A magas vérnyomás a leggyakoribb betegségünk, ami már 20 éves korban, hazánkban több mint 3 ezer embert érint, és az életkor előre haladtával ez a szám fokozatosan emelkedik. 75 év felett pl. már 80 ezren szenvednek tőle.

Ma már az is hipertóniásnak számít, akinek csak az orvosi rendelőben mérnek magasabb értékeket, míg otthon minden rendben van (fehérköpeny hipertónia).

Az összlakosság kb. 35%- magas vérnyomás betegségben szenved és ez a képzeletbeli dobogón az első helyet jelenti. Messze minden más betegséget megelőz. Az ezüstérmes cukorbetegség „csak” a lakosság 15%-át sújtja.

Az otthon használatos automata vérnyomásmérők jók, de nem minden esetben. Akinek pl. pitvar fibrillációja van, nála a szívritmus zavar állandó megléte miatt a mérés meglehetősen pontatlan.

A nagyon erős karú vagy kövér emberek esetében sem pontosak a mérések. Ilyenkor a kapott értékből 10/5 Hgmm-et le kell vonni.

Az orvosi rendelőben végzett higanyos vérnyomásmérés a legpontosabb, az aranystandard még ma is ez. 

A betegségre való hajlam öröklődik. Kb. 50%-ban kimutatható az egyik vagy mindkét szülő esetében a magas vérnyomás betegség.

A hipertónia diagnózisa után minden esetben életmód váltás szükséges, és ha ez nem elegendő (az esetek többsége ilyen), akkor el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést. Kezdetben ez úgy tűnik, hogy csak átmenetileg szükséges, mert a vérnyomás viszonylag könnyen és gyorsan rendeződik, de  a valóságban ez nem így van. A betegek mindig vissza esnek és rászorulnak a gyógyszerekre. A többes szám nem véletlen! Csak nagyon kevés betegnél igaz, hogy a magas vérnyomás betegsége egyféle gyógyszerrel jól kezelhető. Általában 2-3 féle készítmény kombinálásával remélhető a tartós hatás. 

A sikeres kezelés sarokköve ennek ellenére az életmódváltásban jelölhető meg.

Mik is ezek?

1, a só bevitel csökkentése napi 5g-ra
2, az alkohol fogyasztás napi 1dl bornak megfelelő mennyiségű lehet (alkohol nagyobb adagjai mellett a vérnyomás értékek nem állíthatók be, az ún. rezisztens hipertóniák többsége mögött nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztás húzódik meg szinte mindig!)
3, a BMI indexet 25 alá kell csökkenteni.
4, A hét minden napján napi 30 perc intenzív séta vagy kocogás ajánlott
5, A dohányzás teljes és végleges elhagyása.

Ha elhanyagoljuk a magas vérnyomás betegséget, akkor számíthatunk a szívinfarktus, stroke, vesekárosodás, a szemfenék károsodás törvényszerű kialakulására. Ezekben a kórképekben a hipertónia meghatározó szereppel bír. 
Helyes, ha otthon minden háztartásban van egy vérnyomásmérő készülék. Ez éppen olyan fontos, mint pl. a lázmérő. Napi egy vérnyomás mérés egy perc. Megéri ennyit rászánni az idejéből!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!