Ha az átlagosnál gyakrabban tapasztal gyomorégést és savas refluxot, nagyon valószínű, hogy gastrooesophagealis reflux betegségben (GERD) szenved. Orvosa lehet, hogy vény nélkül kapható savlekötőket és életmódja valamint étrendje megváltoztatását fogja javasolni önnek a tünetek kezelésére.

Elsőre lehetséges, hogy csak életmódja megváltoztatását fogja öntől kérni az orvosa, így például a fogyasztott ételek típusát és mennyiségét is megváltoztathatja, valamint étkezései időpontja is változhat. Valószínűleg csak ezután fog savlekötőket vagy egyéb gyógyszereket javasolni önnek. Az enyhébb tünetek kezelésére néha azonban nem árt gyógyszert szedni, amelyet a leggyakrabban a gyors hatás érdekében savlekötőkkel oldanak meg. 

Hogyan működnek a savlekötők? 

Az emésztési zavarokra és a fekélyekre felírt gyógyszerek legtöbbje a GERD gyógyítására is alkalmas. A The Merck Manual orvosi kézikönyv szerint a savlekötők általában csökkenthetik a GERD okozta nyelőcső fekélyek miatt érzett fájdalmat és kellemetlenséget, hiszen csökkenti a gyomra által termelt sav mennyiségét.

A legtöbb vénynélkül kapható savlekötő alkalmas gyomorsava gyengítésére, hiszen három alapvető sóból épülnek fel, amik a magnézium, a kalcium, és az aluminium. Emellett hidroxidot és bikarbonát ionokat tartalmaznak. Együttesen segítik gyomra savtartalmának semlegesítését. A savlekötők gyors, ám rövid ideig tartó enyhülést okoznak a gyomorégést és a refluxos tünetek megszüntetéséhez időszakosan csökkentik a gyomorsav hatásait. 

A különféle savlekötők más-más erősségűek, ezért ennek függvényében különféle dózisokban alkalmazhatóak. Általában egy adagnyi savlekötő egy órára szünteti meg a gyomorégést, tehát nem olyan hosszan tartó hatásúak, mint a GERD-re adható egyéb gyógyszerek. A legjobb hatás érdekében étkezések után alkalmazza a savlekötőket, amint jelentkeznek a tünetek. 

Többféle savlekötő létezik? 

A savlekötőket folyékony formában, rágótablettaként, rágógumi, vagy feloldódó tablettaként is megvásárolhatja. Az összes fajta savlekötő vénynélkül kapható. A folyékony savlekötők általában gyorsabban hatnak, mint a többi fajta. Sok gyógyszertárakban vénynélkül kapható gyógyszer többféle savlekötőt ötvöz. A legszélesebb körben megvásárolható márkanevek az alábbiak:

    Tums,
    Maalox, 
    Mylanta,
    Alka-Seltzer, 
    Pepto-Bismol, 
    Rolaids,
    Riopan,
    Gaviscon,
    Gelusil,
    Titralac,
    Alka-2.

A különféle savlekötők különféle hatásúak, például: 

    Alginsav tartalmú savlekötők (mint például a Gaviscon): olyan pezsgő hatóanyagot tartalmaznak, amelyek gyomortartalma tetején maradnak. Ilyen módon meggátolják, hogy gyomorsava és nyelőcsöve érintkezzenek.
    Simethicone tartalmú savlekötők (mint a Maalox és a Mylanta): képesek a gyomrában képződő gátbuborékok feloldására, amely megakadályozhatja a sav feljutását nyelőcsövébe.
    Kalcium karbonát savlekötők (mint a Tums, a Titralac és az Alka-2): Kiegészítő kalciumforrásként működnek.

Mik a savlekötők alkalmazásának veszélyei?   

Bár a savlekötők hatékonyan csökkenthetik a GERD tüneteit, túlzott alkalmazásuk mellékhatásokat okozhat. Szerencsére ezek általában csak enyhe mellékhatások, amelyek külső segítség nélkül, önmaguktól elmúlnak. A mellékhatások a következőek lehetnek:

    hasmenés,
    székrekedés,
    hányinger,
    fejfájás.

Ezekért a tünetekért a savlekötőkben található bizonyos ásványi sók felelősek. A megnéziumsó például hasmenést okozhat, míg az aluminiumsó székrekedést. A mellékhatások kiegyensúlyozása és így elkerülése érdekében ezért a magnéziumot és az aluminiumot egyaránt használják a gyógyszer előállításakor. A kalcium karbonát szintén székrekedést okozhat néhányaknál, valamint savtúltengéshez is vezethet, amely során a gyomor még több savat termel mint a kezelés előtt, még súlyosabb gyomorégést okozva. 

A savlekötők többféle gyógyszer hatását befolyásolhatják és megváltoztathatják, mint a tetrayclinek és a vastartalmú szulfátokét is, lehetségesen épp ellenkező hatást okozva. Az esetleges gyógyszer hatások elkerülése érdekében beszéljen orvosával mielőtt savlekötőket kezdene szedni. Egyszerre csak egyfajta savlekötőt szedjen, hacsak orvosa nem javasolja másképp. 

Ha veseelégtelenségtől szenved, kerülje a kalcium karbonátot, aluminium hidroxidot, és magnézium karbonátot tartalmazó gyógyszereket. Hacsak orvosa másképp nem javasolja, ne alkalmazza két hétnél tovább a savlekötő gyógyszereket. 

Bár a vénynélkül kapható gyógyszerek a legtöbb esetben hatékonyak az enyhébb GERD-es tünetek megszüntetésében, nem mindenki számára megfelelő választás, főképp ha tünetei súlyosabbak, gyakrabban jelentkeznek, vagy komplikéciók lépnek fel. A savlekötők alkalmazása önmagában nem elegengő a gyomorsav okozta nyelőcső károsodás gyógyítására. 

Orvosa lehet, hogy erősebb gyógykezelést alkalmazna, amely vényköteles gyógyszerek szedését, vagy súlyos esetben műtéti beavatkozást is jelenthet, amennyiben tünetei néhány héten belül nem javulnak. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!