés, vagy autoimmun alopecia eredménye lehet, és ritkább esetben kapcsolódik pajzsmirigy rendellenességhez.

A harmadik fajta a fejtetőn lévő haj kihullása, melyre bár a férfiak hajlamosabbak, nőknél is előfordulhat és a tesztoszteron dihidrotesztoszteronra (DHT) való átalakítása okozza. Ha egy páciens pajzsmirigy hormongyógyszert kap, de folytatódik a hajhullás, ez a legjellemzőbb ok, de könnyen orvosolható a saw palmetto (fűrészpálma) szedésével.

Azok a férfiak, akik más testrészeiken erősen, de fejükön kevésbé szőrösek, általában hajlamosabbak a tesztoszteron dihidrotesztoszteronra való nagyfokú átalakítására, mely nagyban növeli a prosztataproblémák, így a prosztatarák kialakulásának esélyét.

Egyéb alternatív gyógymódok

A Portsmouth University kutatásai szerint az elvékonyodó hajszálakkal rendelkező nők 90%-a szenved vashiányban és a lizin nevű aminosav hiányában, utóbbi megtalálható a halban, húsokban, és a tojásban, de A-vitamin, ásványi anyagok és hasznos zsírsavak szedése is ajánlott.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!