Sokáig nem tűnik fel a betegség, mert a tüdőnek nagy tartalékai vannak és csak erősebb fizikai terhelés hívja fel rá a figyelmet (hamar elfogy a levegője a betegnek). Ezt később már egy séta is kiválthatja, majd eljön az a stádium, amikor már nyugalomban is fulladhat a beteg. Ilyenkor a tartós otthoni oxigén kezeléssel lehet az állapotot elviselhetővé tenni.

A betegség során tehát nem csak az élethossz rövidül jelentősen, de a betegek életminősége is nagymértékben károsodik.

A kishörgők beszűkülnek, míg a tüdőszövet fokozatosan elpusztul, illetve kötőszövetesen átalakul. A tüdő helyén képződő kötőszövet a légzésre nem alkalmas, tehát a beteg fokozatosan megfullad.

A dohányzás azonnali abbahagyása minden más kezelésnél fontosabb. A folyamat sajnos akkor sem áll le, de progressziója számottevően lelassul. A tiszta levegőn való séta, a jó légzéstechnikák (jóga, Buteyko légzés) sokat segíthetnek a betegeken. 

A betegség egy egyszerű szűrővizsgálattal egy percen belül igazolható. Az egy másodperc alatt erőltetve kifújt levegő térfogatát (FEV1) el kell osztani a teljes mély kilégzés tréfogatával (VC vitálkapacitás). Ha ez 70% alatt van, akkor a COPD diagnózisában biztosak lehetünk. A betegségnek négy stádiuma van: enyhe, közepes, súlyos és nagyon súlyos. Sajnos nálunk az esteke túlnyomó többsége már a súlyos stádiumban diagnosztizálódik.

Az elavult, ernyőképes szűrővizsgálat (mely pl. rákszűrésre egyáltalán nem alkalmas, a TBC-re dolgozták ki) helyett sokkal hasznosabb lenne a légzésfunkcióra alapozott COPD szűrés általánossá tétele.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!