Pajzsmirigy

Hogyan ellenőrizze otthon pajzsmirigyét?

Hogyan ellenőrizze otthon pajzsmirigyét?

A különböző pajzsmirigy betegségek nagyon sok embert érintenek világszerte. Egyes becslések szerint a fejlett világ lakosságának kb. 5%-a szenved úgy valamilyen pajzsmirigy rendellenességben, hogy nincs is tisztában állapotával. A nyakon megjelenő csomók és duzzanatok pajzsmirigy elváltozásra is utalhatnak. Egy alkalmanként elvégzett otthoni önvizsgálat pedig segítheti a korai felismerést.
Az alulműködő pajzsmirigy vezet hízáshoz vagy fordítva?

Az alulműködő pajzsmirigy vezet hízáshoz vagy fordítva?

Az alulműködő pajzsmirigy gyakran felelős a hízásért. Ennek oka, hogy a nyakat elölről körülölelő, pillangó alakú szervünk, a pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amik kontrollálják az anyagcserét, a testsúlyt, a légzést, szívritmust és még sok más fontos funkciót.
Amit a Hashimoto thyreoiditisről mindenképp tudnia kell

Amit a Hashimoto thyreoiditisről mindenképp tudnia kell

Kegyetlen valóság, hogy pajzsmirigye képes saját szervezete ellen fordulni. A pillangó alakú, nyaka első oldalán található mirigy ugyanis szervezete egyik legfontosabb játékosa. Szabályozza a hormonok felszabadulását, amelyek felelősek az olyan testfunkciókért, mint az anyagcsere és befolyásolja egyéb testfunkcióit is, mint a légzés, a szívritmus és a testhőmérséklet. De pontosan mi történik a Hashimoto betegség során? A Hashimoto egy autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet, és idővel lassítani kezdi a pajzsmirigy hormon termelését. Ez vezet a hypothyreosishoz, azaz pajzsmirigy alulműködéshez, amely hátráltatja a megfelelő testi funkciók működését.
Hogyan fogyjon, ha pajzsmirigy alulműködésben szenved?

Hogyan fogyjon, ha pajzsmirigy alulműködésben szenved?

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, mely olyan hormonokat termel, amik a testünk számos funkcióját befolyásolják, többek között az anyagcserét is. Ezért, amikor a pajzsmirigy alulműködik és kialakul a hipotireoditisz, a normálisnál kisebb mennyiségű hormont választ ki, ezáltal lassul az anyagcsere, a szervezet pedig kevesebb kalóriát éget el. Mindez hízáshoz vezethet.
Elhízás, jód, pajzsmirigy

Elhízás, jód, pajzsmirigy

Tudjuk, hogy hazánkban nagyon sok a túlsúlyos ember, de vajon ez kizárólag csak a mozgásszegény életmód és a túlevés számlájára írható?
A pajzsmirigy túlműködés különös jelei és tünetei

A pajzsmirigy túlműködés különös jelei és tünetei

A pajzsmirigy túlműködés, okozza akár Graves betegség vagy más egészségügyi állapot, folyamatos jeleket és tüneteket produkál, amik testünk szinte bármely részét érinthetik. A leggyakoribb rendellenességeket a következő részben olvashatja.
Minden, amit a pajzsmirigy problémákról tudni érdemes

Minden, amit a pajzsmirigy problémákról tudni érdemes

Mi is a pajzsmirigy? A pajzsmirigy egy kis pillangó alakú mirigy, amely a nyak tövénél található, pont az ádámcsutka alatt. Ez a mirigy termeli a pajzsmirigy hormonokat, amelyek a vér segítségével mindenhova eljutnak a szervezetben. A pajzsmirigy hormon sokféleképpen szabályozza a szervezetben az anyagcserét, beleértve a kalóriaégetést és a szívritmust is.
Hogyan segítheti a pajzsmirigy működését természetes módon, egyszerű étrendi változásokkal

Hogyan segítheti a pajzsmirigy működését természetes módon, egyszerű étrendi változásokkal

