Csökkentheti a bőrrák kialakulási veszélyeit ha csökkenti a bőrét érő ultraibolya (UV) sugárzás mértékét. Figyelje bőre változásait, hiszen ilyen módon könnyedén észreveheti a bőrrákot annak kezdeti stádiumában. A korai diagnózis növeli a sikeres gyógymód esélyeit.

Hol alakul ki a bőrrák: 

A bőrrák leginkább a napfénynek kitett területeken alakul ki, amilyen a fejbőr, az arc, az ajkak, a fülek, a nyak, a mellkas, a karok, és nők esetében a lábak. Azonban olyan területeken is előfordulhat, amelyeket ritkán ér napfény, mint a tenyerek, a kézkörmök alatti terület, a lábujjak, vagy a nemi szervek környéke. 

A bőrrák mindenkit érinthet, bőrtónustól függetlenül, tehát a sötétebb bőrűek sem védettek a betegség ellen. A sötétebb bőrtónussal rendelkezők körében a melanoma általában olyan területeken jelentkezik, amelyeket normális esetben nem ér napfény, mint a tenyerek vagy a talpak. 

A basalsejtes rák jelei és tünetei:

A basalsejtes rák általában a napfénynek kitett bőrfelületeken jelentkezik, mint a nyak vagy az arc. 

A basalsejtes rákra az alábbi tünentek jellemzőek: 

- fénylő vagy viaszos duzzanat,
- lapos, bőrszínű vagy barnás sebszövet-szerű bőrelváltozás.

A laphámsejtes rák jelei és tünetei: 

A laphámsejtes rák is a napfénynek kitett bőrfelületeken jelentkezik, mint amilyenek az arc, a fülek, vagy a kézfejek. A sötétebb bőrtónussal rendelkezőek körében azonban inkább a napfénynek nem kitett bőrfelületeken jelentkezik a betegség. 

A laphámsejtes rákra az alábbi tünetek jellemzőek: 

- kemény, vöröses góc,
- lapos bőrelváltozás sebes, hámló felülettel.

A melanoma jelei és tünetei:

A melanoma a test bármely felületén megjelenhet, akár egy egyébként teljesen sima és egészséges bőrfelületen, akár egy elrákosodott anyajegy formájában. Férfiak körében a betegség az arcon és a test hátsó felén jelentkezik a leggyakrabban, nőknél ez a rákfajta főleg az alsó lábszáron jellemző. Nők és férfiak körében is jelentkezhet az elváltozás olyan bőrfelületen, amelyet csak ritkán ér napfény.

A melanoma bármilyen bőrtónussal rendelkező embert megtámadhat. A sötétebb bőrtónusúak körében a melanoma gyakran jelentkezik tenyéren, talpon, vagy a körmök és lábujjak környékén. 

A melanoma tünetei:

- nagy méretű barnás folt, sötétebb pöttyökkel,
- megváltozott színű, méretű, felületű, vagy vérző anyajegy,
- apró, egyenetlen szegélyű bőrelváltozás, amelynek bizonyos részei vörösek, fehérek, kékek, vagy kékes-feketék,
- sötét színű bőrelváltozás a tenyéren, a talpon, az ujjbegyeken vagy a lábujjakon, illetve a nyálkahártya elváltozása a szájban, orrban, vaginában, vagy ánuszban. 

Ritkábban előforduló bőrrákos elváltozások jelei és tünetei: 

A ritkább bőrrákos megbetegedések közül az alábbiak jellemzőek: 

- Kaposi sarcoma:

Ritka bőrrákos elváltozás, amely a bőr ereiben alakul ki, vörös vagy lilás foltokat okozva a bőrfelszínen vagy a nyálkahártyában. 

A kaposi sarcoma főleg a gyenge immunrendszerűek körében jelentkező betegség, mint az AIDS-es betegek, vagy az immunrendszerüket gyengítő gyógyszereket szedő betegek, mint a szervtranszplantáción átesettek.

A kaposi sarcoma ezen kívül fiatal afrikai férfiak körében, valamint idősebb olasz vagy kelet-európai, zsidó származású férfiak körében jellemző.

- Merkel sejtes sarcoma: 

A merkel sejtes sarcoma kemény, fényes gócokat okoz a bőr felületén vagy közvetlenül a bőr felülete alatt. A leggyakrabban a fejbőrön, nyakon, és a test hátsó felületén jelentkezik. 

