A magas vérnyomás manapság nagyon sok embert érintő probléma. Habár a legtöbben a sófogyasztás csökkentésétől várják a csodát, a legjobb stratégiai mégis az, ha az ember beépíti az egészséges táplálékokat az étrendjébe.

1. oldal:

A magas vérnyomás világszerte a felnőttek körülbelül 30 százalékát érinti. Az étrendi tényezők közül általában a sót hibáztatják leggyakrabban ezért a problémáért, de igazából a cukor számít a legfőbb bűnösnek.

A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent 12 vizsgálat meta-analízise szerint, ha az ember legalább két hónapon át fogyaszt cukros termékeket, a szisztolés vérnyomás átlagosan 6,9 mmHg értékkel, a diasztolés vérnyomás pedig 5,6 mmHg értékkel nő.

Ilyen szempontból a legnagyobb problémát a fruktózt tartalmazó szénsavas üdítőitalok jelentik. Csak tavaly egy másik, hat prospektív kohorsz vizsgálatból készült analízis során a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb édesített üdítőitalt fogyasztották, 12 százalékkal nőtt a magas vérnyomás kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyen italokat. Ezen kívül minden további édesített ital-adaggal a kockázat mértéke 8,2 százalékkal tovább nőtt.

A gyerekek ilyen szempontból kifejezetten nagy kockázatnak vannak kitéve. Egy 15 000 iráni gyermeket és tinédzsert felölelő tanulmány során kiderült ugyanis, hogy azoknál, akik naponta 90 ml (1/3 adag) édesített italt fogyasztottak, 2,74-szeresére nőtt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

A magas vérnyomás kialakulásának kockázatát tehát elsődlegesen úgy lehet csökkenteni, ha kerüli a fruktózban gazdag feldolgozott termékek fogyasztását.

Másodsorban pedig a megfelelő táplálékokat kell fogyasztani. Alább arról a 19 táplálékról olvashat, amelyekkel bizonyítottan is csökkenthető a vérnyomás.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!