Könnyen lehet, hogy napjai szerves részévé vált a reggeli ébresztő kávé, vagy az esti nyugtató tea elfogyasztása. Ám lehet, hogy ezek az italok gyomorégést és a savas reflux egyéb tüneteit okozzák? Lehetséges, hogy akár krónikus gastrooesophagealis reflux betegséghez (GERD) is vezethetnek?

A reflux kialakulásához leggyakrabban az elfogyasztott ételek és italok járulnak hozzá. Ez amiatt van így, mert bizonyos összetevők irritálják a nyelőcsövet, vagy gyengítik a nyelőcső aljánál található záróizmot, amely a gyomor elzárásáért és a nyelőcső védelméért felelős. Ha ez az izom nem elég erős, a gyomor tartalma a nyelőcsőbe juthat, refluxbetegséget okozva. 

Ha GERD-ben szenved, próbáljon meg kevesebb teát és kávét fogyasztani, hiszen mindkét ital segít a záróizom ellazításában. Azonban ne csüggedjen, több tanulmányt is végeztek a kávé és a tea sok fajtájának sokféle hatásáról. A legfontosabb felfedezéseket itt olvashatja: 

A koffein hatása a GERD-re

A koffein, amely a tea- és kávéfélék legtöbb fajtájának fő összetevője, gyakran okoz gyomorégést. Néhány kutatás szerint azonban ez nem ilyen egyszerű kérdés. A koffein hatása GERD-es betegségek esetén ugyanis sokféle lehet. 

Az élelmek gyógyszertanával és a hozzájuk kapcsolódó terápiával foglalkozó Alimentary Pharmacology & Therapeutics magazinban publikált kutatás szerint bár a kávé és a tea a közhiedelem szerint refluxot okoz, a két ital valós hatásait az ilyen kijelentések előtt nem vizsgálták meg. Ezért a kutatás során a kávé- és tea okozta refluxot vizsgálták, koffeintartamú és koffeinmentes italokkal. A kutatók ezután összevetették az eredményeket a koffeintartalmú, és tiszta víz elfogyasztása utáni eredményekkel. 

A kutatás eredményei szerint a koffeintartalmú kávé fogyasztása sokkal erősebb refluxos hatású, mint a tiszta csapvíz, vagy a koffeintartalmú tea elfogyasztása. A koffeintartalmú tea nagyjából olyan hatással van a reflux kialakulására, mint a sima csapvvíz. A koffeinmentes kávé nagy mértékben csökkentette a refluxos tüneteket, míg a koffeinmentes tea nem volt ilyen hatású. 

A kutatók úgy foglalták össze eredményeiket, hogy míg a koffeintartalmú kávé növeli a refluxot, a koffein eltávolítása után már koránt sem ez a helyzet. A koffeintartalmú és koffeinmentes teáról nem mondható el ugyanez az összefüggés. Az eredmények alapján nem a koffein felelős a reflux kialakulásáért, hanem minden bizonnyal a kávé valamely másik alkotóeleme. 

Egy, a Stanford egyetemen végzett kutatás 1975 és 2004 között feljegyzett orvosi leleteket vizsgált meg, amelyek mind gyomorégéses panaszokkal küzködő betegektől származtak. A kutatók nem találtak arra utaló tudományos magyarázatot, hogy a kávé megvonása segíti a reflux elkerülését. Egy másik kutatás szerint, amelyet az európai gasztroenterológiai és hepatológiai magazinban publikáltak (European Journal of Gastroenterology and Hepatology), a koffeintartalmú kávé nincsen hatássak a savas refluxra, akár GERD-ben szenvedő beteget vizsgálnak, akár nem. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!