- Faggyúmirigy karcinoma: 

Ritka és agresszív rákfajta, amely a bőr faggyúmirigyeiben alakul ki. Általában kemény, fájdalommentes gócok formájában jelentkezik, a test bármelyik felületén jelentkezhet, a leggyakrabban azonban a szemhéjon jelenik meg, gyakran összekeverik egyéb szzemhéj problémákkal.

Mikor keresse fel orvosát? 

Keresse fel orvosát, amennyiben bármilyen aggasztó bőrelváltozást tapasztal. Nem minden bőrelváltozás jelent rákos betegséget, hagyatkozzon orvosa szakértelmére és fedezzék fel a bőrelváltozás okát. 

Okok

A bőrrákot a bőrsejtek DNS-ének elváltozásai, azaz mutációi okozzák. Ezek a mutációk arra ösztönzik a sejteket, hogy kontroll nélküli növekedésnek induljanak és rákos sejtek gócait alakítsák ki. 

A bőrrákért felelős sejtek: 

A bőrrák bőre felső rétegében, az epidermisben alakul ki. Az epidermis egy vékony réteg, amely bőre felső védőrétegét alkotja, ezt a réteget hámlasztja le szervezete folyamatosan. Az epidermis három fő sejtet tartalmaz, amelyek az alábbiak: 

- Laphámsejtek: A külső réteg alatt helyezkednek el, a bőr belső részének kölső védőrétegét alkotják.
 
- Basalsejtek: Új bőrsejteket hoznak létre, a laphámsejtek alatt helyezkednek el.

- Melanociták: Melanint hoznak létre, amely pigment bőre színéért felelős, az epidermis alsó területein találhatóak. A melanociták a napfény hatására több melanint termelnek, így védik bőre mélyebb rétegeit a káros hatások ellen.

A bőrrák kialakulási helye határozza meg a bőrrák fajtáját és a lehetséges gyógymódok típusát is. 

Ultraibolya fény és egyéb lehetséges okok: 

A bőr DNS-ének károsodásait a legtöbb esetben a napból és a különböző szoláriumokból származó ultraibolya (UV) sugárzás okozza. A napfény azonban nem magyarázza azoknak a rákfajtáknak a kialakulását, amelyek a napnak nem kitett területeken jelentkeznek. Ez azt sugallja, hogy egyéb tényezők is hozzájárulhatnak a bőrrák kialakulásához, mint a különféle méreganyagok, vagy az immunrendszert gyengítő betegségek. 

A kialakulási esélyeket növelő tényezők

Az alábbi tényezők növelhetik a bőrrák kialakulásának esélyeit: 

- világos bőr. 

Bőrszíntől függetlenül kialakulhat a bőrrákos elváltozás, azonban a kevesebb pigment  (melanin) kevesebb védelmet biztosít a káros UV sugárzással szemben. Amennyiben szőke vagy vörös haja és világos szeme van, valamint bőre szeplődödik vagy könnyen leég, nagyobb az esélye a bőrrák kialakulásának, mint egy sötétebb bőrű személynél. 

- napégés.

Amennyiben gyerekkorában vagy tinédzserként több alkalommal erősen leégett, megnövekedett annak az esélye, hogy felnőtt korában bőrrákos elváltozásai legyenek. A felnőttkori leégés szintén veszélyeztető tényező.

- túlzott napfény.

Amennyiben túl sok időt tölt a napon, megnövekedhet a bőrrák kialakulásának esélye, főképp amennyiben nem használ naptejet vagy nem visel bőrét fedő ruhát. A napozás és a szolárium szintén növeli a betegség kialakulásának esélyeit. A barnulás ugyanis bőre sebesülésének jele, amellyel a túlzott napfényre reagál.

- napos vagy magaslati klímák.

A napos, meleg éghajlaton élők több napfénynek vannak kitéve mint azok, akik hidegebb éghajlaton élnek. A magaslati területeken pedig erősebb a napfény, amely miatt nagyobb mennyiségű sugárzás éri szervezetét. 

- anyajegyek.

Amennyiben sok anyajegye van, vagy anyajegyei valamilyen módon abnormálisak (dysplasiától szenved), nagyobb az esélye a bőrrák kialakulásának. Ezek az abnormális anyajegyek, amelyek nem egyenletesek és nagyobbak az átlagos anyajegyeknél, nagyobb eséllyel rákosodnak el. Amennyiben több abnormális anyajegye is van vagy volt a múltban, rendszeresen vizsgálja meg őket és keresse fel orvosát amennyiben változást tapasztal.  

- bőrelváltozások.

