Egyre több tanulmány készül a gyógynövényekről, arról, milyen gyógyhatásuk van és milyen betegségeket lehet velük kezelni.

A tudomány lassan bebizonyítja, hogy az őseink által használt növények valóban gyógyhatással rendelkeznek. A gyógynövények és fűszerek az ókorban az úgynevezett fűszerutakon keresztül jutottak el Ázsiába, Észak-Afrikába és Európába, és bizony nagyon értékes árunak számítottak - bizonyos fűszereket pont ezért szó szerint aranyárban mértek. Csak az utóbbi évtizedekben kezdett a tudományos kutatás a hagyományos gyógynövényekkel és fűszerkivonatokkal foglalkozni. A kapott eredmények nagyon kecsegtetőek, főleg, mert olyan betegségekre és problémákra kínálnak megoldást, amelyek a hagyományos kezeléssel egyáltalán nem gyógyíthatóak.

A kurkuma például jól ismert, mivel az egyik legerősebb gyógyhatásokkal rendelkező fűszer, mégis általában csak ételszínezékként használják, ahelyett, hogy hatékony, olcsó és könnyen elérhető "gyógyszert" készítenének belőle a betegségek megelőzésére és kezelésére. A kutatások során kiderült, hogy több mint 800 különböző probléma és betegség kezelhető vele, beleértve a rákot is - és fontos megjegyezni, hogy legtöbbször a rákkal kapcsolatban vizsgálják a kurkuma gyógyító erejét.

A legújabb kutatás során kiderült, hogy a kurkuma segíthet az egyik leghalálosabb ráktípus (a gliobastoma - rosszindulatú agydaganat) legyőzésében.

A gliobastoma egy kifejezetten gyorsan növekvő, általában halálos kimenetelű agydaganat, amely miatt a diagnosztizált betegek, az agresszív terápiák ellenére is, ritkán élnek két évnél tovább. Mivel a prognózis nem túl biztató, és a kemoterápiának, az operációnak, és a sugárzásnak veszélyes mellékhatásai vannak, a természetes kezelési módszereket egyre komolyabban veszik és egyre nagyobb teret hódítanak. Két újabban publikált tanulmány lenyűgöző bizonyítékokkal szolgált, méghozzá azzal, hogy a kurkumával/kurkuminnal lehetséges a halálos agydaganat megelőzése és kezelése.

Ezek közül az első tanulmány a Medical Oncology című folyóiratban jelent meg, méghozzá az "A kurkumin terápiás szerepének és molekuláris biológiájának vizsgálata a glioblastoma kezelésének fényében" címmel. A tanulmány elkészítése során összesen 19 laboratóriumi és öt állatokon végzett, kurkuma kivonattal (kurkuminnal) foglalkozó vizsgálatot elemeztek ki, amelyek azt vizsgálták, hogy képes-e a kurkumin felvenni a harcot a gliobastómával.

A tanulmány szakirodalmi áttekintésében pedig a következőket olvashatjuk a kapott eredményekkel kapcsolatban:

"Összesen 19 laboratóriumi és öt állatokon végzett vizsgálatot elemeztünk ki. Mindegyik vizsgálat arra mutatott, hogy a kurkumin csökkentette a gliobastoma sejtjeinek életképességét számos módon (pl.: csökkentette az olyan anti-apoptotikus proteinket, mint például a nukleáris faktor kappa-B, az aktivátor protein 1, valamint a foszfoinozitid-3-kináz, és fokozta az olyan apoptózisos jelutak működését, mint például a p21, p53 és a végrehajtó kaszpáz-3). A kontrollcsoportokhoz képest az állatoknál is magasabb volt a túlélési arány, ha kurkuminnal kezelték őket."

A szerzők így foglalták össze a tanulmányt:

"A kurkumin gátolja a sejtosztódást és beindítja az apoptózist a glibastoma daganatok bizonyos szubpopulációinál, és mivel ráveszi a jelutakat, hogy azok részt vegyenek a sejtek elpusztításában, ezért kiváló gyógyhatású anyag. Emiatt fontolóra kéne venni, hogy a rákellenes kezelések során ezzel az anyaggal is kezeljék a betegeket. A további vizsgálatok során tisztázni kell, hogyan lehet a kurkumint a mostani formájában felhasználni."

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!