Egy friss kutatás szerint a kurkuma kivonat (kurkumin) hatékonyabban pusztítja a vastagbél ráksejtjeit, mint a betegségben gyakran alkalmazott, népszerű kemoterápiás szerek kombinációja, ugyanakkor toxicitása töredéke azoknak (kevesebb, mint 1%-a).

A Cancer Letters című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kurkumin, mely a kurkuma nevű növény aktív hatóanyaga (polifenol vegyület) laboratóriumi kísérletekben hatékonyabbnak bizonyult a Folfox nevű kemoterápiás kezelésnél.  

A kutatók megállapították azt is, hogy a kurkumin biztonságosan adható a konvencionális kemoterápiás készítmények mellé, mivel a kurkumin erősíti azok hatékonyságát, ugyanakkor csökkenti a mellékhatásokat.  

A kutatás során olyan betegeknél alkalmazták a kombinációt, akik vastagbélrákban szenvedtek, s a májukon már kialakultak az áttétek. A kurkumin napi adagja nem haladta meg a 2 grammot. 

A manapság alkalmazott „rákgyógyítás” lényege az, hogy csökkentsük a tumor méretét, illetve a ráksejt kultúrában található rákos sejtek számát. Ezzel szemben a rák őssejt teória elismeri, hogy a kezelésnek nagy mértékben eltérő hatása van a tumort alkotó egyes ráksejt kultúrákra. Nevezetesen, ha a tumor benignusabb (jóindulatúbb) sejtjeit elpusztítjuk kemoterápiával, a kemoterápiára kevésbé érzékeny, malignusabb, azaz rosszindulatúbb rák őssejt populációk száma nő meg a tumorban, így kapunk egy kisebb, de sokkal veszélyesebb, a kezelésnek ellenállóbb daganatot.  

A kutatók szerint a kurkumin a kemoterápiás készítményekkel szemben a rák őssejtekre fejti ki hatását, így hatékonyabb lehet egyes daganat típusok kezelésében.

A kutatók korábban úgy gondolták, hogy a rák azokból a sejtekből alakul ki, melyek már véglegesen elköteleződtek, azonban ma már azt látjuk, hogy a rák termőtalaját az őssejtek teremtik meg.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!