A zöld tea és a zöld tea polifenoljainak kivonatos formája rákgyógyító hatású, ezt tudományos bizonyítékok is alátámasztják. Az ősi kínaiak már több ezer éve felismerték a zöld tea fogyasztás gyógyító hatásait, ezzel szemben a nyugati orvoslás sokkal lassabban értette meg a zöld tea szerepét a mell- és prosztatarák megelőzésében. Kétségtelen, hogy ha valaki képes lenne szabadalmaztatni a zöld tea természetes polifenol vegyületeit, meglenne a következő dollár milliókat érő gyógyszer, amely a rákkal is sikeresen vehetné fel a harcot.

Szerencsére a zöld teát nem lehet szabadalmaztatni, és egy csésze zöld teától csak egy konyhaasztalnyi választ el minket. Az AACR Nemzetközi Rákmegelőzési Konferencián két kutatást is bemutattak, amelyek a zöld tea fogyasztás szerepét mutatják be az érrendszeri endoteliális növekedési faktor és a hepatocita növekedési faktor gátlásában, amelyek serkentik a rákos sejtek növekedését, migrációját és invázióját.

Friss kutatások szerint a zöld teának fontos szerepe lehet a mell- és prosztatarák megelőzésében és gyógyításában.

Dr. Suzanne Henning kutatásvezető így nyilatkozott: „Kutatásunk bemutatta, hogy hat csésze zöld tea elfogyasztása hatással volt a biomarkerekre a prosztata szövetben…ez a kutatás bepillantást enged abba, hogy milyen mechanizmusokon keresztül csökkentheti a prosztatarák kockázatát a zöld tea, például a gyulladásos folyamatok csökkentésén keresztül.” 

A kutatócsapat egy 67 prosztatarákos férfi betegből álló csoportot vizsgált.

A zöld tea fogyasztás összekapcsolható a mell- és prosztatarák kockázatának jelentős csökkenésével

A kutatók 3-8 hétig napi 6 csésze zöld teát itattak a csoport egy részével, a másikkal ugyanennyi vizet, majd vér- és vizeletmintát vettek tőlük a kísérlet előtt és után, hogy teszteljék a serum prosztataspecifikus antigén (PSA) koncentrációját. A kísérlet végén a zöld teát fogyasztók PSA szintje jóval alacsonyabb volt, mint a kísérlet előtt.

Egy másik kísérletben, amelyet a Columbia Egyetem Orvosi Központjában végeztek egy 40 nőből álló csoporton, akik véletlenszerűen 400-600 vagy 800 mg zöld tea kivonatot kaptak, illetve placebót naponta kétszer, hat hónapon át. Később vér- és vizeletmintát vettek tőlük három különböző időpontban. A zöld teát fogyasztók tízszer annyi zöld tea metabolitot termeltek és ezáltal jelentős csökkenés volt kimutatható a hepatocita növekedési faktor szintjében már két hónap után.

A kutatás vezetője így foglalta össze tapasztalatait: „Azt találtuk, hogy a zöld tea fogyasztása csökkenti a mell- és prosztatarák kockázatát középkorú és idősebb nőknél és férfiaknál.” Ezen kutatás eredményei is bizonyítják, hogy napi maximum hat csésze zöld tea fogyasztása, vagy maximum 800 mg-os kiegészítő szedése  hatásos védelmet nyújthat a mell- és prosztatarák ellen.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!