Mindennaposak a pajzsmirigy problémák, és a legtöbben szeretnék meg is érteni, miért állnak olyan problémával szemben, amely akár nem megfelelő pajzsmirigy működés kialakulásához is vezethet. Az egészségügyben dolgozó orvosok gyakran támaszkodnak csakis a vérvétel eredményeire, és nem vizsgálják meg jobban a pácienst, csak annyit mondanak „az eredményei rendben vannak”, vagy hogy „próbáljuk meg a hormonterápiát”. De ha csak ezt a két végletet veszik figyelembe, megvan a kockázata annak, hogy az érintett nőknek életük végéig kiegyensúlyozatlan lesz a pajzsmirigy-működésük, sőt, idővel valószínűleg rosszabbodik a helyzet, és még komolyabb, visszafordíthatatlan pajzsmirigy problémák alakulnak ki náluk....
Pajzsmirigy

A pajzsmirigy működésből fakadó hajhullás és annak természetes gyógyítása

Nagyon sokan, akik pajzsmirigy betegséggel küzdenek, tapasztalnak hajhullást. Miközben ez nem egy olyan tünet, ami fájdalmat vagy fizikai kényelmetlenséget okozna, mégis érzelmi jelentőséggel bír, hiszen senki sem szeretné elveszíteni a haját.  Ez vonatkozik mind a nőkre, mind pedig a férfiakra, de egyértelműen többször érinti a nőket az érzelmi része miatt. 
pajzsmirigy túlműködés

Otthoni gyógymódok pajzsmirigy-túlműködés kezelésére

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy az ádámcsutka alatt. Ez a legfőbb mirigyünk, amely a szervezet energiájáról és anyagcseréjéről gondoskodik. Ha a pajzsmirigy túl aktív és túl sok tiroxint termel, hipertireózisról, vagyis pajzsmirigy-túlműködésről beszélünk.
fekete tea

A tea hatása a gyengén működő pajzsmirigyre

A fekete tea (Thea nigra) pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek számra ideális ital. A tea felfedezését Sen-Nung császár nevéhez kötik, ő volt az ízek uralkodója. Titkukat háromezer évig megőrizték, majd a koreaiak és a japánok voltak az elsők, akik a titkot megszerezték.
A-vitamin

Az A-vitamin és a pajzsmirigy egészsége

A legtöbb olvasó szed különböző étrend-kiegészítőket, és mégis a legtöbben nem értik igazán, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat szednek és pontosan miért, mire szedik azokat. Ezért úgy döntöttem, írok néhány cikket, amelyek a szervezet ásványi anyagainak és vitaminjainak szerepét tárgyalják. Ez a cikk az A-vitamin fontosságára koncentrál.
pajzsmirigy étrend

Graves-betegség és a Hashimoto-féle thireoiditis

A genetika meghatározza, hogy valakinél kialakulnak-e ezek a betegségek? Ez egy gyakori kérdés és bár a genetika szerepet játszik ezen autoimmun pajzsmirigy elégtelenségek kialakulásában, nem mindenki, akinek erre hajlamosító génvariánsa van, lesz beteg. Az epigenetikus tényezőknek legalább akkora a szerepük a betegség kialakulásában, mint  a genetikei tényezőknek.  Például valaki, aki genetikailag hajlamos ezekre a betegségekre és nem megfelelően étkezik, vagy nem kezeli elég jól az őt érő stresszt, a szervezete nagyobb valószínűséggel termel majd  pajzsmirigy hormon antitesteket. A Graves-betegség során ezek az antitestek stimuláljál a TSH receptorokat, ezáltal a pajzsmirigy hormon túltermelődése kö...
Pajzsmirigybetegség és inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy okozta súlynövekedés kapcsolata

Sok pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedő páciens nehezen fogy le. Általában ez az alulműködés esetében tapasztalható, de időnként arról is hallani, hogy túlműködéses betegeknek hízással kapcsolatos problémáik vannak, ez általában a pajzsmirigy  hormontermelését gátló gyógyszereknek köszönhető. Ha valaki nehezen fogy, általában a diétára és a mozgásra koncentrálnak és természetesen ez a két dolog elengedhetetlen az egészséges testsúly megtartásához, azonban bizonyos emberek még helyes étkezés és testmozgás mellett sem tudnak megszabadulni nem kívánt kilóiktól. Ebben az esetben gyakran inzulin rezisztencia áll a dolog hátterében.
vitamin és ásványi anyag