Amennyiben úgynevezett sugárzás okozta keratosis-os bőrelváltozása van, megnövekedhet a bőrrák kialakulásának esélye. Ezek az elrákosodásra hajlamos kinövések durva, sebes foltokként jelentkeznek, amelyek színe rózsaszíntől barnáig bármilyen árnyalatú lehet. A leggyakrabban világos bőrűek arcán, fejbőrén, vagy kezén jelentkezik, nap okozta károsodás után. 

- bőrrákos esetek családjában. 

Amennyiben valamelyik szülője vagy testvére bőrráktól szenvedett, nagyobb az esélye annak, hogy ön is hajlamos a betegségre.

- korábbi bőrrákos elváltozások.

Amennyiben egyszer már volt bőrrákja, megnöveli annak az esélyeit, hogy újra kialakul a betegség. 

- gyenge immunrendszer.

A meggyengült immunrendszerűek körében nagyobb a bőrrák kialakulásának esélye. Ez főképp az AIDS-es betegek és a szervtranszplantáción átesett, immunrendszer gyengítő gyógyszert szedők körében jellemző.

- sugárkezelés.

Amennyiben bizonyos bőrbetegségekre, mint a pattanások vagy az ekcéma, sugárkezelést kapott, nagyobb az esélye a bőrrák kialakulásának, főképp a basalsejtes bőrráknak.

- bizonyos anyagok.

Bizonyos anyagok, mint az arzén, növelhetik a bőrrák kialakulásának esélyeit.

Hogyan készüljön fel az orvosi vizsgálatra?

Keresse fel családi- vagy háziorvosát, amennyiben bármilyen aggasztó bőrelváltozást vesz észre önmagán. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy orvosa továbbküldi önt egy bőrgyógyászhoz. 

Az általában rövid időtartamra korlátozott orvosi látogatás hatékonyságának növelése érdekében ajánlott felkészülten érkeznie orvosához. 

Ennek érdekében az alábbiakat teheti...

… legyen tisztában a vizsgálat előtti szükséges korlátozásokkal.

Az orvosi látogatás időpontjának lefoglalásakor bizonyosodjon meg arról, hogy mindent tud amit előzetesen tudnia kell a vizsgálatról, például azt, hogy változtatnia kell-e étrendjén a vizsgálat sikeressége érdekében.

… jegyezze fel tüneteit, közte azokat is, amelyek ön szerint nem kapcsolódnak állapotához.
… jegyezze fel a fontos személyes információkat is, például az életében bekövetkezett változásokat és a stresszforrásokat. 
… írjon listát az ön által szedett gyógyszerekről, vitaminokról, és étrend-kiegészítőkről. 
… kérje meg egy családtagját vagy ismerősét, hogy kísérje el önt a vizsgálatra.

Gyakran nehéz egyedül megjegyezni a vizsgálat során elhangzott információkat, lehetséges, hogy ha többen vannak ott, könnyebben megjegyzik az összes fontos információt.

… írjon listát a kérdéseiről, amelyeket szeretne feltenni orvosának. 

Az orvosi látogatás nem túl hosszú időtartamra korlátozott, ennek legjobb kihasználása érdekében érkezzen kérdésekkel orvosához. A kérdéseket a legfontosabbal kezdje és haladjon a legfontosabb felé, így a lényeges kérdésekre akkor is választ kap, amennyiben nincs több idő a vizsgálat során. Az alábbi kérdéseket teheti fel orvosának: 

- Bőrrákom van?
- Milyen típusú bőrráktól szenvedek? 
- Milyen egyéb vizsgálatok szükségesek?
- Milyen gyorsan növekedik és terjed a betegségem?
- Mik a lehetséges gyógymódok? 
- Mik a gyógykezelések esetleges veszélyei? 
- A műtéti kezelés sebhelyet fog hagyni? 
- Megnövekedett az esélye a többi bőrrák kialakulásának is?
- Hogyan csökkenthető a további bőrrák kialakulási esélye? 
- Érdemes rendszeres ellenőrző vizsgálatokra járni az egyéb bőrrákos betegségek felfedezése érdekében? 
- Érdemes felkeresnem egy szakembert? Milyen kiadásokra számítsak ez esetben és ebből mennyit fedez a TB?
- Milyen egyéb lehetőségeim vannak az ön által ajánlott mellett/helyett? 
- Van egyéb lehetséges gyógyszeres kezelése is a problémámnak, vagy csak az ön által javasolt? 
- Fellelhető önnél valamilyen brossúra vagy tájékoztató anyag, amelyet haza tudnék vinni magammal? Tud tanácsot adni abban, mely honlapok segíthetnek a problémám kezelésében? 
- Mi határozza meg azt, mikorra érdemes kontrollvizsgálatra jönnöm?

