A mellkasi fájdalom ijesztő jelenség. Szívrohamot is jelezhet, illetve a savas reflux gykori tünete is lehet. A refluxbetegség okozta mellkasi kellemetlen érzéseket gyakran nem-szívrohamos mellkasi fájdalomként is emlegetik, tudtuk meg az Amerikai Gasztroenterológiai iskolától.

Az iskola magyarázata szerint a nem-szívrohamos mellkasi fájdalom gyakran a szívgörcshoz nagyon hasonló tüneteket produkálhat. Ha megtanulja megkülönböztetni a mellkasi fájdalmakat, könnyebben megnyugtathatja magát és jobban tud a savas reflux gyógyítására konentrálni. 

Hely

A szívroham és a nem-szívrohamos mellkasi fájdalom is a mellcsont mögött jelentkezik, amely miatt nehéz lehet különbséget tenni közöttük. A szívroham okozta mellkasi fájdalom általában karjaira, hátára, és vállaira is kiterjed. A reflux okozta fájdalom is hatással lehet felsőtestére, de a legtöbb esetben a mellcsont mögötti területre korlátozódik. 

A refluxos fájdalmat gyakran a mellcsont mögötti égető érzés is kíséri, valamint ez a fájdalom nem hat ki olyan szinten a bal karra, mint a szívroham okozta fájdalom. A nyelőcső összehúzódásai, amelyeket a savas reflux okozta károsító hatás, vagy egyéb betegségek is okozhatnak, torokfájásként és a mellkas felső részének fájdalmaként jelentkezhetnek. 

Érzés

A kétféle mellkasi fájdalmat az alábbi módokon különböztetheti meg. 

A szívproblémákkal kapcsolatos fájdalmat a leggyakrabban szorító, égető, nyomó, erős és mély fájdalomként írják le. 

Ezzel szemben a nem-szívrohamos mellkasi fájdalom éles, de kevésbé erős. 

A GERD-es (gastrooesophagealis reflux betegség) betegek időszakosan erős mellkasi fájdalmat érezhetnek mély lélegzetkor, vagy köhögéskor. 

A következő különbség a legfontosabb: a szívrohamos mellkasi fájdalom intenzitása nem változik mély levegővételkor. 
A refluxos mellkasi érzés olyan, mintha közelebb lenne bőréhez, ezzel szemben a szívrohamos fájdalom mélyről, mellkasa közepéből ered. 

Testhelyzet

A tünetek okát keresve próbálja meg kideríteni, hogy mellkasi fájdalma megváltozik-e, amikor változtat testhelyzetén. Az izomhúzódások és a GERD okozta mellkasi fájdalom enyhülhet, ha változtat testhelyzetén. A savas reflux tünetei, így a mellkasi fájdalom és a gyomorégés is nagy mértékben enyhülhetnek, ha felül vagy feláll. A lehajolás és a lefekvés, különösen közvetlenül étkezés után erősíteti a GERD okozta tüneteket és kellemetlen érzést. 

A szívproblémákhoz kapcsolható fájdalom akkor is megmarad, ha változtat testhelyzetén, és nem függ étkezésektől vagy a napszakoktól. A nem-szívrohamos mellkasi fájdalom, mint az emésztési gondokhoz vagy az izomhúzódásokhoz kapcsolható fájdalmak hosszú ideig érezhetőek, majd lassan egyre enyhülnek. 

Kapcsolódó tünetek

A jelentkező tünetek felmérésével eldöntheti, milyen típusú mellkasi fájdalma. 

A szívroham okozta mellkasi fájdalom során 

    szédülhet,
    ájulás kerülgetheti, 
    leizzadhat, 
    hányingere és légszomja lehet. 

A nem-szívrohamos, emésztési problémák okozta mellkasi fájdalmak során 

    nyelési nehézségeket,
    égő érzést a torkában, mellkasában, vagy hasában, 
    és a szájba visszajutó gyomorsav miatt keserű ízt érezhet. 

Diagnózis és gyógyítás

A mellkasi fájdalmakat nem szabad fél vállról venni. Beszéljen orvosával a tünetekről. Ha korábban nem diagnosztizáltak önnél GERD-et, orvosa lehet, hogy EKG vizsgálatra vagy terheléses vizsgálatra fogja küldeni a szívproblémák kizására miatt. Általában egy teljes, kórházi kezeléseket és korábbi betegségeket is figyelembe vevő dignosztikai teszt felfedi a tünetek okát és elindítja a gyógyulás útján. 

A gyakori gyomorégéssel járó mellkasi fájdalmakat protonpumpa gátló gyógyszerekkel tudják a leghatékonyabban gyógyítani, ez a gyógyszer csökkenti gyomra savtermelését. Orvosa lehet, hogy bizonyos ételek kerülését javasolja majd, mint például a panírozott és olajban sült ételeket vagy a citrusféléket, amelyek erősíthetik a tüneteket. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!