5 vitamin és ásványi anyag hiány, amely pajzsmirigy betegségek esetén igen gyakori

Sok pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy problémában szenvedő betegnek van vitamin és ásványi anyag hiánya is. Ebben a cikkben öt különböző jellemző táplálkozási hiánybetegségről lesz szó, amely pajzsmirigy túlműködésben (Graves-betegségben szenvedőknél) és alulműködésben (Hashimoto Thireoiditis) szenvedő betegeknél is gyakori. 
nátrium, kálium

A nátrium, a kálium és pajzsmirigy hormon szerepe az egészségben

A legtöbb olvasó szed különböző étrend-kiegészítőket, és mégis a legtöbb ember nem érti igazán, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat szed és miért. Ezért úgy döntöttem, írok néhány cikket, amelyek a szervezet ásványi anyagainak és vitaminjainak szerepeit tárgyalják, és megvizsgáljuk azt, hogyan hatnak ezek a pajzsmirigy hormon egészséges szintjére. Ez a cikk a nátrium és a kálium fontosságára fog koncentrálni.
pajzsmirigy és víz

Még a víz is hatással van a pajzsmirigy működére?

Nagyon jó eljárásokról lesz szó, amik szerint a pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedők, akik a természetgyógyászat követői, milyen   diétát kellene követniük, ami egészséges ételekből áll, illetve hogy hogyan tudják minimalizálni a finomított ételeket és a cukor mennyiségét az étrendjükben. De ez egységesen igaz azokra is, akiknek alul-, illetve túlműködik a pajzsmirigyük, ahogy az autoimmun pajzsmirigy rendellenességgel (Basedow kór vagy Hashimoto pajzsmirigygyulladás) küzdőkre is. 
kalcium

A kalcium és a pajzsmirigy

A test a benne található kalcium 99%-át a csontokban – így a fogakban is – tárolja, míg a maradék kalcium a véráramban kering. A csontok egészségének fenntartásában létfontosságú szerepet játszik a kalcium, így a kalciumhiánnyal küzdők nagy eséllyel szenvednek majd csontritkulástól. Meg kell jegyezni azonban, hogy nem kizárólag a kalciumhiány az oka a csontritkulás kialakulásának, hanem több vitamin hiánya is szerepet játszik a folyamatban.
koffein, pajzsmirigy

A koffein hatása a pajzsmirigyre

Általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége túl sok koffeint fogyaszt napi szinten. A legtöbben ezt koffein tartalmú italok, mások viszont túlzott mennyiségű szénsavas üdítő fogyasztásával éri el. Jó páran mindkettőt fogyasztják egyszerre, vagyis a kávét és a szénsavas üdítőitalokat (energiaitalok, kóla, stb.) is, míg mások feketeteát isznak minden egyes nap. Amíg manapság igen nagy kihívás az embereket rávenni arra, hogy helyesen étkezzenek és megfelelően kezeljék a stresszt, addig emiatt nehezen mondanak le a megszokott napi koffeinadagjukról. 
mangán

Mangán és a pajzsmirigy egészsége

A többi ásványi anyaghoz képest a mangán elenyésző mennyiségben található meg az emberi szervezetben. A mangán fontos szerepet tölt be számos enzim működésében, így pl. a növekedésben és fejlődésben, de elengedhetetlen a csontok és kötőszövetek megfelelő működésében is. A többi ásványi anyaghoz hasonlóan támogatja az immunrendszer optimális működését. 
pajzsmirigy és TSH

A magas TSH szint akár 70%-kal növelheti a szívinfarktus általi halálozás veszélyét?