A fenti kérdéseken kívül ne féljen bármilyen egyéb felmerülő kérdést sem.

Mire számítson orvosától: 

Orvosa nagy valószínűséggel kérdéseket fog feltenni önnek, amelyekre készüljön fel, így több ideje maradhat azokra a kérdésekre, amelyeket ön szeretne feltenni. Az alábbi kérdésekre számíthat orvosától: 

- Mikor tapasztalta először bőre elváltozását?
- Észrevett olyan bőrelváltozást, amely megnövekedett vagy megváltozott?
- Van viszkető vagy vérző bőrelváltozása? 
- Mennyire súlyosak tünetei? 

Vizsgálat és diagnózis

A bőrrák diagnózisához orvosa az alábbiakat teheti: 

- A bőr vizsgálata: 

Orvosa megvizsgálhatja bőrét amely során meg tudja állapítani, a bőrelváltozások okozhatnak-e rákot. Ennek biztosítására további tesztek lehetnek szükségesek.

- Bőr biopszia, mintavétel a bőr egy gyanús területéből: 

Orvosa mintát vehet bőre egyik gyanús területéből, amelyet laboratóriumi teszteknek vetnek alá. A biopszia segíti annak megállapítását, bőrrákos elváltozások okozzák-e a problémát, és amennyiben igen, milyen típusú bőrrákban szenved. 

A bőrrák pontos meghatározása 

Amennyiben orvosa úgy látja, önnek bőrrákja van, további vizsgálatokra lehet szükség a bőrrák kiterjedésének, stádiumának meghatározása érdekében.

Mivel a bőr felső rétegét érintő fajták, mint basalsejtes rák nagyon ritkán terjed, egy, az egész kinövést eltávolító biopszia elegendő lehet a rák előrehaladottságának megállapítása érdekében. Amennyiben azonban laphámsejtes karcinomája, merkel sejtes karcinomája, vagy melanomája van, orvosa további vizsgálatokra küldheti önt a rákos elváltozások mértékének megállapítása érdekében.

Az egyéb vizsgálatok között előfordulhat, hogy a rákos elváltozáshoz közeli nyirokmirigyeket vizsgálják meg a rák jelenlétét keresve, amely során előfordulhat a nyiroksejt eltávolítása és ezt követő vizsgálata is. 

Az orvosok római számokat használnak a rák stádiumának jelölésére. Az I-es stádium apró kiterjedésű elrákosodást jelent, amely során a betegség azon a területen található csak meg, ahol kialakult. A IV-es stádium előrehaladott rákos megbetegedést takar, amely során a betegség a szervezet további területeire is átterjedt. 

A rák stádiumának megállapítása segíthet annak eldöntésében, mely gyógykezelések a leginkább hatékonyak az ön számára. 

Gyógykezelés és gyógyszerek

A bőrrák kezelésének lehetőségei és a rákosodás előtti sugárzás okozta keratosis-os sejtek kezelése is attól függ, milyen méretű, típusú, és mélységű az elváltozás, valamint hogy milyen területen található. A kisebb méretű bőrrákos elváltozások kezelésére lehetséges, hogy nincsen szükség további kezelésre, csupán az első biopsziára, amely a teljes kinövést eltávolítja. 

Amennyiben egyéb kezelésekre van szükség, az alábbiak jellemzőek: 

- fagyasztás.

Gyógykezelés és gyógyszerek

- kimetszés.

A gyógykezelés bármelyik fajta bőrrák esetében alkalmazható. Orvosa ilyenkor kivágással eltávolítja a rákos sejteket, valamint a sejtek közvetlen környezetében található egészséges bőrfelületet is. Néhány esetben szélesebb kimetszés szükséges, amely során nagyobb mennyiségű egészséges bőrfelületet távolítanak el. 

- Mohs műtét. 

Ez a kezelés a nagyobb kiterjedésű, visszatérő bőrrákos megbetegedések esetében lehet szükséges, basalsejtes és laphámsejtes karcinománál is alkalmazható. Főképp olyan területeken alkalmazzák, ahol szükséges a lehető legtöbb bőrfelület épen tartása, mint például az orr. 

A Mohs műtét során orvosa rétegenként távolítja el a bőrelváltozást, mikroszkóppal megvizsgálva minden egyes réteget a következő réteg eltávolítása előtt. A folyamatot addig folytatja, amíg nem maradnak abnnormális sejtek. A műtét lehetővé teszi a rákos sejtek eltávolítást az egészséges bőrsejtek megzavarása és eltávolítása nélkül. 

