Ebben a könyvben érdekes összefüggésekre világított rá.

Mint az közismert, a bioszférában az oxigén az univerzális elektron akceptor. Más szóval minden élő organizmus az életfolyamatai során oxidálódik (rozsdásodik), de közben a sejtnek egy létfontos szervecskéjében, a mitokondriumokban ezen folyamat során a kémiai energia biológiai energiává alakul át, ami az élet fenntartásához nélkülözhetetlen. Vagy mégsem?

Szent-Györgyi könyvével kb. 35 évvel előzte meg Moncada-t és a többi kutatót. Mikor a könyve megjelent, elnézően mosolyogtak az „öregen”, ma meg hallgatnak róla.

Érdekes, de tény, hogy a ráksejtek többsége nem használja a mitokondriumokban zajló oxidatív foszforilációt, mely során egyetlen cukor molekulából 36 ATP molekula képződik, hanem helyette a sokkal kevésbé hatékony glikolízisre (oxigén hiányos fermentációra) hagyatkozik, amikor is egy glukóz molekulából csak 2db ATP keletkezik.

Az ATP egy olyan molekula, aminek a szerepe a sejtekben hasonló a társadalomban a pénz szerepéhez. Miért jó ez a ráksejteknek, hiszen tudjuk, hogy a sejtosztódáshoz sok energia kell? Csakhogy a ráksejtek többsége nem osztódik gyorsabban, mint a sejtjeink általában, hanem a fő probléma az, hogy halhatatlanok, és bár egy részük nyugvó fázisban van, de a többségük osztódik, így egyre többen és többen lesznek.

De még mindig nem volt érthető, hogy miért mond le a ráksejt a mitokondriális oxidáció nyújtotta energetikai előnyökről. 

Salvador Moncada (másik Nobel-díjas) szerint azért, mert a stabilitást minden más elé helyezi. A mitokondriumokban zajló oxidáció során mellesleg sok szabad gyök is termelődik, amik meghatározó mértékben korlátozzák egy sejt várható élettartamát és a ráksejt az „örök élet reményében” inkább köszöni szépen, de nem kér az oxidatív foszforilációból.

A ráksejtek többsége tehát kikapcsolja mitokondriumait és valóban, a kutatók azt figyelték meg, hogy amikor sikerült a mitokondriumokat újra bekapcsolni a ráksejtekben, akkor azok hamarosan elpusztultak. A ráksejtek ugyanis sokkal érzékenyebbek a szabad gyökökre, mint a normális sejtek. Ma már több tucat olyan vegyületet ismerünk, amik képesek a mitokondriumokat újra bekapcsolni (pl. diklór acetát, metformin - jól ismert cukorbetegség elleni gyógyszer, stb.). 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!