A pajzsmirigy hormontermelésének helyreállításával akár 70%-kal csökkenthetjük a szív- érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, mely messze felülmúlja a szívgyógyszerek hatékonyságát. Az egészséges hormonháztartás alapfeltétele testünk megfelelő működésének, sőt, mára már azt is tudjuk, hogy olyan konkrét betegségek, mint például a koszorúér betegség is nagyban összefüggnek a pajzsmirigyműködéssel.
Pajzsmirigy alulműködés tünetei

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

Legtöbben a pajzsmirigy rendellenességek fokozott előfordulási arányának okát a megváltozott étrendbeli és környezeti viszonyokban látják. Bármi legyen is az ok, egy biztosan állítható: egyre többen és többen szenvednek a pajzsmirigy különböző rendellenességeitől, a legnagyobb arányban a nők körében.
pajzsmirigy

A nagy hármas

Három nagyon érdekes mirigyről van szó, ami nélkül nem létezhetnénk. Sokat tudunk róluk, de mégsem eleget. Melyek is ezek? A tobozmirigy, mellékpajzsmirigyek, és a pajzsmirigy.
koleszterin, pajzsmirigy

A pajzsmirigy alulműködés magas koleszterinszintet okozhat?

A magas koleszterin általános kezelési módja a statinok alkalmazása, „természetesen” szintetikus gyógyszer formájában. Érdemes azonban a koleszterincsökkentő gyógyszerek alkalmazása előtt részletes kivizsgálást tartani, hiszen a National Cholesterol Education Program szerint a pajzsmirigy alulműködés szoros összefüggésben áll a magas koleszterinnel, így a pajzsmirigy működésének helyreállítása a koleszterinszint normalizálódását is elősegítheti.
magnézium

Magnézium és a pajzsmirigy egészsége

A magnézium jelenléte szervezetünkben elengedhetetlen a csontok egészségéhez, kalcium és foszfor bevitel mellett fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. A kalcium mellett tehát a magnézium legalább olyan fontos a csontok erős és rugalmas állapotának megőrzéséhez, mint a foszfor vagy a D3-vitamin.  
pajzsmirigy étrend

Személyre szabott pajzsmirigy étrend

Az egészséges életmód, melynek fontos részét képezi a megfelelő táplálkozás, az egyik legfontosabb tényező a pajzsmirigy egészségének megőrzésében. Az elsődleges ok, amiért a pajzsmirigy betegek változtatni akarnak étrendjükön az az, hogy nem elégedettek testsúlyukkal és szeretnének lefogyni. Ez különösen jellemző azoknál, akik pajzsmirigy alulműködésben vagy Hashimoto thyroiditis betegségben (autoimmun pajzsmirigy betegség) szenvednek.   
Himalája só

Himalája só, pajzsmirigy betegségek

Az emberek többsége nem is tudja, hogy az asztali sót kb. 650 C fokon szárítják. A legtöbb étteremben megtalálható asztali só 97,5%-a nátrium-klorid (NaCl), amit szervezetünk nem képes tökéletesen megemészteni, így az gyulladásokat és más krónikus betegségeket okozhat szervezetünkben. 
pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés kezelése természetesen

Becslések szerint a fejlett világ lakosságának kb. 15-30%-a szenvedhet pajzsmirigy rendellenességben. A leggyakrabban tapasztalt tünetek a letargia, depresszió és hirtelen súlygyarapodás. A gyulladáscsökkentő étrend és életmód azonban természetes módon serkenti a pajzsmirigy egészséges működését.
cink és pajzsmirigy

Tápláljuk pajzsmirigyünket cinkkel!

Friss kutatások szerint azonban a megfelelő cinkellátás drámaian csökkentheti a pajzsmirigy által termelt hormonok abnormális szintjének kialakulását.
pajzsmirigy és haj

Szép haj és bőr egészséges pajzsmirigyműködéssel

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a hajtüszők közvetlen célpontjai a T3 és T4 hormonoknak, melyeket a pajzsmirigy termel és melyek a haj biológiai paramétereinek szabályozásáért felelősek, a ciklikusságtól egészen a pigmentációig. A Journal of Endocrinology and Metabolism 2008. augusztusi számában jelentetett meg egy cikket a két legfőbb pajzsmirigy által termelt hormon, a T3 és a T4-hormon hajtüszőkre gyakorolt hatásairól. A kutatásban 40 és 69 éves kor közötti nők hajtüszőit kezelték a két hormonnal, azok növekedési fázisában.