- Kikaparás és elektro-kiszárítás vagy gyógyfagyasztás.

A bőrelváltozás nagyjának eltávolítása után orvosa a megmaradt rákos sejteket egy kerek végű, kikaparásra alkalmazható késsel távolítja el, majd egy elektromos tű segítségével elpusztítja a fennmaradó rákos sejteket. Másik lehetőség, ha folyékony nitrogénnel elfagyasztják a kezelt terület alapján és széleit. 

Ezekkel az egyszerű és gyors beavatkozásokkal basalsejtes karcinomás elváltozásokat, vagy vékony területre kiterjedő laphámsejtes elváltozásokat kezelhetnek. 

- Sugárkezelés.

A sugárkezelés során nagy erősségű energianyalábokat alkalmaznak, mint amilyen a röntgen is a rákos sejtek elpusztítása érdekében. A sugárkezlésre akkor lehet szükség, ha a rákos sejteket nem sikerült teljes mértékben eltávolítani műtéti úton. 

- Kemoterápia.

Kemoterápia során a rákos sejteket gyógyszeres kezeléssel pusztítják el. A bőr felső rétegét érintő rákos megbetegedések esetében a rákot elpusztító anyagokat tartalmazó krémeket vagy kenőcsöket alkalmazhatnak. A kemoterápia akkor is alkalmazható, ha a betegség szervezete több területére átterjedt. 

- Fotodinamikus terápia.

A kezelés lézer fény és a rákos sejteket fényérzékennyé tevő gyógyszerek segítségével pusztítja el a bőrrákos sejteket.

- Biológiai terápia.

A biológiai terápia szervezete saját immunrendszerét használja fel a rákos sejtek elpusztítása érdekében. 

Megelőzés

A legtöbb bőrrákos megbetegedés megelőzhető. Önmaga védelmében kövesse az alábbi bőrrák megelőzési tanácsokat: 

- Kerülje a napfényt a nap közepén.

A legtöbb északi féltekén élő számára a nap délelőtt 10 és délután 4 között a legerősebb. Ezért szabadtéri programokat ne ezekre az időpontokra tervezzen, még akkor sem, ha felhős az idő vagy tél van. 
Az UV-sugárzás egész évben jelen van és hatással van szervezetére, amely ellen a felhők sem nyújtanak megfelelő védelmet. Amennyiben kerüli a napfényt annak legerősebb időszakában, kisebb eséllyel ég le bőre, amely csökkenti a bőrkárosodás és ezáltal a bőrrák kialakulásának kockázatát is. A gyakori, kisebb mértékű nap okozta károsodás is bőrrákot okozhat. 

- Egész évben használjon naptejet.

A naptejek nem szűrik ki az összes káros UV-sugarat, főképp azokat nem, amelyek melanomát okozhatnak, azonban nagy szerepük van a nap elleni védelem felépítésében. 

Széles spektrumú, legalább 15-ös faktorszámú naptejet használjon. Bő mennyiségű naptejet vigyen fel, a naptej felvitelét két óránként ismételje meg, vagy ennél gyakrabban, amennyiben úszik vagy erősen izzad. Nagy mennyiségű naptejet használjon a napfénynek közvetlenül kitett bőrfelületeken, mint az ajkak, a fülek hegye, a kézfejek, és a nyak. 

- Viseljen védelmet nyújtó ruházatot.

A naptejek nem biztosítanak teljes védelmet az UV-sugárzás ellen. Ezért viseljen sötét, sűrű szövésű ruházatot, amely karjait és lábait is fedi, valamint széles karimájú kalapot, amely több védelmet nyújt mint egy baseball sapka vagy szemellenző.
Bizonyos cégek foto-védő ruházatot is gyártanak, kérdezze meg bőrgyógyászát, melyiket ajánlja. 

Ne feledkezzen meg a napszemüvegekről sem, amelyek közül olyat vásároljon, amely az UVA- és az UVB-sugárzás ellen is védelmet biztosít.

- Kerülje a szoláriumokat.

A szoláriumokban alkalmazott fény UV-sugarakat bocsát ki, amely növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. 

- Gyógyszerek és napérzékenység.

Bizonyos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek, mint az antibiotikumok, megnövelik a bőr érzékenységét a napfényre. 
Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét az ön által szedett gyógyszerek mellékhatásairól. Amennyiben napérzékenységet okozhatnak, még jobban figyeljen oda arra, hogy bőre egészsége érdekében ne tartózkodjon túl sokat napfényen.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!