A brokkolit és egyéb zöldségféléket vitamin és rostanyagtartalmuk miatt tartanak egészségesnek. Újkeletű kutatások szerint azonban a brokkolicsíra kivonat védelmet nyújthat a fej és a nyak rák kialakulása ellen.

A Pittsburgh egyetem Rákkutató intézetén végzett kutatások szerint egereken végzett kísérletekkel bizonyítható, hogy a brokkolikivonat védelmet nyújt a szájrák ellen, és a tápanyagot kis csoportnyi egészséges emberen végzett kutatás szerint az emberi szervezet is remekül tolerálja. 

Az eredményeket további kutatásokkal fogják vizsgálni az évben, valamint egy klinikai tesztet is végezni fognak olyan személyeken, akiknél nagy a nyak és a fej rák újbóli kialakulásának esélye. 

“Azok, akik meggyógyultak egy ilyen típusú rákból, veszélyezteti egy második rák kialakulása a szájban vagy a torokban, amelyek már gyakran halálos kimenetelűek” - mondta a kutatást vezető Dr. Julie Bauman - “Emiatt biztonságos, természetes molekulát szeretnénk kidolgozni, amelyet a keresztesvirágú növényekben is megtalálhat, így védelmet biztosíthat a szája belső védőrétegének, ahol ezek a rákfajták jellemzően kialakulnak.”

A keresztesvirágú zöldségeket erős aroma és kesernyés íz jellemzi. Erre a legjobb példák a brokkoli, arugula, és a karfiol. 

A Nemzeti Rákkutató Intézet felmérései szerint a rákkutatók előszeretettel vizsgálják a keresztesvirágú növényeket, hiszen azok szulfur tartalmú kemikáliákat, úgynevezett glükoszinolátokat tartalmaznak, amelyek a zöldségek illatáért és ízéért is felelősek. 

Ezek a kemikáliák lebomlásuk során, amely az étel elkészítése és elfogyasztása során is bekövetkezhet, biológiailag aktív összetevőket alkotnak. A kutatók már korábban megállapították, hogy ezen összetevők némelyike csökkentheti a rák fejlődésének mértékét egerek és patkányok bizonyos szerveiben. 

A szulforafán nagy mértékben csökkentette a szájrák és tumor kialakulását egereken végzett kísérletek alapján

Az egyik ilyen összetevő a szulforafán, amely a kutatócsoport vizsgálatanak fókuszát képezte. Az együttműködés több hónapnyi tesztelésből állt, amely során a szulforafán hatásait vizsgálták olyan egereken, akik hajlamosak voltak a szájrák kialakulására. A kutatásban a UPCI feji és nyaki rákkal foglalkozó programjának vezető orvosa, Dr. Bauman, és Dr. Daniel E Johnson is részt vettek.  

A szulforafán nagy mértékben csökkentette a szájrák kialakulásának mértékét és a kialakuló tumorok mennyiségét is. A kutatás eredményei arra ösztönözték a kutatókat, hogy vizsgálják meg a szulforafán hatásait tíz egészséges emberen is, a vizsgálat során gyümölcslé és brokkolicsíra kivonat keverékét kellett elfogyasztaniuk az önkéntes résztvevőknek. 

A vizsgálatnak nem voltak negatív hatásai, azonban pozitív hatásokat figyeltek meg a résztvevők szájüregének belső rétegében, amely arra enged következtetni, hogy a szulforafánt ennek a területnek a sejtjei szívják fel és éptik be. 

Az eredmények alátámasztása érdekében a következő vizsgálatokat negyven, már korábban nyaki vagy fejrák kezelésen átesett résztvevővel, klinikai körülmények között fogják elvégezni. A kísérlet során minden résztvevő brokkolimag port tartalmazó kapszulát fog fogyasztani. 

“Ezt zöld kemoprevenciónak nevezzük, amely során egy egyszerű mag vagy növényi kivonat segít egy betegség megelőzésében.” - magyarázta Dr. Bauman - “A zöld kemoprevenció kevesebb pénzt és felszerelést igényel, mint a hagyományos gyógyszeripari vizsgálatok, és könnyedén elterjedhetnek olyan fejlődő országokban is, ahol a feji és nyaki rák komoly problémákat okoz.”

Amennyiben a résztvevők tolerálják ezt a fajta gyógykezelést és a kapszulák eléggé hatnak a száj belső felszínére ahhoz, hogy megelőzhető legyen a rák kialakulása, további, nagyobb mértékű klinikai vizsgálatokat fognak végezni. 

“A szulforafán előnye a szájrák megelőzésében, hogy az egereken végzett jól tolerálható összetevő az emberekre is hasonlóan pozitív hatással lehet, főképp, amennyiben környezetükben krónikusan nagy mennyiségű szennyezés és karcinogén található.” - mondta Dr. Johnson.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!